Dojezd os

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
potraviny
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2015, 6:10

Tak pomalu realizuji elektroniku pro frézku i pro soustruh.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=106&t=16990" onclick="window.open(this.href);return false;
Na frézce vše OK ale na soustruhu osa X jezdí v pohodě jen Z jezdí nějak divně.
Osa X při posunu klávesou reaguje ihned na zastavení a osa Z se nezastaví ihned. Takže mi připadá, že dojíždí setrvačností což je asi blbost, ale v machu se zobrazuje délka ujetí normálně. Je možné že u osy X mám stoupání šroubu 4mm a na Z 20mm?
Pak mě udivuje že jsem chtěl soustruh ukostřit s GND s bednou kde jsou drivery, kabel zajiskřil a KM začal pískat. :shock:
Kabely ke KM jsou stíněné a u osy Z není stínění spojeno s kostrou stroje. U osy X je stínění propojeno se strojem.
Je možné že je to tím, že je to vlatně kostřeno 2x? (jednou stíněným kabelem ke KM X a podruhé kabelem kostry?
Mex

8. 7. 2015, 8:48

potraviny píše:Je možné že u osy X mám stoupání šroubu 4mm a na Z 20mm?
Je to možné. Pokud sis tam takové šrouby osadil, tak je tam prostě máš. ;-)
potraviny píše:Pak mě udivuje že jsem chtěl soustruh ukostřit s GND s bednou kde jsou drivery, kabel zajiskřil a KM začal pískat. :shock:
Kabely ke KM jsou stíněné a u osy Z není stínění spojeno s kostrou stroje. U osy X je stínění propojeno se strojem.
Je možné že je to tím, že je to vlatně kostřeno 2x? (jednou stíněným kabelem ke KM X a podruhé kabelem kostry?
Když to ukostříš 2x, tak se nic špatného nestane, naopak je o dobře. To stínění kabelů v ideálním případě funguje jako Faradayova klec, a ta funguje nejlép, když je kompletně uzavřená. Pokud u osy Z není to stínění ani jedné straně připojené, tak je tam víceméně zbytečně (neškodí, ale ani nepomůže).
Pokud ti tam něco jiskří, tak tam máš něco špatně, nebo spíš hodně špatně. Tak vezmi do ruky pískle (šlusmetr) a měř.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 10:52

Pořád ale nechápu co tam může být? Vždyť ke krokáčům vedou 4 kabely z driveru. Tedy od každého driveru ke každému KM. Pokud by byl šlehlej kabel, netočil by se KM.
Mex

9. 7. 2015, 2:47

Nemáš třeba správně ukostřený ten soustruh (tj. je správně připojen na kolík), ale schází ti připojení na kolík u bedny elektroniky, kde máš nějaký frekvenční měnič nebo větší spínaný zdroj?
Filtry ve frekvenčních měničích nebo spínaných zdrojích mají dost velké úniky proudu, které se normálně odvedou kolíkem (proto třeba větší měniče vyhazují fíčka, protože ten unikající poud už je větší, než vybavovací proud toho fíčka). Pokud bys ten kolík neměl pořádně připojený, tak by se ti to mohlo uzavírat přes ten soustruh.

Ale vařím z vody, tvé zapojení jsem neviděl (ani schéma, ani kvalitu provedení).
potraviny
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2015, 4:39

Tak jsem už něco našel. Prolít jsem spojovací konektory co mám ke KM a zjistil jsem že u osy X kabely A+ A- k sobě pískají a B+ B- taky k sobě pískají a navíc oba pískají i s kostrou což je asi špatně. Nejsem si jist zda to jsou právě A+ A- nebo B+ B- ale to na věci nic nemění.
Pokusím se u té osy úplně odpojit KM a zjistit zda je to kabelem nebo KM.
Dám poté vědět. U osy Z je to v pohodě.
Taková kravina, koho by to napadlo. :shock:
potraviny
Kontaktovat uživatele:

10. 7. 2015, 4:59

Tak to bylo zřejmě stíněním, drátel dtínění se sem tam dotknul žíly napětí a ptoto to prošlehávalo do kostry celého stroje, jen ještě vyřešit tu osu Z a jejím zastavování. Vypadá to fakt jako by st to zastavovalo setrvačností, je divné že KM se nezastaví ihned jako u jiné osy.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

10. 7. 2015, 5:13

jak mas nastavene akcelerace
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2015, 1:17

Jó i na to jsem přišel.
Zřejmě při mastavení motorů jsem se překlep.
Rych. mm/min. 5000 mm, Zrychlení sec./1500mm a měl jsem tam Zrychlení sec./150mm :D :D :D
Takže vše už fachá jak má.
Ten stíň.kabel jsem vyměnil raději za novej a to uzemnění je už taky OK.
Díky.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2015, 5:59

Ještě s tím uzemněním.
Mám:
1x PC skříň s drivery pro frézku / uzeměno s frézkou
1x PC skříň s drivery pro soustruh / uzeměno se soustruhem
1x PC s OS a Machem spojen PLT porten /Cannon 24pin/ s oběma PC skříní s drivery. Signál prohazuji přepínačem pro tiskárny s LPT potama dle potřeby.
Má smyls propojovat zem mezi PC a skříní s driverem jak pro frézku tak i pro soustruh?
testone
Sponzor fora

11. 7. 2015, 6:27

všechny kostry všech strojů a všechno vodivé okolo, tj. kryty, dvířka, jednotlivé části konstrukce vč. například pojízdného portálu atd. bys měl mít pospojované dohromady (vč. stínění kabelů) žlutozeleným kabelem, pospojované i s např. rozvodem UT a vodovodem a to všechno spojené s žlutozeleným zemnícím můstkem v rozvadeči
neplést a nespojovat s pracovní nulou, ta je modrá
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
potraviny
Kontaktovat uživatele:

11. 7. 2015, 6:41

PC by měl být uzeměn přívodním kabelem, ale pokud to propojím i se kříní s drivery, myslel jsem abych to nakonec nepojnojil tím že to udělá jakousi smyčku.
Mex

11. 7. 2015, 9:53

No a co? Ty máš něco zásadního proti smyčkám?

Když šukáš, tak taky můžeš ženské dát pusu, i když tím taky uděláš smyčku. A jak je to příjemné a funkční. ;-)
potraviny
Kontaktovat uživatele:

12. 7. 2015, 8:02

Já už nešukám, proto se montuju do uzemění. :D
Mex

12. 7. 2015, 10:17

A není to škoda? ;-)

Je to tak, jak píše testone. Všechny ty kostry a stínění by měly být pospojované. A pokud budou spojeny vícenásobně (to jsou ty tvoje smyčky), tak to ničemu nevadí, všechno je na jednom potenciálu, žádné proudy tam netečou. Rozhodně pokud někde něco přepínáš nějakým vexlem, tak ty země propoj mimo ten vexl natvrdo.
Pokud to máš spojeno jenom pláštěm stínění, tak když souběžně s ním natáhneš ještě drát, uděláš jenom dobře.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“