vřeteno a automatická výměna
- Jojanisberg
tady je jeden příklad že to jde vyřešit celkem elegantně
- Přílohy
-
- mandrino.pdf
- (327.59 KiB) Staženo 942 x
Johanisberg
Ono to jde vyřešit elegantně - o tom není sporu, ale je to samozřejmě otázka peněz, jednak toho, nakolik výměnu FAKT potřebuješ. Navíc tady to řešení se mi nelíbí už z toho důvodu, že upínací sílu vyvozuje klasická pružina - tedy síla nebude nikterak veliká a za další se podobné pružiny rády lámou.
U profi mašin se používá k upínání sestava talířových pružin, které mají tah 120kN (to je deklarováno v certifikátu vřetene) Uvolňuje se to pomocí pneumatického pístu a co je hooodně důležité - jsou použity záchyty axiální síly při uvolňování nástroje. To u tohoto řešení úplně chybí a pochybuju, že by se to ložiskům nějak extra líbilo.
Asi teď vypadám, jako nechutný pedant, ale mě už jednou honil po dílně nástroj upnutý v ISO30 jenž při 21.000 ot/min vycestoval z vřetene a není to nic moc!
Toto řešení mi totiž připadá jako ošizené ISO30 a tudíž jako poukázka na průser.
U profi mašin se používá k upínání sestava talířových pružin, které mají tah 120kN (to je deklarováno v certifikátu vřetene) Uvolňuje se to pomocí pneumatického pístu a co je hooodně důležité - jsou použity záchyty axiální síly při uvolňování nástroje. To u tohoto řešení úplně chybí a pochybuju, že by se to ložiskům nějak extra líbilo.
Asi teď vypadám, jako nechutný pedant, ale mě už jednou honil po dílně nástroj upnutý v ISO30 jenž při 21.000 ot/min vycestoval z vřetene a není to nic moc!
Toto řešení mi totiž připadá jako ošizené ISO30 a tudíž jako poukázka na průser.
- Jojanisberg
taky bych chtěl vědět jak to dělaj tady
http://www.bzt-cnc.com/product_info.php ... -rpm-.html
je to taky sk20 tak tam moc místa není
talíř by tam asi nedostali
a to SK30 sis upnul sám,

http://www.bzt-cnc.com/product_info.php ... -rpm-.html
je to taky sk20 tak tam moc místa není

talíř by tam asi nedostali
a to SK30 sis upnul sám,

Johanisberg
Řekl bych, že tohle je přesně ten případ, co jsem popsal - aspoň tedy vidím ISO 30, vidím vstup vzduchu na uvolnění nástroje. Co nevidím je to, jaký požívají pružiny - ale jinak to vypadá jako ,, běžné profi vřeteno´´
A jinak - máš pravdu, upnul jsem si ho sám, ale on se ulomil ten čudlík na konci ISO30 - tedy za pár korun srandy kopec

A jinak - máš pravdu, upnul jsem si ho sám, ale on se ulomil ten čudlík na konci ISO30 - tedy za pár korun srandy kopec

- Jojanisberg
já to taky chci zkusit, ale mám to jinak vymyšlený,
jen to zkusit
třeba taky poskakovat

jen to zkusit

třeba taky poskakovat

Johanisberg
http://www.henriksplace.se/CNC/New_mach ... indle.html
Tady je hezka ukazka nekoho,kdo se neboji do takove veci pustit.
Hezke reseni.
Tady je hezka ukazka nekoho,kdo se neboji do takove veci pustit.
Hezke reseni.