Přepnutí souřadnicového systému aneb varujte se kocourů!

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
rawen
Sponzor fora

2. 10. 2008, 7:50

Nazdar,
tak dlouho jsem se usmíval příspěvkům na téma, že kočky mají do dílny vstup zakázán, až mi můj vlastní kocour skočil na klávesnici tak šikovně, že asi přepnul souřadnicový systém v Machu3. Na přiloženém obrázku je zakroužkovaný požadovaný správný stav, tedy červené podsvícení nulovacích tlačítek. Po přepnutí na zelené Mach blbnul až do restartu.
Poradí někdo, jaké klávesy to přepínají? (Ať nemusím příště restartovat. :))

Díky, Radek
Přílohy
kocour.jpg
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
PavelZ

2. 10. 2008, 1:29

Když tyhle tlačítka maj červený podsvícení, tak to signalizuje, že osy nebyly referencovány (počáteční najetí na referenční (home) čidla). Když jsou zelený, pak je to OK (absolutní souřadnice stroje - MACHINE COORDINATES - pak odpovídají fyzické poloze os tvého stroje a fungují i softwarové limity).
Stroj se dá provozovat i bez referenčních snímačů, ale je tu riziko, že se "naboří" osa.
Ze zelenejch na červený se to dá přepnout leda tlačítkem RESET.
rawen
Sponzor fora

2. 10. 2008, 2:28

Tak to nevím, co mi kočiček pošlapal (resp. jak se zreferovaly osy, když neměly podle čeho). Chovalo se to tak, že při frézování soustředných kapes byla první v pořádku a druhá už mimo - prostě místo toho, aby se souřadnice středu vrátily na střed první kapsy 0,0, tak se asi posunuly o 0,0 a bylo to v kelu.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

2. 10. 2008, 7:00

proc si ovladani neupravis tak aby to prepnout proste neslo ?
k upravam slouzi program screen3.exe.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
sysel
Kontaktovat uživatele:

3. 10. 2008, 8:43

Osy se "zreferujou" i když nemají podle čeho, je to dané nastavením Port&pins. Ještě nemám spínače namontované a připojené a po zmáčknutí REF All tak všecky osy zezelenají a jsou "zreferované"
5/2007 přístup na přestavěnou BF20
5/2009 dokončeno vlastní CNC
http://cnc.usysla.eu/
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“