Chlazení AL mlhou

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Martinhora

7. 8. 2015, 7:18

Rád bych vyzkoušel chlazení při obrábění Al mlhou. O emulzi se musí člověk starat a je z toho všude mastnej bordel. Furt koukám jak DATRON krásně frézuje při použití mlhy. Lihu se bojím - mohlo by to bouchnout a smrdí to. Na netu jsem narazil na Fenella VD201N. Je to samoodpařovací olej bez zápachu. Je to sice pro lisování a tažení AL, ale viděl jsem, že to používají i na frézování. Nemáte s tím někdo zkušenost? Cena za litr je cca 120 kč.
4rest

7. 8. 2015, 8:24

Co se všichni bojí chlazení vodní mlhou při použití lihu. Já jsem s tím odfrézoval několik stovek hodin a vše v pohodě. To mám frézku umístěnou v takové kukani aby nedělal bordel po laborce, protože primárně jsme jí kupovali na frézování grafitu. Jestli máš strach, tak to smíchej s vodou a chlaď to roztokem z 50 až 70-ti % lihu. Přiznávám, že při současných vedrech mne občas bolí hlava a občas odcházím z práce trochu nametenej, ale po zbytek roku v pohodě.
Ono lihem se dá i hasit, když máš pouze řežavé uhlíky, tak je líh na hašení účinnější než voda, ale pozor nesmí se ti tam objevit plamen, to by ti to potom slušně blaflo. Tohle se moc obecně neví, ale na specializovaných přednáškách na vejšce jsme to brali. Tam se probíralo i jak udělat bombu z mouky a pod. a právě ten líh tam vycházel jako relativně bezpečná věc. On se totiž ten líh na těch řežavých uhlících začne rozkládat na oxid uhličitý a vodu, což je energeticky mnohem náročnější než prosté odpaření vody, proto je ten líh účinnější při chlazení.
Při obrábění hliníku a jeho slitin je líh obecně vhodnější, jednak se snadno odpařuje, takže netvoří "bláto" spolu s hliníkovým prachem, které ti zasere nástroj a dělá problémy při odvodu špon. Aspoň na přednáškách z KoKoMatů (Kovové konstrukční materiály) nám to takto vysvětlovali.
Takže pokud nebudeš u frézování kouřit, nebo nezajedeš frézou do upínky, tak by to mělo být v pohodě.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
chb

7. 8. 2015, 8:30

jsi si jistý, že to chceš na mlhu ?

bezpečnsotní list o tom praví: http://www.led-japaoil.cz/download/bl_s ... vd201n.pdf

Rizika pro lidské zdraví:
Zdraví škodlivý: při vdechování může způsobit poškození plic. Vniknutí produktu přímo do plic vdechnutím nebo
jako následek požití, může způsobit zánět plic s velmi závažnými následky. Opakovaný kontakt s pokožkou
může způsobit vysušení kůže a její popraskání. Upotřebený olej může obsahovat škodlivé nečistoty.
Bezpečnostní rizika:
Není klasifikován jako hořlavina, ale bude hořet.
Rizika pro životní prostředí:
Může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky v životním prostředí.

-----------
osobně na obrábění duralu používám líh a kapu jej (nastavitelně) do dráhy nástroje, ale viděl jsem na youtube postup, kdy jej po kapkách stříkaji na nástroj z injekční jehly
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Martinhora

7. 8. 2015, 11:01

No já furt koukám na ten DATRON a když jsem ho viděl na živo tak jim to nesmrdělo. Ten líh je fakt humáč a stát u obrábění se stříkačkou fakt nehodlám - musí to bejt plně automatický. A ruku na srdce při obrábění certalu je toho tepla dost (jednou mi u toho líh blafnul - a nedokážu si představit, že by v tu chvilku tam nějaký čerpadlo rvalo furt další a další...) - takže to už nechci. Proto hledám alternativy, který určitě jsou.
kovoel

7. 8. 2015, 11:36

:roll:
Naposledy upravil(a) kovoel dne 22. 7. 2018, 8:42, celkem upraveno 1 x.
V20
chb

7. 8. 2015, 12:13

to skoro jako bych tě zrazoval od jiné alternativy - ale to vůbec ne,

výhoda lihu je to, že se odpařuje (a tím to chladí) ale současně je to i jeho nevýhoda. Tipl bych, že vše co se dobře odpařuje, bude hořet nebo to bude jedovaté, případně obojí.
Ale pokud alternativu najdeš, budeš mít spoustu následovníků. Jen je třeba rozlišit, zda je postup vhodný pro průmysl, kde není problém osadit dokonalé odsávání, jištění či další a nebo do malého provozu, kde se lecos musí dělat tak trochu napůl.

(kapání tryskou má nevýhodu, že když otočím směr, kapu vlastně za nástroj, případně i mimo výrobek. To právě odstraňuje stříknutí jehlou přímo do místa řezu. Jasně, že poloautomaticky. Oproti mlze toho jde víc na materiál a nástroj než do vzduchu, stačí dle mého menší dávkování)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
4rest

7. 8. 2015, 1:33

To kovoel: petrolej se používal a v některých aplikacích používá dodnes. Problém je to pro obsluhu, protože obsluha načichne typickým odérem a pak má celou hospodu, autobus apod. pro sebe. Pan Mrázek nám vyprávěl jak v Letňanech, kde dělali čerpadla do Migů na vývoz do svazu, měli vše chlazené petrolejem a jak strašně smrděli i když měli dvě oddělené šatny a speciální sprchy, tak to nechtělo vyčichnout. Těmto lidem se prý přezdívalo "petrolejáři" toť vyprávění moudrého kmeta Mrázka. No a dalším problémem jsou vlastní výpary petroleje. Můj děda celý život ryl sklo, kde se používá směs petroleje a smirku. Pamatuji si jak měl neustálé problémy se žaludkem, no a když přestal rýt, tak problémy se žaludkem skončili. Ségra zkoušela rýt, ale po dvou letech jí přišli na alergii na petrolej a musela se přeorientovat na leptání a pískování skla.

To chb: přesně jsi to popsal, hezky jsi uhodil hřebík na hlavičku, chladit lze dvojím způsobem, buď tam toho dávkuji "přiměřeně" kdy se chladivo odpaří a tím chladí, povětšinou organika. Nebo tam dávkuješ chladivo pod proudem a hraješ na co nejvyšší tepelnou kapacitu, kdy docela vysokou má voda, takže se používají buď emulze, nebo kde by to rezlo čisté chladící oleje. Zde se chladící kapalina nemá odpařit, ale pouze v rozumné míře ohřát. Problém je to i v průmyslu, protože se sledují emise těkavých organických látek, kam mimo jiné patří nejrůznější rozpouštědla, takže když nějaká firma začne používat ve větším množství nějakou organiku k chlazení a pouštět to rovnou z komína, tak na ně co nevidět přijde hygiena a inspekce životního prostředí a kdo ví co ještě. Takže se ten odsátý vzduch všemožně probublává vodou, nebo skrápí vodní mlhou, aby se ochladil a páry zkondenzovaly, nebo absorbuje na uhlíkové filtry apod. Takhle to aspoň chodí v chemických provozech, nevím jak ve strojírenství, ale už jsem slyšel že v provozech, kde se obrábí tantal, wolfram a podobné chuťovky takovéto absorbéry a vypírky mají. Respektive jednu malou jsem viděl v Tantaline v Dánsku.
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
milan584

7. 8. 2015, 2:56

4rest píše:To kovoel: petrolej se používal a v některých aplikacích používá dodnes. Problém je to pro obsluhu, protože obsluha načichne typickým odérem a pak má celou hospodu, autobus apod. pro sebe. Pan Mrázek nám vyprávěl jak v Letňanech, kde dělali čerpadla do Migů na vývoz do svazu, měli vše chlazené petrolejem a jak strašně smrděli i když měli dvě oddělené šatny a speciální sprchy, tak to nechtělo vyčichnout. Těmto lidem se prý přezdívalo "petrolejáři" toť vyprávění moudrého kmeta Mrázka. No a dalším problémem jsou vlastní výpary petroleje. Můj děda celý život ryl sklo, kde se používá směs petroleje a smirku. Pamatuji si jak měl neustálé problémy se žaludkem, no a když přestal rýt, tak problémy se žaludkem skončili. Ségra zkoušela rýt, ale po dvou letech jí přišli na alergii na petrolej a musela se přeorientovat na leptání a pískování skla.

To chb: přesně jsi to popsal, hezky jsi uhodil hřebík na hlavičku, chladit lze dvojím způsobem, buď tam toho dávkuji "přiměřeně" kdy se chladivo odpaří a tím chladí, povětšinou organika. Nebo tam dávkuješ chladivo pod proudem a hraješ na co nejvyšší tepelnou kapacitu, kdy docela vysokou má voda, takže se používají buď emulze, nebo kde by to rezlo čisté chladící oleje. Zde se chladící kapalina nemá odpařit, ale pouze v rozumné míře ohřát. Problém je to i v průmyslu, protože se sledují emise těkavých organických látek, kam mimo jiné patří nejrůznější rozpouštědla, takže když nějaká firma začne používat ve větším množství nějakou organiku k chlazení a pouštět to rovnou z komína, tak na ně co nevidět přijde hygiena a inspekce životního prostředí a kdo ví co ještě. Takže se ten odsátý vzduch všemožně probublává vodou, nebo skrápí vodní mlhou, aby se ochladil a páry zkondenzovaly, nebo absorbuje na uhlíkové filtry apod. Takhle to aspoň chodí v chemických provozech, nevím jak ve strojírenství, ale už jsem slyšel že v provozech, kde se obrábí tantal, wolfram a podobné chuťovky takovéto absorbéry a vypírky mají. Respektive jednu malou jsem viděl v Tantaline v Dánsku.
Tenkrát se v rámci Aera pokud možno nepoužival petrolej, ale petropal, protože petrolej podle normy nemá zuručeno skoro nic - pouze že dobře hoří v zkušebním kahanu :shock: Naopak petropal je z hlediska kvality mimořádně dobře hlídaná kapalina.
Jinak petropal (tudíž i petrolka - chování je podobné) je kapitola sama o sobě - dobře hoří (zvlášť když s třískama nateče do koncáků) a pokud se do něj dostane voda, tak navíc zkoroduje vše, co s ním přišlo do styku....
Martinhora

7. 8. 2015, 3:49

Ještě jsem trochu pátral a našel tenhle článek o chlazení u Datronu http://www.mmsonline.com/articles/alcoh ... -machining. Chladí opravdu lihem. Jde jim tam ale opravdu malé množství a možná, že mají odvětrání ze stroje (na některých videách jsou vidět takové hodně velké průsvitné hadice) ....
Ono možná kdyby se to trochu řízlo vodou už by to nemuselo bejt tak výbušný - mam z toho prostě strach. Ještě mě napadlo, jestli by místo ethanolu nešel použít bioethanol (palivo do krbů) - ten je cítit minimálně ...
4rest

7. 8. 2015, 5:56

S tím petrolejem se hádat nebudu, strojaři tomu prostě říkali petrolej a po složení se neptali. Každopádně je to podobná frakce, při destilaci se bere o patro níže. Jo a máš pravdu že na flašce je nápis petrolka, ale děda tomu vždycky říkal petrolej.
Jinak lihem chladí i v Comagrafu a běžně jej doporučují.
U toho lihu záleží na tom čím je denaturovaný, normální technický líh je denaturovaný benzínem to je ten co smrdí, nebo bitrexem, to je ten co nesmrdí a dělá se z něj ta super vodka v likérce Drak. Pro syntézu v průmyslu se používá ethanol denaturovaný methanolem. Takže ten líh do krbu bude nejspíše denaturovaný bitrexem.
Martinhora

7. 8. 2015, 6:07

Jo teď jsem to našel - je denaturovaný bitrexem. To by mohla bejt cesta ...
kovoel

7. 8. 2015, 7:49

:roll:
Naposledy upravil(a) kovoel dne 22. 7. 2018, 8:38, celkem upraveno 1 x.
V20
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 8. 2015, 10:22

Ten bitrex je taky pěknej hnus. Zůstává na tom hliníku (nevypařuje se, je to prášek) a když se toho dotkneš a neumeješ si naprosto dokonale ruce, tak se při nejbližším jídle docela divíš, co že to má za chuť :-) Nejlepší je použít líh denaturovaný bitrexem a ten si před použitím předestilovat :-)
Aleš Procháska
chb

7. 8. 2015, 11:28

asi nezbývá ... než pálit doma :-)
minimálně vůně by byla lepší :-)

kdysi ruské posádky měly čistý líh - vím že zkoušeli denaturák, ale klesala jim po něm bojeschopnost, tak se vrátili k čistému lihu.
Martinhora

8. 8. 2015, 6:47

Ona každá chemie je hnus. Když hážu sousedovic psovi buřta z kauflandu, tak si du taky hned umejt ruce .... :lol:
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“