Upnutí kotoučové frézy vs. technologický postup

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
Grad

10. 8. 2015, 7:28

Zdravím všechny praktiky a prosím o radu.
Lze takto upnutou kotoučovou uhlovou frézou vyfrézovat rybinovou drážku viz. níže?
kotoučová uhlová fréza na upínacím trnu ISO40 zajištěná křížovým šroubem
kotoučová uhlová fréza na upínacím trnu ISO40 zajištěná křížovým šroubem
rybinová drážka
rybinová drážka
Mne napadají pouze dvě možnosti jak nato:
- vyfrézovat na dno rybinové drážky další drážku pro křížovou hlavu zajišťovacího šroubu - operace navíc
- odbrousit přečnívající část křížové hlavy šroubu - výrazné snížení pevnosti
Jak to řeší profící?
chb

10. 8. 2015, 7:51

tipl bych, že použijí stopkovou úhlovou frézu
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Zbýňa

10. 8. 2015, 8:00

Buď ta stopková nebo u větších průměrů jsou frézy s vybráním pro ten šroub.
vruboun

11. 8. 2015, 3:31

Tohle je jen úhlová fréza, pokud jí chceš použít na frézování rybiny, tak si ji budeš muset upravit tak, aby se ti ten šroub schoval pod ůroveň břitů. Nejlépe fifti - fifti něco z frézy a něco ze šroubu. Případně si sehnat originál frézu na rybiny.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2015, 4:42

Grad píše:Zdravím všechny praktiky a prosím o radu.
Lze takto upnutou kotoučovou uhlovou frézou vyfrézovat rybinovou drážku viz. níže?
Pokud nemá zahloubení jak píše zbýňa a ty ten úhel nutně potřebuješ, tak si na to vyrob rozpínací trn, je to práce na hoďku a účel to splní, normálně kus baga, na jedno upnutí tam udělat průměr podle frézy, udělat co největší závit do čela, pak si natočit suport na soustruhu na nějaký úhel, udělat tam kužílek, ten stejný pak na imbus šroubu tak aby ti tam zalezl celý,, křížem rozříznout a drážku pro pero tam ani dělat nemusíš :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Grad

11. 8. 2015, 9:26

Díky všem za nápady. Invence a znalosti Mistra tumlíka opět nezklamali, díky moc a to stačilo "jenom" číst tu správnou inspiraci :) ...
Pokud jsem to správně pochopil, tak v princípu by to mohlo vypadat nějak takhle:
Obrázek
Mex

11. 8. 2015, 10:04

Ten rozpínací kužel z ofrézovaného imbusu je pěkný nápad třeba i na upevnění nějaké malé řemenice.
Tumlikovi díky za tip.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2015, 10:34

Grad píše:Díky všem za nápady. Invence a znalosti Mistra tumlíka opět nezklamali, díky moc a to stačilo "jenom" číst tu správnou inspiraci :) ...
Pokud jsem to správně pochopil, tak v princípu by to mohlo vypadat nějak takhle:........
Jo to je ono, rozpínací trn na průchozí obrobky :wink: Pokud nemáš originál a chceš to jen na sem tam, tak to nemusí mít morse kužel, ale jak jsem psal jen válec co upneš do kleštinové hlavy, nebo přímé kleštiny a můžeš frézovat tu tvou rybinu :wink:
Mex píše:Ten rozpínací kužel z ofrézovaného imbusu je pěkný nápad třeba i na upevnění nějaké malé řemenice.
Tumlikovi díky za tip.
Tak není to moc strojařské, ale když potřebuješ volné čelo, nebo je málo místa, tak se to dá použít :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“