DRO na svislé ose u nástrojové brusky

Odpovědět
aleshonsa

13. 8. 2015, 6:20

Ahoj,
montoval jste někdo někdy DRO na svislou osu u nástrojové brusky? Ideálně u 3M642, ale použitelná zkušenost by asi i byla z BN 102 nebo Nua 25, protože konstrukce sloupu je podobná.

Chci na svou 3M642 dát DRO na svislou a příčnou osu. Na svislé ose mam na kole dílky po 5um a rozteč je přitom natolik velká, že by nebyl problém ručně trefit i 1um když to budu mít na čem odečítat. V příčném směru se jemný posuv dělá pomocí pomocného kolečka, co se připojí přes šnekový převod, které už samo o sobě má dílky po 1um, takže tady taky není problém nastavit rukou posuv o 1um.
Momentálně mam brusku rozebranou kvůli čištění a repasi, takže to je ideální příležitost do sloupu DRO pro svislou osu namontovat než to pak muset znovu rozebírat. Pro příčnou osu ho nebude problém namontovat dodatečně někdy v budoucnu.
U příčné osy mi to je v celku jasné, ale ta svislá je trochu oříšek. Brousící hlava se otáčí 360st kolem dokola, takže montovat to tam jako u magnetky nejde. Jedinou možnost proto vidím dát to dovnitř sloupu. Otázkou ale samozřejmě je, jestli se to tam reálně vůbec vejde - ještě jsem sloup zatím nevymontoval.

Řešil jste to prosím někdo někdy? Nebo nemáte někdo nějaký jiný nápad jak to tam namontovat. Když to nepůjde, tak nouzové řešení mě napadá jen používat indikátor.

Díky
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“