založil jsem toto téma i když se to zřejmě většinu lidí nebude asi hodit, tato věc je spíše do sériové výroby.
Již delší dobu pátrám po nějakém zařízení které detekuje přítomnost nástroje, například vrtáku jestli není zlomený když se mění kus a vrták je mimo něj. Toto se používá např. na vrtačkách, automatických soustruzích atd.
V německu jsem našel firmu, která tyto věci vyrábí a prodává. Cena jednoho kompletu je asi 900€, což se mi zdá hodně.
Zde je pár informací pro představu.
Jedná se o nějakou vyhodnoucovací jednotku, a nějaký senzor, který se otočí a dotkne se drátkem vrtáku, tím vyhodnotí že vrták je tam. Pak se vrátí na svoji polohu a čeká zase na signál kdy má zkontrolovat. Pokud tam vrták není tak se otočí dále než měl a pošle výstup - sepne.
Katalogový list s popisem.
http://ciro.com/pdf/wk2adatashort.pdf

Nejsem si jistý, ale podle mého názoru tam může být mini krokáč a například encoder, který vyhodnocuje, nebo nějaká jiná zpětná vazba.
Sorry jestli jsem toto téma založil ve špatné části, ale pokud by mi s tím uměl někdo pomoct aby to fungovalo co se týče elektronické části, tak bych za to dal odměnu.
Můj návrh by byl že by to šlo řídit Arduinem nebo něčím podobným. Aby to bylo stejně kompaktní.
Díky za reakce !