reliéf

Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2008, 11:23

Nazdar.
Konečne som sa dostal k výrobe reliéfu a mohol tak otestovať frézu.
Výsledok ma celkom uspokojil aj keď samotná príprava bola pre mňa dosť peklo lebo sa s grafikou ešte len oboznamujem. No nikto učený z neba nespadol :wink:

model som vytvoril s jpg a upravil som odtiene šedej
Přílohy
Obrázok 979.jpg
Obrázok 980.jpg
rawen
Sponzor fora

7. 10. 2008, 2:10

Nazdar,
zdrojová data jsou vlastní nebo volná z netu? A případně odkud. :wink:

Díky, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2008, 3:31

je to obrazok kvetu upravený vo photoshope a vytieňovaný. stiahnuty volne na nete
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2008, 3:32

Fero Cabadaj píše:je to obrazok kvetu upravený vo photoshope a vytieňovaný. stiahnuty volne na nete
A jak a čím je to převedené do 3D modelu resp. G kódu?
Aleš Procháska
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2008, 3:41

Lazycamom. naimportovaný jpg akoby robil fotku. len je problem s tym že to generoval strasne dlho a na niekolky pokus. ale to by sa malo čoskoro vyriešiť vectricom V carve pretože mám len cut 2D a tam to nejde
ivčo
Sponzor fora

7. 10. 2008, 7:52

máš to pěkné fero cabadaji,
mám několik otázek, zajímají mě parametry, které uvádím u svého reliéfu:
Dubová výplň do dveří obecního úřadu, rozměry na fotce.
Podklady: obrázek jpg, převedeno na vektory, odstíny šedé v Corelu, převedení na soubor stl pomocí rhina - zajistil můj sqělý syn :D .
Zpracování stl souboru ve Vectric Cut 3D - to umím já, aspoň něco ... :)
Linux EMC, krokové motory, drivery H1, vřeteno Kress 1050 W, otáčky na 3-4 stupni
Hrubování: fréza 4mm, záběr 2mm, posuvy 2000 na XY, 1600 na Z, čas 3:06 (hodin)
Finiš: kulová fréza 3mm, posuvy 2000 a 1800, čas 13:46 (hodin)

Ptám se tě tak podrobně, protože mám pocit, že mi to jezdí strašně pomalu, nástroje by to zvládly. G00 jezdím 2700 mm/min, tak teď nevím jestli to mám urychlit počítačem nebo čím, při práci na displeji kolísá rychlost mezi 800 a 1200 mm/min a víc to nedá. Nebo to je slabou akcelerací ???
Jestli někdo víte, poraďte .....
Přílohy
6_10_08 003.jpg
5_10_08 007.jpg
walter

8. 10. 2008, 8:29

Nejlepší posouzení rychlosti obrábění je vypočítat maximální rychlost posunu. ( otáčky vřetene x počet břitů x maximální posun na jeden břit ) maximální posun na jeden břit lze zjistit z tabulek doporučené pro to které dřevo, nebo empiricky.

Rychlost 2,7 m/min je na krokáče dobrá. Pokud by byla žádoucí rychlost větší, musí nastoupit servomotory a větší stoupání šroubů = vyšší vstupní náklady. Pokud je hodně zakázek, je to namístě. Na Hoby použití zbytečné.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2008, 8:47

ivčo píše:Hrubování: fréza 4mm, záběr 2mm, posuvy 2000 na XY, 1600 na Z, čas 3:06 (hodin)
Finiš: kulová fréza 3mm, posuvy 2000 a 1800, čas 13:46 (hodin)
To se to mi to kecá když jsem ze dřeva dosud nic nefrézoval :-) ale asi bych zkusil jiné nástroje. Jsou tam dost velké prakticky rovné plochy, ty bych ojel frézou s velkým poloměrem případně jen se zaoblenými rohy a teprv detaily tou trojkou (nebo i několika různými nástroji). Výrazné hrany asi v režimu konstantního Z, plochy paralelním rastrem. Určitě by se to tím mělo zrychlit. Otázka je jestli by nebyly vidět rozdíly v kvalitě povrchu dělaného různými postupy.
Aleš Procháska
CZ_Pascal

8. 10. 2008, 9:43

No mam taky pocit ze velkou miru na tomto case ma pouzity CAM. Vectric Cut 3D neznam, ale pri stejne maximalni rychlosti se da dosahnout ruznych pracovnich casu. No a cim drazsi CAM tim by mely byt drahy optimalnejsi.
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2008, 10:34

podľa toho čo pišeš IVČO sa mi nezdá, že by si to robil dlho.
Ja som dal odsadenie 0,1 mm a pracoval som V britu frezou so 60 stupňovým uhlom. A robil som 2 hod :lol: . Teraz som skusal vätšie odsadenie v mdf a vysledok hrozný. Oblukovú frezu kupim zajtra a skusim to malo by to pomôcť. Ale aj tak neratam že by som mohol dosahovať extra dobré časy. Frézka aj vreteno to zvladne ale pri vyššej rýchlosti a výrobe reliefu by sa mi už začali prejavovať problemy s pevnosťou frezy a otrasy su potom dosť vyditeľne. Ale uplne hladký povrch tak či tak docielim až brúsením.
Je to uplne iná práca ako keď len drážkujem prípadne vyrezávam - konečne :lol:
HANESEK

8. 10. 2008, 12:09

Ahoj všem,
si myslím,že čas je odpovídající rychlostem a kvalitě povrchu,použité nástroje určitě zvládnou jednoutolké rychlosti,tím by sme se dostali na nějakéjch 8 hod.Ještě by to šlo urychlit vnitřním osazením reliéfu na to použít úhlovou frézu,ale muselo by se to udělat ve 2.5D v jiným softu,zkrze ostré rohy nebo spočtené dráhy nástroje z CUT3D přenést do VCARVE což de.Rovné plochy bych neřešil,při velkém úběru a rozměru mat. by mohlo dojít k prohnutí a tím k nepřesnému navázání různých postupů.
Pokud chceme kvalitní povrch a dobře opracované detaily musí se počítat s delším časem.
Ale když to vememe ještě z jiné stránky,tak než vymyslíte nějaký pracovní postup,než se to nakreslí a připraví zkombinuje,musí být taky nato vhodné nástroje pak u toho musíte stát a vyměňovat nástroje tak to nějakou hoďku veme a to už by třeba mašina měla čvrtinu reliéfu hotovou a co mašina jede můžu si chystat futra nebo lakovat.
PS:ivčo,dobrá práce :wink:
Ať se dílo daří Hanések
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

8. 10. 2008, 5:14

Je to o camu, cistote kresby a vyslednem nasekani kratkych usecek ktere stroj musi odjet. Cim vice kratkych MNOHDY nesmyslnych drah tim delsi dobu pojede program , protoze on ten stroj i kdyz je to vypnute a nezda se to tak kazdou sebekratsi usecku se rozjizdi a brzdi.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
HANESEK

8. 10. 2008, 10:29

Radek-B píše:Je to o camu, cistote kresby a vyslednem nasekani kratkych usecek ktere stroj musi odjet. Cim vice kratkych MNOHDY nesmyslnych drah tim delsi dobu pojede program , protoze on ten stroj i kdyz je to vypnute a nezda se to tak kazdou sebekratsi usecku se rozjizdi a brzdi.

RADEK
Přesně jak říkáš,většina nesmyslných drah je při hrubování rastrem kdy najednou jede mašina na druhý konec obrobku-třeba půl metra-aby tam odfrézovala zbytek 3mm rožku který se stejně odfrézuje při finálním fréz.
CUT3D nabýzí hrubováním dvě možnosti,rastrem - tady vznikají ty nadbytečné dráhy.Nebo kopíruje 3D tvar reliéfu - použiji např.prů.10mm frézu s ůběrem 5mm a odsazením na celý průměr nástroje a nechám třeba 2mm na začištění do finálního vrcholu reliéfu,(frézka se pohybuje např. po ose Y a Z a odsazuje na ose Y tím kopíruje terén reliéfu od začátku do konce a nepřejíždí sem a tam)
Ale každý tvar nebo výrobek je jiný tím pádem musí být i jiný postup a co je výhodné pro to není výhodné pro ono.
Mělké reliéfy vůbec nehrubuji a hned jedu na čisto,ale bacha na výšku šroubovice aby nebyla menší než hloubka reliéfu.
Některé Cami nabízí obrábění různých částí reliéfu různými strategiemi obrábění,což je výhoda kdy je na reliéfu část kdy mohu použít větší-jiný nástroj než na části kde je potřeba menší nástroj-detailnější část.

Hanések
Fero Cabadaj
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2009, 5:12

No zmenil som frezovací motor Metabo za vreteno Teknomotor - je to nebe a dudy, kupil som u p. Dudáša s gravirovanie.sk.

Rozdiel je obrovský vreteno sa chová úplne kľudne , drží otáčky a hlavne je tichšie. Je nutné použiť tienený kábel a filter inak som mal stále rušenie do elektroniky a v nepravidelných intrvaoch mi kmital km hore dole.

Zmenil som posuv na X za hrebeň - ďaleko rýchlejšie a presnosť dostačujúca.

A hlavne som začal robiť v ASPIRE od Vectricu. Zatiaľ sa len zoznamujem s programom ale je to asi najlepší pomer cena - kvalita pre drevoobrábanie. Pre mňa je užitočná aj funkcia náhľadu keď môžem dopredu ukázať zákaznikovi ako to bude približne vypadať v textúre dreva.

Časom sa pochválim
Přílohy
Obrázok 231.jpg
rawen
Sponzor fora

18. 2. 2009, 5:34

Fero Cabadaj píše:No zmenil som frezovací motor Metabo za vreteno Teknomotor - je to nebe a dudy, kupil som u p. Dudáša s gravirovanie.sk.
...
Nepsal jsi dřív o Kressovi?

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“