Potřeboval bych poradit, mám stolní brusku s 200mm kotoučema, bohužel zatímco radiálně se mi je podařilo usadit takřka bez házení tak zboku (axiálně) jsem dosáhl nejmenšího házení tak 1mm. Hřídel zdá se že obnutá není (když se točí, z čela je v ose otvůrek od obrábění - tam pichnu jehlu a nic, žádně třepání...)
Boční příruby držící kotouč se také zdají OK, dal odstranil jsem i barvu z míst kde se příruby opírají o hřídel a korouče... nepomohlo...
Je na usazení nějaký fígl? Třeba nějak podkládat příruby papírem v místech házení...
Nebo se prostě snažit o co nejmenčí házení a pak kotouče z boku orovnat? Ale to bych asi musel nějakým přípravkem, v ruce to asi nepůjde...
Děkuji za případné rady.
Axiální házení brusného kotouče
Nic nepodkládat, pokud nechceš jít dřív k zubaři!
Sundat kotouč, hodinkama se přesvědčit, že hřídel včetně čel pro příruby je OK.
Problém bývá v přírubách, jsou to výlisky, takže na soustruhu přetočit v měkkých čelistech, nebo se dá i přebrousit na plocho.
Potom můžeš místo kotouče upnou kus materiálu s dírou, jaký má tvůj kotouč a hned budeš v obraze.
Ani brusný kotouč nemusí být rovný a vždy se musí přerovnat.
Sundat kotouč, hodinkama se přesvědčit, že hřídel včetně čel pro příruby je OK.
Problém bývá v přírubách, jsou to výlisky, takže na soustruhu přetočit v měkkých čelistech, nebo se dá i přebrousit na plocho.
Potom můžeš místo kotouče upnou kus materiálu s dírou, jaký má tvůj kotouč a hned budeš v obraze.
Ani brusný kotouč nemusí být rovný a vždy se musí přerovnat.
Bojoval jsem se stejným problémem. Vnitřní příruba je lisovaná na trubku cca 20 mm dlouhou, která se opírá o vnitřní kroužek ložiska a tam byl problém. Kamarád to na soustruhu na trnu jen tak malounko líznul a házení je pryč.
Hřídelka motoru neházela. Asi máš stejný problém.

Krása pomíjí, blbost je věčná