Seřízení klínů u stolu

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
pafik

14. 9. 2015, 5:26

Zdar.
Jak se správně seřizujou klíny ny rybinách? Já jsem to měl asi blbě, dneska jsem na to náhodou asi přišel, a chtěl bych to potvrdit od odborníků. Klín (bavme se o jednom obecném) jsem seřídil tak, že jsem dotáhl ten šroub, co zapadá do drážky v klínu, pak jsem proti němu dotáhnul ten opačnej, zalomcoval stolem a když se nehejbal, tak jsem to nechal. Ale stůl šel docela fest. Jenže za nějakou, ne úplně dlouhou dobu, s ním šlo zase zavaklat. Tak jsem postup zopakoval, a opět za nějakou dobu vůle. A dneska jsem ten protišroub "ze zoufalství " skoro vyšrouboval, začal dotahovat ten štelovací, a zjisrtil jsem, že se dá dotáhnou o nějaké 3 otáčky. Pak vůle zmizela a stůl chodí lehce. Vyložil jsem si to tak, že dřív jsem tím protišroubem při dotažení ten klín malinko prohnul, tím vůle zmizela, nicméně to nemělo správný dotyk v celé ploše a vůle se tam zase rychle objevila, i díky tomu, že přítlak byl větší, než měl být. Čili ten protišroub je tam jen kvůli tomu, aby šel ten klín vytlačit při demontáži, ale utahovat by se neměl.
Je to tak správně, nebo jsem to zase udělal blbě?
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2015, 6:09

jedním šroubem klín "vrážíš" ,což víš a ten druhej je pouze na zaaretování toho klínu v nastavené poloze. Aby pří pohybu se třením ještě více nerozepřel .Nevím jak ostatní,já jako hobík dotahuji druhý šroub na pocit.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
pafik

15. 9. 2015, 6:57

Díky, takže můj "objev" je ten správný postup.
petrgr

18. 9. 2015, 9:37

Kdyby nebyly oba šrouby proti sobě lehce přutaženy, klín by jezdil v mezích povolení šroubů. Nastavit, protišroubem zaaretovat a je na nějaký čas klid.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“