ovládání elektroventilu

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
karelsklo

24. 9. 2015, 5:43

Ahoj
Chci se zeptat jestli někoho nenapadá jak zjistit funkci elektroventilu který ovládá píst výměny nástroje.

Okruh čerpadla jsem zprovoznil-drží si automaticky svůj tlak.Teď jde o to aby elektroventil při sepnutí tlačítka "uvolnit nástroj" pustil olej od čerpadla (díra vpravo nahoře)do kanálu k pístu (díra dole).
Cívky elektroventilu tlačí pouze proti sobě tedy můžou šoupátko ve ventilu strkat v podstatě jen do 3 poloh .

V první fázi je tedy nutné pustit olej k pístu ("uvolnit nástroj").
Jakmile píst udělá co má (rozevře kleštinu) a sepne (nebo rozepne) koncák,musí elektroventil "zacpat" kanál k pístu aby píst zůstal ve stlačené pozici (je to ruční výměna tak musí být libovolně času).
Po ručním vsunutí držáku a sepnutí tlačítka "uzamčít nástroj" (tyto spínače na schématu neuvádím) musí šoupátko ventilu propojit větev od pístu k přepadu.Talířové pružiny pak vrátí píst do výchozí polohy a olej se vytlačí zpět do nádrže.

Ventil jsem měl kuchlý venku ale bez podpory tlaku oleje se nic moc zjistit nedá,cívky spíš dávají impuls než že by šoupátko vyloženě držely v nějaké poloze.

Napadá někoho od čeho se odpíchnout?
Díky.
Přílohy
20570001.JPG
Mex

24. 9. 2015, 6:09

A v čem je teda problém?
Vždyť víš, jak to má fungovat.
Co jsem měl kdy v ruce nějaké elektroventily, tak vždycky fungovaly nezávisle na tom, jestli tam médium bylo nebo nebylo.
Buď to má jenom 2 polohy a je to samosvorné (pak jedna cívka to šťouchne do jedné z poloh, kde to samo zůstane dokud to druhá cívka zase nešťouchne do 2. polohy), nebo to má 3 polohy, kde do té třetí to samo skočí nějakou pružinou když není aktivní žádná z cívek.
Ale to určitě snadno poznáš i bez oleje.
karelsklo

24. 9. 2015, 6:25

No není mi jasné proč se to šoupátko při impulsu od cívky jen tak mrskne jako leklá ryba :) a nedrží vlastně v žádné definované poloze.
V hydraulice se nevyznám tak nevím jestli právě tlak média nemá na něco vliv...
Mex

24. 9. 2015, 6:41

No a není to tak, že normálně je za chodu stále jedna z cívek buzená?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2015, 6:51

presne tak jak pise mex
byva zvykem ze po dobu uvolneni nastroje je vzdy jedna z civek aktivni
tedy neni zadne napustit olej a prerusit dodavku a ocekavat ze to zustane otevrene
ale po dobu otevreni bude dost mozna potreba mit stale pusteny proud do civky
zatim jsem snad nenarazil na system kde by to bylo jinak tedy tak jak popisujes
stav kdy neni ani jedna civka aktivni bych povazoval za nedefinovany
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
karelsklo

24. 9. 2015, 7:14

Samosebou předpokládám že po dobu výměny nástroje bude jedna cívka pod proudem a bude tlačit šoupátko do polohy která uzavře hadici k pístu aby zůstal stlačený (rozevřená kleština).
Bez proudu do jakékoli z cívek je propojená hadice od pístu s přepadem do nádrže což je asi logické aby pružiny vytlačily olej zpět.Navíc se tím systém asi sám odvzdušňuje.
packa

24. 9. 2015, 7:43

Staré velké ventily s velkými magnety pracovaly i bez tlaku media , ale novější modernější ventily jen cuknou , ale aby se překlopily do požadované polohy potřebují tlak media , platí to jak pro hidrauliku tak pro vzduch - dnes už dělají i 1W vzduchové ventily
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2015, 8:06

jojo
dnes uz je vetsina ventilu s posilovacem
bez tlaku nepreklopej
karelsklo

25. 9. 2015, 6:40

Tak já s ním zkusím nějak cukat a uvidím.V nádrži je redukční ventil kdyby něco selhalo a šlo na tvrdo tak bych snad ničemu neublížím...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 9. 2015, 6:42

no vsak to upinani ma jit natvrdo
k tomu je tam ten redukcni ventil ktery urcuje maximalni tlak hydrauliky
pist vybavi vreteno a opre se natvrdo budto do toho vretene nebo do cela valce
karelsklo

25. 9. 2015, 12:13

robokop píše:no vsak to upinani ma jit natvrdo
k tomu je tam ten redukcni ventil ktery urcuje maximalni tlak hydrauliky
pist vybavi vreteno a opre se natvrdo budto do toho vretene nebo do cela valce
Aha takhle...Zmátl mě ten koncák na pístu.Asi tam byl kvůli něčemu jinému-třeba blokování něčeho-vřetene,pohonů...

Nicméně budu asi muset rozkuchat vykuchat válec ven,vypadá to že to není systém s talířovými pružinami,ani tam zespoda není vidět kleština ale šest kuliček...

Je to stará mašina...
RaS

25. 9. 2015, 1:03

ten koncák tam je proto aby mašina věděla že už to ten píst rozepnul..
systém s kuličkami nebo s kleštinou to je jedno princip je obdobný..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

25. 9. 2015, 6:09

Odšrouboval jsem válec a opravdu je to klasicky s talířovkami (tedy pravděpodobně,až k pružinám jsem nešel...).
Byl ještě problém v hadicích,proklemoval jsem to nakrátko a už to chodí.Nejsou potřeba žádné "samodrže",ventilu stačí dát impuls-pravá strana naplní válec a i bez proudu to drží.Tím pádem se dá vyjmout držák a libovolně dlouho hledat jiný :) .Impuls do levé strany propojí kanál do válce s přepadem a zase to drží samo...
Nebyli tenkrát hloupí. :D

Pro okruh který drží tlak jsem zbastlil ovládání ze 3 relátek ale moc se mi to nelíbí.Stykač 24/3x230 V ale v okolí nikde neměli.
Až ho seženu tak to vyměním.(jako všechno co je na dílně provizorní... :) )

Teď to chce zjistit jaký je tam typ vtahovacího čepu což netuším a ani netuším jak to zjistit.
Mám objednané 4 typy,pán z Kovonástrojů optimisticky prohlásil že až to zjistím tak mu 3 vrátím.Já doufám že se mi aspoň podaří ty nesprávné dostat ven z vřetene.Pak mu to zaplatím.
Přílohy
20290001.JPG
karelsklo

29. 9. 2015, 5:45

Tak i vtahovací čep se našel a chodí to.Kdyby někdo někdy rozcházel podobnou TOSáckou mašinu z těchhle let tak pozor,upínání je určené pro DIN kužely které se používají pro ruční výměnu (kužely s válcovým prodloužením).
Čep se našroubuje až do prodloužení.Pro BT kužely se bude muset prodloužení udělat pakliže je chce člověk používat.Což bych já chtěl protože bych si rád dobastlil ATC.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“