utřídění si informací

matousradek

14. 10. 2008, 9:31

Zdravím. Před třemi měsíci jsem hledal informace o frézkách. Nalezl jsem toto fórum a když jsem viděl výtvory zdejších diskutérů rozhodl jsem se, že to také zkusím.

Živím se jako programátor a elektronika mi neříká téměř nic. Nakoupil jsem hromadu knížek pro elektroniky - začátečníky :-)

Má zkušenost praví, že nejvíce se naučím stylem "pokus-omyl" - "praktická práce". Proto bych si velmi rád pro začátek postavil skutečně velmi jednoduchý stroj (spíše tedy mašinku :-) )

Na tomto serveru je velké množství informací a nejspíš budu potřebovat nějakého průvodce, který by mi je pomohl sesumírovat.

Rád bych se také domluvil s nějakým zkušeným CNCčkářem a prohlédl si jeho mašinku.

Vím, že za málo peněz žádná muzika, přesto bych nerad investoval větší peníze do "naučného projektíku". (navíc má žena by to asi nerozdýchala - už takhle málem vylétla z kůže když jsem přinesl knihy a nové nářadí :D )

Berte tuto mou zprávu jako snahu o seznámení se s Vámi, navázání kontaktu. Otázek bude ještě určitě mnoho.
Měl jsem při hodinách fyziky dávat větší pozor
matousradek

14. 10. 2008, 11:05

ještě se zmíním o tom, co vlastně prozatím na stavbu cnc stroje mám:

tedy

- nějaké motůrky z tiskáren, z disketových mechanik (časem koupím kvalitnější, ale na těchto bych si to chtěl vyzkoušet)
- mám 3 železné konstrukce obdélníkového tvaru (100 x 60 cm)

2 závitové tyče (koupeno v Bauhausu) a matky (v tomhle asi bude zádrhel velké tření atd...)

jako pojezd jsem zakoupil ložiskový pojezd na šuplíky

Vůbec nevím jak řešit elektroniku /je toho tady hrozně moc a potřeboval bych o tomto asi s někým diskutovat/.

Osobně bych dal přednost driveru řízeném Atmel procesorem. Je zde možnost koupit si driver, ale rád bych se toho naučil co nejvíce a tak bych si to chtěl dát dohromady sám.

Měl bych na Vás, přátelé, otázku:
jak nejlépe vyřešit spojení motor - závitová tyč bez drahého spojovacího šroubu (teď se mi nevybavuje přesný termín té spojky).

Jak říkám - chci se pokusit rozpohybovat si 3 osy. Jakmile se mi to podaří dal bych do toho víc peněz. Připojení asi přes LPT port.
rawen
Sponzor fora

14. 10. 2008, 12:04

Měl bych na Vás, přátelé, otázku:
jak nejlépe vyřešit spojení motor - závitová tyč bez drahého spojovacího šroubu (teď se mi nevybavuje přesný termín té spojky).
Při tvém přístupu palivovou hadičkou, případně s utahovací páskou.
Mě to už půl roku úspěšně funguje :D

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

14. 10. 2008, 12:11

matousradek píše: jak nejlépe vyřešit spojení motor - závitová tyč bez drahého spojovacího šroubu (teď se mi nevybavuje přesný termín té spojky).
naprosto skvele a pro male vykony je spojeni obycejnou hadicovou spojkou - pokud pouzijes nejakou kvalitnejsi hadici tak je to v podstate idealni v ramci moznosti

cena je za 4cm hadice a dve spony
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
matousradek

15. 10. 2008, 11:35

Zdravím - velmi Vám děkuji za odpovědi. Díval jsem se na stránky na které jste mne odkázali - některé z nich jsem již navštívil v minulosti.

Má někdo zkušenosti s Mill driverem??? Díval jsem se na seznam součástek, problém je, že součástky s označením v seznamu nenalézám v českých obchodech. Mohl by mi někdo říci, jaké součástky jsou shodné s těmi uvenedými v seznamu?

http://www.instructables.com/files/orig ... PBW8AZ.rtf

Děkuji
VW
Kontaktovat uživatele:

15. 10. 2008, 12:22

matousradek píše:Zdravím - velmi Vám děkuji za odpovědi. Díval jsem se na stránky na které jste mne odkázali - některé z nich jsem již navštívil v minulosti.

Má někdo zkušenosti s Mill driverem??? Díval jsem se na seznam součástek, problém je, že součástky s označením v seznamu nenalézám v českých obchodech. Mohl by mi někdo říci, jaké součástky jsou shodné s těmi uvenedými v seznamu?

http://www.instructables.com/files/orig ... PBW8AZ.rtf

Děkuji
Jsou to většinou uplně standardní obyčejné součástky co mají na každém rohu. Jen to nesmíš hledat do posledního písmenka

Například CD4516BE je obyčejná 4516 (konkrétního výrobce není třeba dodržet - jsou kompatibilní)
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=427-099

To samé CD4028BE - to je obyčejný 4028
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=427-040

Mosfet typu N asi půjde použít téměř jakýkoliv (pokud to není typ se sníženým spínacím napětím - existují typy, co sepnou již od 5V - na schéma jsem nekoukal)

Diody D1-D4 - 1N4004, nebo ekvivalent

Zenerka 1N4735, nebo jiná 1W 6.2V

Jako R2 je tam nějaká žárovka nebo halogenka ? Asi jo - Lighting_Components_and_Design ALLIED Electronics 931-2335 je nějaká patice - to snad vyřešíš jiným způsobem

Connector 25 Pin D-Sub Male je celkem běžný konektor

R1, R3 a C1 pak běžné smetí - výrobce zcela nepodstatný, snad jen u R1 to chce prři použítí více než 15V použít nejméně 1/2Watový typ.
yetti

15. 10. 2008, 6:32

Tento driver mám postaven a funguje snad bez problémů. Tranzistory jsem použil IRFZ24N.
matousradek

15. 10. 2008, 11:07

Děkuji Vám pánové za Vaše reakce. Jsem rád, že mi někdo poradí i s těmito problémy začátečníka. No - holt nikdo študovanej z nebe nespadl a já jsem studoval skutečně jiný obor :-)

Napadlo mne teď ještě pár myšlenek, tak si ještě vyhledám nějaké informace a v případě nejasností se na Vás opět obrátím.

BTW: nevíte někdo o nějakém driveru, který je ovládán microchipem??? Nebo, pokud by mi někdo poradil s algoritmem, tak bych se pokusil to naprogramovat - to by snad nebyl problém, pokud bych chápal podstatu věci...
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

16. 10. 2008, 8:08

matousradek píše: BTW: nevíte někdo o nějakém driveru, který je ovládán microchipem??? Nebo, pokud by mi někdo poradil s algoritmem, tak bych se pokusil to naprogramovat - to by snad nebyl problém, pokud bych chápal podstatu věci...
Ahoj, predpokladam, ze jsi programator pro PCcka podle toho jak se ptas.

Pri programovani MCU je to trosku jine v tom, ze musis rozumet i obvodove strance celeho driveru - protoze tim MCU tahas primo za ruzne soucastky. Nelze programovat MCU a nevedet co je kolem neho a jak to funguje.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
matousradek

16. 10. 2008, 8:35

Ano, to je mi jasné - zatím si programuji microchip atmel - blikám si diodama a také tam mám trochu obvodové logiky. Tedy když svítí toto tak nesvítí tamto, když svítí toto i toto tak svítí i tamto atd...

Určitě se mi podaří se tím nějak prokousat.
matousradek

16. 10. 2008, 8:35

jinak ano - jsem programátor pro PC
lamoz
Sponzor fora

16. 10. 2008, 9:13

nech ten driver na pokoj - tady je spousta skvelich driveru, ktery uz funguje.
mnohem zajimavejsi (na muj pohled) udelat interpolator ala ncpod, gecko grex g100 atd.
proto ze dneska lpt port je rudiment a mozna za chvili uz zmizi.

co myslis ?
matousradek

16. 10. 2008, 11:12

souhlasím, že LPT port je dnes trochu pasé.

Na druhou stranu je s ním pro začátečníka rozhodně lepší manipulace.

Teď mám k dispozici starší notebook (proc 2Ghz, 512 RAM) s LPT portem.
Sériový port to, myslím, ani nemá. Respektive mám PCMCIA kartu s COM portem. Nevím jak to bude fungovat.

Pro rozšíření si znalostí a osahání si problému řízení z počítače mi bude LPT dobrým řešením.
matousradek

17. 10. 2008, 12:29

yetti: Chtěl bych se Tě zeptat (a pokud někdo ví, tak samozřejmě se ptám všech :-) )

Co jsi na tom driveru použil místo těch žároviček??? Těch bych se tam rád zbavil - samo budu rád, pokud budu mít i vizuální kontrolu nad tím, co je a co není zapojené, do čeho jde a nejde proud atd... ale více by se mi líbily LEDky.

Co bych tam měl dát???
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“