Litinová Martinka 800x600

fotky našich strojů, aneb co máme doma
martasg1
Sponzor fora

28. 9. 2015, 9:50

Po pěti letech učení a pokusů s menšími stroji na stůl bych rád odstartoval stavbu větších hraček :)

Protože mi toto forum poskytlo mnoho informací, chtěl bych mu to také oplatit, alespoň ve formě fotoseriálu z přípravy, návrhu, stavby a pokud štěstí dopřeje tak i z první špony.

Prvně bych rád poděkoval své ženě Martině, která byla posledních pět let trpělivá s mým koníčkem a snad jí to ještě chvíli vydrží :)
Proto chci následně po stavbě stroje, který bude částečně z litiny a částečně vypěněného svařence, pokřtít jménem "Martinka".

Zatím jsem ve fázi nákupu a příprav komponent. A přemýšlení jak by se co dalo spolu použít.

První představa byla stavba mašinky na obrábění kovů o váze do cca 600kg s rozjezdy 600x400mm (možná vysněných 800x600mm).
ATC vřeteno ISO40 - 4,5kW max. 8000 ot./min. s přesným polohováním.
Konstrukce ložového typu, kdy lože je ve směru osy X. S touto inovací přišla firma Dugard. Obvykle bývá lože ve směru osy Y.
Tato inovace má dva důležité přínosy 1. úspora zastavěné plochy 2. zkrácení saní umožní přenesení části jejich hmotnosti do lože.
Skicy konstrukce teprve připravuji a zveřejním je zde později.

Vlastně už mám až na ATC vřeteno všechny komponenty připravené, pouze kuličkové šrouby mám ve špatných velikostech (několik malých a pak zase pár hodně velkých).

Pro začátek pár fotek z přípravy komponent...

Aktuálně selektuji z těchto komponent viz. foto, které budou vhodné k použití:
2ks motorů 4,5kW Rexroth - pohon vřeteno,
7ks motorů 750W s různými přesnými převodovkami. Ty převodovky asi následně nevyužiji a prodám,
jedno má přesnou převodovku 1:20 vhodnou asi pro rotační osu,
3ks motorů 400W možná pro podavač nástrojů,
4ks motorů 200W s jednou přesnou převodovkou 1:60 to chci použít na automatické polohovací rameno pro výměnu malých obrobků.

Dále 3 moderní PLC od Omronu s Mechatrolink-II motion kontrolérem, pro jistotu ještě 2ks motion kontroléry přímo od Yaskawy a snad nebudu muset blbnout už s nějakým krokováním pomocí PWM a řešení rušení vysokých frekvencí apod. Mechatrolink je "otevřená" sběrnice. A dále PLC s HMI od Siemensu s profi-bus pro řízení vřetenových serv. A v neposlední řadě vývojová deska s 2x FPGA Xilinx Spartan 6 - 150k (což je asi jako 20ks Mesa karet v jedné desce), kterou využiji pro transformaci komunikace mezi LinuxCNC a PLC (pilně se teď doučuji VHDL :)).

Štěstí je, že mám všechno s příslušnou kabeláží a doufám, že bude vše bez problémů fungovat.

Příští fotosérie budou připravená lineární vedení a následně kuličkové šrouby.

Posléze bych rád diskutoval zamýšlenou kontrukci a návrh ATC vřetena - přidám nějaké skicy.
Přílohy
DSCF9083.JPG
DSCF9079.JPG
DSCF9069.JPG
DSCF9068.JPG
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
elbarto

28. 9. 2015, 10:14

Urcite sem vsechno davej. Jsem teprve na zacatku podobne cesty a zatim u malych hracek. S nadsenim zhtnu vsechno co zde probehne na podobne tema. Klidne pis o tematu polopaticky, profici to znaji pro nas klofaky je kazda i zakladni informace vzacna :-) Vsem pokusum ZDAR.
MS

29. 9. 2015, 9:40

" A dále PLC s HMI od Siemensu s profi-bus pro řízení vřetenových serv." Zaujíma ma ako je riešené riadenie serv v PLC, ak môžeš prezradiť? Držím ti palce, nech to čím skôr postavíš.
Juro

29. 9. 2015, 10:41

Naskor si to rozchod niekde na stole, a vyselektuj co vlastne potrebujes.Zacal by som tromi popripade styrmi osami. Drivery SGDS rozchodit S MP2300 pohybovym kontrolerom , plus vsetko potrebne okolo toho, nie je sranda. Tiez to mam doma na stole a caka to na mna uz dva roky kym budem mat cas , ale s neistym vysledkom. Zatial mam v zalohe normalne servo drivery step/dir alebo analog.
Az potom by som kreslil.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
martasg1
Sponzor fora

1. 10. 2015, 8:35

MS píše:" A dále PLC s HMI od Siemensu s profi-bus pro řízení vřetenových serv." Zaujíma ma ako je riešené riadenie serv v PLC, ak môžeš prezradiť? Držím ti palce, nech to čím skôr postavíš.
To bych také rád věděl :) já už jsem to takto koupil a budu to muset předělávat k obrazu svému. Ani nevím, jestli půjde nějak z toho PLC vytáhnout program, kterej je tam nahranej abych to mohl okoukat.
Juro

1. 10. 2015, 9:46

Na to by mal sluzit program STEP 7 , alebo PROTOOL.
rocnik 1976 -stolár, trosicka uz aj strojar.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 10. 2015, 12:38

Pokud by jsi potřeboval programátora co umí OMRON tak znám jednoho ochotného člověka.
Na OMRON potřebuješ programovací sw CX-one a tady můžu sloužit.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
MS

2. 10. 2015, 3:06

to: martasg1- potrebuješ k tomu aj adaptér na pripojenie PC k PLC Simatic. Skús niekoho nájsť, kto to má.
martasg1
Sponzor fora

5. 10. 2015, 9:49

Mezi těmito kabely asi není... budu muset tedy sehnat. Nebo by šel vyrobit?
Přílohy
DSCF9073.JPG
MS

5. 10. 2015, 11:46

Ten adaptér tam nie je, je to dosť drahé na to, aby ti to len tak niekto dal :wink: a vyrobiť asi ťažko.
kinedryl

5. 10. 2015, 11:54

To simenskacke TP-cko mas stary typ, konci im podpora aj servis. Kazdopadne vizualizaciu don sypes bud starym Protoolom alebo novsim WinCC. Otoc ho zozadu a ak ma len MPI/DP 9-pinnovy konektor, tak potrebujes kabel/redukciu USB-MPI s prislusnymi ovladacmi ( http://www.aliexpress.com/price/siemens ... price.html" onclick="window.open(this.href);return false; ), ak je to verzia s ethernetovym RJ45 portom, tak staci obycajny sietovy kabel. pripadne este do tej starej MPI verzie sa da vrazit malicka PCMCIA karta s ethernetovym vystupom. tu uz nezozenies, na svetovom trhuje koluje myslim poslednych 10-12 kusov a ked budu dostupne, tak ich do zasoby beriem ja :))). mam na hale v sprave cca 150 tychto panelov, su vcelku bezproblemove a na tvoje potreby uplne vyhovujuce. v porovnani s novymi HD panelmi su ale vyrazne pomalsie !!! to vsak zavisi od velkosti nasypaneho projektu, resp. kolko tagov z PLC ma sledovat. no a k tomu odkopirovaniu programu z PLC-cka... moc neverim, ze programatori systemovych a komunikacnych blokov si ich autorsky nezamkli. predsa je to nejake know-how a to sa nepusta len tak do sveta :) este mala poznamka k Rexrothackym menicom - odchadzaju na nich tie ovladacie panely s tlacitkami, konkretne sa casom vypaluju displeje. nastastie k nicomu nie su potrebne, vsetko sa nastavuje cez softwer ( IndraWorks DS ). Tiez treba special kabel menic-COM port na pocitaci ( myslim, ze typ je IKB0041, robi ich napriklad aj Schneider pod inym oznacenim ). Tu kabelaz zacinajucu v 400V koncovke sa predpokladam nechystas pouzit :)))) Zaujimave riesenie...
martasg1
Sponzor fora

5. 10. 2015, 12:21

kinedryl píše:Tu kabelaz zacinajucu v 400V koncovke sa predpokladam nechystas pouzit :)))) Zaujimave riesenie...
Tuhle reakci jsem přesně čekal - myslel jsem na to už při focení, že někdo zareaguje na ty dráty :)
Samozřejmě, že to nepoužiji - takto jsem to dostal od prodejce, pouze mi předváděl funkčnost. I když velmi stroze, protože v PLC je pouze program, který ujede nějakou krátkou vzdálenost a serva roztočí pouze na 2800 otáček. Budu to muset celé nastudovat a předělat. Tyto motory s drivery a PLC chci využít pouze pro pohon vřetena a jeho polohování (zastavení) v určitém bodě.
lubos
Sponzor fora

7. 10. 2015, 10:01

kinedryl píše:To simenskacke TP-cko mas stary typ, konci im podpora aj servis. Kazdopadne vizualizaciu don sypes bud starym Protoolom alebo novsim WinCC. Otoc ho zozadu a ak ma len MPI/DP 9-pinnovy konektor, tak potrebujes kabel/redukciu USB-MPI s prislusnymi ovladacmi ( http://www.aliexpress.com/price/siemens ... price.html" onclick="window.open(this.href);return false; ), ak je to verzia s ethernetovym RJ45 portom, tak staci obycajny sietovy kabel. pripadne este do tej starej MPI verzie sa da vrazit malicka PCMCIA karta s ethernetovym vystupom. tu uz nezozenies, na svetovom trhuje koluje myslim poslednych 10-12 kusov a ked budu dostupne, tak ich do zasoby beriem ja :))). mam na hale v sprave cca 150 tychto panelov, su vcelku bezproblemove a na tvoje potreby uplne vyhovujuce. v porovnani s novymi HD panelmi su ale vyrazne pomalsie !!! to vsak zavisi od velkosti nasypaneho projektu, resp. kolko tagov z PLC ma sledovat. no a k tomu odkopirovaniu programu z PLC-cka... moc neverim, ze programatori systemovych a komunikacnych blokov si ich autorsky nezamkli. predsa je to nejake know-how a to sa nepusta len tak do sveta :) este mala poznamka k Rexrothackym menicom - odchadzaju na nich tie ovladacie panely s tlacitkami, konkretne sa casom vypaluju displeje. nastastie k nicomu nie su potrebne, vsetko sa nastavuje cez softwer ( IndraWorks DS ). Tiez treba special kabel menic-COM port na pocitaci ( myslim, ze typ je IKB0041, robi ich napriklad aj Schneider pod inym oznacenim ). Tu kabelaz zacinajucu v 400V koncovke sa predpokladam nechystas pouzit :)))) Zaujimave riesenie...
Pokud by jsi pak chtěl ten programovací kabel od Schneideru mám tak by asi nebyl problém ho zapůjčit na zkoušku.
Myslím že mám toto ale musel bych se podívat
http://cz.mouser.com/ProductDetail/Tele ... N3Kw%3D%3D" onclick="window.open(this.href);return false;
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
martasg1
Sponzor fora

26. 10. 2015, 3:09

Ahoj lidičky, tak jsem dal na vaše rady a místo stavby konstrukce svépomocí jsem koupil starší defektní CNC na přestavbu - 4800 Kg :)
Což teda asi nebude o moc snadnější než stavba nového :)

Ale měl bych na vás pár otázek pokud by někdo uměl odpovědět tak se nestyďte a napište.

Konkrétně první dotaz:
- stroj je vypnutý bez možnosti odzkoušení ještě ve skladu prodejce, byl jsem se na něj podívat a zjistil jsem, že vřetenem nelze otáčet. Je možné že je motor bržďěný nebo jde o zadřené vřeteno?
(vřeteno SK40 pravděpodobně s převodem řemeny nebo převodovkou)

Foto přikládám - jedná se o typ HURCO BMC 25. Jestli někdo tento typ zná a nebo máte zkušenosti s vřeteny na CNC.
Přílohy
DSCF9169.JPG
DSCF9177.JPG
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2015, 3:21

Jestli je to v provedení metrickém, tak jsi udělal dobře protože skoro každá generálka je jednodušší než stavba od začátku ve srovnatelný kvalitě.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“