Protože mi toto forum poskytlo mnoho informací, chtěl bych mu to také oplatit, alespoň ve formě fotoseriálu z přípravy, návrhu, stavby a pokud štěstí dopřeje tak i z první špony.
Prvně bych rád poděkoval své ženě Martině, která byla posledních pět let trpělivá s mým koníčkem a snad jí to ještě chvíli vydrží

Proto chci následně po stavbě stroje, který bude částečně z litiny a částečně vypěněného svařence, pokřtít jménem "Martinka".
Zatím jsem ve fázi nákupu a příprav komponent. A přemýšlení jak by se co dalo spolu použít.
První představa byla stavba mašinky na obrábění kovů o váze do cca 600kg s rozjezdy 600x400mm (možná vysněných 800x600mm).
ATC vřeteno ISO40 - 4,5kW max. 8000 ot./min. s přesným polohováním.
Konstrukce ložového typu, kdy lože je ve směru osy X. S touto inovací přišla firma Dugard. Obvykle bývá lože ve směru osy Y.
Tato inovace má dva důležité přínosy 1. úspora zastavěné plochy 2. zkrácení saní umožní přenesení části jejich hmotnosti do lože.
Skicy konstrukce teprve připravuji a zveřejním je zde později.
Vlastně už mám až na ATC vřeteno všechny komponenty připravené, pouze kuličkové šrouby mám ve špatných velikostech (několik malých a pak zase pár hodně velkých).
Pro začátek pár fotek z přípravy komponent...
Aktuálně selektuji z těchto komponent viz. foto, které budou vhodné k použití:
2ks motorů 4,5kW Rexroth - pohon vřeteno,
7ks motorů 750W s různými přesnými převodovkami. Ty převodovky asi následně nevyužiji a prodám,
jedno má přesnou převodovku 1:20 vhodnou asi pro rotační osu,
3ks motorů 400W možná pro podavač nástrojů,
4ks motorů 200W s jednou přesnou převodovkou 1:60 to chci použít na automatické polohovací rameno pro výměnu malých obrobků.
Dále 3 moderní PLC od Omronu s Mechatrolink-II motion kontrolérem, pro jistotu ještě 2ks motion kontroléry přímo od Yaskawy a snad nebudu muset blbnout už s nějakým krokováním pomocí PWM a řešení rušení vysokých frekvencí apod. Mechatrolink je "otevřená" sběrnice. A dále PLC s HMI od Siemensu s profi-bus pro řízení vřetenových serv. A v neposlední řadě vývojová deska s 2x FPGA Xilinx Spartan 6 - 150k (což je asi jako 20ks Mesa karet v jedné desce), kterou využiji pro transformaci komunikace mezi LinuxCNC a PLC (pilně se teď doučuji VHDL

Štěstí je, že mám všechno s příslušnou kabeláží a doufám, že bude vše bez problémů fungovat.
Příští fotosérie budou připravená lineární vedení a následně kuličkové šrouby.
Posléze bych rád diskutoval zamýšlenou kontrukci a návrh ATC vřetena - přidám nějaké skicy.