Jak jsem stavěl 4-osý driver včetně zdroje.

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
quak

8. 10. 2015, 3:49

Tady předkládám jeden ze svých výtvorů:

Kolega vyrobil asi 10 driverových desek s chipem toshiba TB6560AHQ. Samotná desta není naše origílní kontrukce ale převzatá odsud : http://mcu.cz/comment-n3254.html (pokud by někoho zajímaly techniké podrobnosti driverů)

Pro svého zákazníka jsem stavěl 4-osý driver a napadlo nás, jako skříň pro desky drivery použít odložený case z PC. S výhodou jsem použil i PC zdroj. Přidal jsem dva 6A měniče z 12V na 15-36V a tak můžu pomocí plynule regulovatelného napětí na vstupu řídit proud a tudíž i teplotu a kroutící moment motorů ...

Přikládám pár fotek po dokončení:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Mex

8. 10. 2015, 9:46

quak píše:S výhodou jsem použil i PC zdroj. Přidal jsem dva 6A měniče z 12V na 15-36V a tak můžu pomocí plynule regulovatelného napětí na vstupu řídit proud a tudíž i teplotu a kroutící moment motorů ...
Jak se pomocí regulovaného napětí "řídí proud a tudíž i teplota a kroutící moment motoru"?
Já si vždycky myslel, že změnou napětí změním tak maximálně rychlost, jakou daný proud dokážu prohnat vinutím, ale že velikost toho proudu je daná nastavením chopperu.

A pokud chceš snížit teplotu motorů, tak jsi především měl přidat nějaký obvod pro snižování proudu u stojícího motoru, což ten driver z MCU neobsahuje.
quak

9. 10. 2015, 9:46

Mex píše: Jak se pomocí regulovaného napětí "řídí proud a tudíž i teplota a kroutící moment motoru"?
Já si vždycky myslel, že změnou napětí změním tak maximálně rychlost, jakou daný proud dokážu prohnat vinutím, ale že velikost toho proudu je daná nastavením chopperu.

A pokud chceš snížit teplotu motorů, tak jsi především měl přidat nějaký obvod pro snižování proudu u stojícího motoru, což ten driver z MCU neobsahuje.
Určitě jsi si všiml, že většina driverů postavená na TB6560 má nastavení proudu jen 100%, 75%, 50% a 20%. Jemnější doladění, tak abych dosáhl optimálního krouťáku a přitom tepelně nepřetěžoval vinutí motoru dělám právě doladěním napájecího napětí ....

Co se týká snižování proudu u stojícího motoru. Koukám tvoje oblíbené téma :-)
Můj postoj k tomu :
- ano je to fajn, pokud používáš motory se spotřebou řádově stovek wattů a výše (v tomto případě mluvíme o desítkách watů, v případě mého minulého příspěvku http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=18&t=18066) mluvíme o spotřebě v jednotkách watů)
- stejně musíš mít všechno dimenzováno pro trvalý provoz pod plným proudem
- je to to výhodné pouze pro některé aplikace
Thomeeque

9. 10. 2015, 12:49

quak píše:Určitě jsi si všiml, že většina driverů postavená na TB6560 má nastavení proudu jen 100%, 75%, 50% a 20%. Jemnější doladění, tak abych dosáhl optimálního krouťáku a přitom tepelně nepřetěžoval vinutí motoru dělám právě doladěním napájecího napětí ....
Ale uvědomuješ si, že tim nenastavuješ proud jako takovej, jo? Resp. nastavuješ tim, do jakých otáček tam proud, daný hodnotami Rsense a Torque, ještě protlačíš.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
quak

9. 10. 2015, 1:44

No jo , máš pravdu ... Trochu jsem se ponořil do datasheetu a koukám, že některé věci jsou jinak, než jsem si myslel... Kdysi, když jsem dělal první CNC Airbrush, tak se mi tam přehřívaly motory, tehdy jsem snížil napájecí napětí a problém byl vyřešen. Zdá se, jsem žil v bludu, sypu si hlavu popelem...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“