čím na sklotextit
Ahoj,potřeboval bych vyfrézovat pár dílů ze sklotextitu tl. 15 mm a když jsem to zkoušel tak běžný nástroj vydržel cca 100 mm řezu.Nezbylo než to vybrousit brusným kotoučem.
Nevíte někdo kde sehnat nástroj,ideálně stopkovku o průměru 10-20 mm,délka řez.části cca 15-20 mm ?Předpokládám že to bude něco s dia povlakem,brousil jsem to dia kotoučem.
Děkuji za jakýkoli tip...
Nevíte někdo kde sehnat nástroj,ideálně stopkovku o průměru 10-20 mm,délka řez.části cca 15-20 mm ?Předpokládám že to bude něco s dia povlakem,brousil jsem to dia kotoučem.
Děkuji za jakýkoli tip...
HSS nástroje na sklotextit nebrat, odcházejí přímo před očima. Já na desky o síle 5,6,8mm beru běžné monolitní, tedy sk frézy. Se čtyřzubou desítkou jsem už toho nafrézoval dost a oproti HSS na ní nebylo vidět otupení. Doporučuji koupit nebo jinde sehnat čtyřzubou 10-12mm SK frézu, nejlíp s povlakem. Na desítku mám otáčky 3000 a posuv zhruba 300mm/min.
Díky za tipy,zkusím koupit tu monolitní.Na malé průměry zatím nemám točky,teď vracím na FNGčko původní vřeteno a to točí max. tak 5000 ot.A připadá mi i logičtější používat větší nástroj,pokud to jde.
Na malé průměry bych chtěl hodit na bok vřeteníku ještě vysokootáčkové vřeteno.
Předpokládám že monolitní 12tka bude stát ranec...
Jsem rád že jsem se dozvěděl i jaký posuv a otáčky,než to člověk sám vychytá tak ledaco zdrbe...
Na malé průměry bych chtěl hodit na bok vřeteníku ještě vysokootáčkové vřeteno.
Předpokládám že monolitní 12tka bude stát ranec...

Jsem rád že jsem se dozvěděl i jaký posuv a otáčky,než to člověk sám vychytá tak ledaco zdrbe...
My kupujeme frézy dost často tady http://www.i-frezy.cz/i-frezy/eshop/3-1 ... -D10x22x70" onclick="window.open(this.href);return false; a ta desítka zas tak moc nestojí. Brali jsme i ARNO frézy, ale toho prvního prodejce máme pár metrů od nástrojárny. Na to, co ta fréza udělá práce, to snad není tak zlé.
Po jednom dni frézování nástroj ještě pracuje.Odebral cca 2 kg materiálu a vypadá to že by mohl ještě další 2 kg zvládnout.
Sklotextit je strašná mrcha,je vidět že obrábění je pořád něco mezi frézováním a broušením (materiálu i nástroje...
).
Chce to maximálně chladit (vyplachovat) a taky výkon na vřetenu-2,2 Kw pomalootáčkové vřeteno už má s 10tkou stopkovkou co dělat.
Oproti duralu odhaduji minimálně 2x větší řezný odpor...
Ukázalo se že doporučené podmínky od Goora jsou dobře vychytané,na nic moc lepšího jsem nepřišel...
Sklotextit je strašná mrcha,je vidět že obrábění je pořád něco mezi frézováním a broušením (materiálu i nástroje...

Chce to maximálně chladit (vyplachovat) a taky výkon na vřetenu-2,2 Kw pomalootáčkové vřeteno už má s 10tkou stopkovkou co dělat.
Oproti duralu odhaduji minimálně 2x větší řezný odpor...
Ukázalo se že doporučené podmínky od Goora jsou dobře vychytané,na nic moc lepšího jsem nepřišel...

Frézoval jsem tak zelený a červený sklotextit i žlutý sklolaminát, jen zasucha. Pod emulzi to jít nemohlo, sklolaminát možná jo, ale sklotextit by se musel potom vysušit. Vyrábím z toho izolační desky na formy a ten prach je sviňa. Odsávám to vysavačem aby se to nevířilo a taky to emulze nerozplaví po celé mašině. S těmi parametry jsem ani moc neexperimentoval, šel jsem na to podle citu.
A podle citu to máš akorát...
Na sucho to musí být síla.Já na to taky nepouštím emulzi,mám mašinu upravenou tak aby se dalo dělat i s čistou vodou (kastl na vodu a v něm přídavný duralový stůl...).
Pak sem hodím fotky,většinou děláme věci typu 650x20x10 mm a v nejslabším místě profil třeba 4x8 mm.Největší problémy jsou jak to upínat.Kdyby to šlo aspoň udělat na jedno upnutí ale kdepak,musí se to přeupínat a to je pěkná pakárna...
Těch pár peněz co za to dostaneme je v podstatě za upínání.Zbytek padne na monolitní frézu...

Pak sem hodím fotky,většinou děláme věci typu 650x20x10 mm a v nejslabším místě profil třeba 4x8 mm.Největší problémy jsou jak to upínat.Kdyby to šlo aspoň udělat na jedno upnutí ale kdepak,musí se to přeupínat a to je pěkná pakárna...
Těch pár peněz co za to dostaneme je v podstatě za upínání.Zbytek padne na monolitní frézu...

Tak 10 mm 4bř. povlakovaná monolitka dala 15 kusů na obrázku.Délka kusu je cca 650 mm,v nejslabším místě je cca 4 mm,tloušťka 12 mm.Objíždělo se to jako kontura ale byl tam velký přídavek kvůli (pře)upínání.Ke konci už se muselo jít na f 120 při bočním úběru 3 mm...Chlazení čistou vodou.
Příště (pokud by se něco podobného dělalo) bych to chtěl dělat přímo z tabule a ne z předformátovaných polotovarů.To přeupínání a najíždění je opruz.Je lepší použít menší průměr nástroje (dejme tomu 4 mm) nebo např 6-8 mm?
Příště (pokud by se něco podobného dělalo) bych to chtěl dělat přímo z tabule a ne z předformátovaných polotovarů.To přeupínání a najíždění je opruz.Je lepší použít menší průměr nástroje (dejme tomu 4 mm) nebo např 6-8 mm?
Myslím, že fréza pr. 4 je málo, je to už víc než 3D vyložení. Já bych si na to vzal monolit pr. 6. Pokud to budeš dobře vyplachovat, může být i čtyřzubá. Těžko ale říct s jakým přísuvem, mohlo by to jít natřikrát, po 4mm. Se čtyřkou frézou by to tak rychle nešlo.
Taky bych to viděl někde okolo průměru 6 mm.Asi by bylo lepší to "vykonturovat" s přídavkem třeba 0,4 mm po 5 kusech (nebo prostě co dá nástroj) a pak nástroj přehodit za nový a dojet to načisto.
Dnes jsem do toho vrtal díry a hss vrták 10,2mm se musel brousit tak po 6ti dírách...
Dnes jsem do toho vrtal díry a hss vrták 10,2mm se musel brousit tak po 6ti dírách...
To věřím, že jsi ho musel tak často brousit. Já do těch desek dělám díry monolitkou, rozhrabu to jak je potřeba. Nejlepší by bylo ty díry frézovat monolitem pr. 6 a potom tím samým nástrojem udělat obvod, pokud tedy nechceš kupovat monolitní vrták. Čtyřzubé monolitní frézy se můžou i kolmo zavrtávat a ani se moc nemusí stahovat posuv. Jinak ty HSS nástroje, já dělal 90stupňová zahloubení pro šrouby na otvorech pr.6,5 HSS frézou jako záhlubníkem a odcházela před očima, takže na sklotextit jen SK nástroje. Životnost je fakt úplně jinde.
Monolitní záhlubníky jsou, viděl jsem v nabídce nástroj s vrcholovým úhlem 60st. Jsou drahé, nejde přece jen o obvyklé nástroje. Pokud jde o válcové zahloubení, na to stačí monolitní fréza, na kuželové zahloubení - 90stupňové - je dobrý NC navrtávák. Průměry jsou běžně 4,6,8,10,12mm. Jsou i 16mm, jen ta cena jde nahoru. Jsou ale i srážecí frézy, monolitní nebo s břitovými destičkami, třeba by šly použít.