kola závitů tb16

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
berni

11. 10. 2015, 2:29

prosím o radu... ve chvilce volna jsem se vrhnul na moji tb16ku...jde o kola na řezání závitů... na priložených foto jsou kola co mám i foto kol soustruhu...moje úvaha je taková, že mi asi chybí dvojkolo 36/20, kde 20 je kolo A v sestavě A-D.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
předpokládám že ta 20/36 musí být z jednoho kusu, tak jako u mn80...a ještě se mi nedostává 30.(štítek uvádí 20,25,30,35,40,45,50,60,75,100).
Na posledním fotu sundané stávající kolo 25/36. Domnívám se tedy správně, že chybí kolo 20/36 (případně že má být z jednoho kusu)?? Potřebuji si toto ujasnit před tím, než na tomto foru poptám výrobu. velmi děkuji.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2015, 4:37

berni píše:prosím o radu... ve chvilce volna jsem se vrhnul na moji tb16ku...jde o kola na řezání závitů... na priložených foto jsou kola co mám i foto kol soustruhu...moje úvaha je taková, že mi asi chybí dvojkolo 36/20, kde 20 je kolo A v sestavě A-D.

předpokládám že ta 20/36 musí být z jednoho kusu, tak jako u mn80...a ještě se mi nedostává 30.(štítek uvádí 20,25,30,35,40,45,50,60,75,100).
Na posledním fotu sundané stávající kolo 25/36. Domnívám se tedy správně, že chybí kolo 20/36 (případně že má být z jednoho kusu)?? Potřebuji si toto ujasnit před tím, než na tomto foru poptám výrobu. velmi děkuji.
Tvá úvaha je správná :wink: v ruce bys měl držet kolo nebo sestavu kola s vložkou pro řezání závitů, kde kolo A nemá oněch 20z, podnos je 36z. Z fotek to vypadá, že to je modul 1, je tedy jasné, že kolo s 20 z v tomto modulu a předpokládám otvoru 14mm s tou drážkou je nevyrobitelné, proto je z jednoho kusu jako dvojkolo 36/20 kde 36 zubů je identický počet, který je na vřeteni soustruhu, u mn 80 je to zubů 30, ale to není podstatné, ten podnos je daný počtem zubů na vřeteni :wink:
vypadá to takto pro 30/20 a 30 podnos, já už jsem pro jednoho rusa 3ks 36/20 dělal akorát tam byl myslím 12mm otvor na té mn80 je 10mm otvor, jen mě tehdy neřekl do jakého přesně typu to je, tak teď už to vím :)
Obrázek
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
berni

11. 10. 2015, 9:31

Děkuji za odpověď. Jsem ale pěkné jelito jelikož koukám, že jsem dal téma do frézek, místo soustruhů... v rychlosti jsem oměřil takovou šmajdavou šuplerou díru ve vložce dvojkola a je něco jako 10,15 mm, otvor pro vložku něco přes 14 mm. Tak trochu jsem doufal, že se ozve pan Tumlik... bylo by možno se dále domlouvat pomocí SZ??
berni

23. 10. 2015, 1:21

navazuji na předešlé, byt stále ve špatné části fora :c)... Ohledně seskládání kol a točení závitu- Pro stoupání 1 je uvedeno na štítku soustruhu toto: a 20z, b 45z, c 75z, d 100z (foto víše). Je tedy správně že jsem sestavil takto- pod 20z (již mám a děkuji Tumlíkovi) kolo 45z, vedle něj 75z které zapadá do 100z (tedy obráceně než mám na fotografii navrchu)? (nebo že by snad 45z za 75z přehodit- tak jak mám na fotografii výše?). Problém je totiž ten, že v případě prvního seskládání při sepnutí posuvu se mi zdá, že nůž jede stále pomalu, protože místo šroubovice závitu ubírá materiál komplet, tj. uberu všechen materiál na menší průměr. Nebo je problém v noži a mám jej vybroušený do moc velkého vrcholového úhlu? Či je to ještě něčím jiným? děkuji za radu.
RaS

23. 10. 2015, 1:25

máš přepnutou páku na řezání závitů?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2015, 1:31

berni píše:navazuji na předešlé, byt stále ve špatné části fora :c)... Ohledně seskládání kol a točení závitu- Pro stoupání 1 je uvedeno na štítku soustruhu toto: a 20z, b 45z, c 75z, d 100z (foto víše). Je tedy správně že jsem sestavil takto- pod 20z (již mám a děkuji Tumlíkovi) kolo 45z, vedle něj 75z které zapadá do 100z (tedy obráceně než mám na fotografii navrchu)? (nebo že by snad 45z za 75z přehodit- tak jak mám na fotografii výše?). Problém je totiž ten, že v případě prvního seskládání při sepnutí posuvu se mi zdá, že nůž jede stále pomalu, protože místo šroubovice závitu ubírá materiál komplet, tj. uberu všechen materiál na menší průměr. Nebo je problém v noži a mám jej vybroušený do moc velkého vrcholového úhlu? Či je to ještě něčím jiným? děkuji za radu.
Máš zaplý reduktor, to je to kolo 100z s planetkama, to má dvě fce, buď je pevně spojené s posuvovým šroubem(v případě řezání závitů) a nebo redukuje otáčky do pomala rozdílem počtu zubů planetek a pevného kola přes které se planetky otáčí(soustružení). Proto se ti do neposunuje stylem "co otáčka vřetne, to posuv o nastavené stoupání"(řezání závitů), ale posuv je redukován oním převodem planetkama v určitém nižším poměru, proto to soustruží a neřeže závit :wink:
Psal jsi mě SZ ale já na to zapomněl odpo :) to jsem celej já..
Sestavené to máš správně

edit: tak než jsem to naklepal ras napsal stručněji :)
berni

23. 10. 2015, 6:06

aha...nastudoval jsem jak je to u mn80ky, na mém je to ale odlišné... o žádné páce nikde nevim (ale třeba zespodu něco je, nemohu se nyní podívat, nejsu u stroje)... není třeba ale pouze otočit to kolo 100z, tak jak má ten borec tady?? https://www.youtube.com/watch?v=rIDHb75tRGs čas 0:20...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 10. 2015, 10:21

berni píše:aha...nastudoval jsem jak je to u mn80ky, na mém je to ale odlišné... o žádné páce nikde nevim (ale třeba zespodu něco je, nemohu se nyní podívat, nejsu u stroje)... není třeba ale pouze otočit to kolo 100z, tak jak má ten borec tady?? https://www.youtube.com/watch?v=rIDHb75tRGs čas 0:20...
Já tu tb16 neznám, ale principielně by to mělo být to samé jak u mn80, kuchni to kolo a blikni co je pod tím, jednou to bude pevně zafixované na posuvovém šroubu to kolo 100z (řazání závitů) a podruhé to bude otáčet v násobném poměru (posuv pro soustružení), to zjistíš i když to otočíš rukou :wink:
berni

25. 10. 2015, 1:56

tak jsem to kolo reduktoru oddělal a není to tak, že pro závity musím mít kolo 100z s drážkou na pero, kreré nemám , dávajíc se komplet místo toho reduktorového ?? docela vymyšleno k zlosti, ve srovnání s mn80kou, jestli je to tak...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2015, 2:49

berni píše:tak jsem to kolo reduktoru oddělal a není to tak, že pro závity musím mít kolo 100z s drážkou na pero, kreré nemám , dávajíc se komplet místo toho reduktorového ?? docela vymyšleno k zlosti, ve srovnání s mn80kou, jestli je to tak...
Jak to bylo myšleno u toho rusa to netuším, možná tam bylo sólo 100z kolo, nicméně ty ho nepotřebuješ. Zadní část s pevným kolem do kterého zapadají planetky se nemění, takže nasadíš reduktor, zadní planetky jsou spojeny na hřídelkách s předními a ty zabírají do kola, které je už přes pero spojené s hřídelí, rozdíl v počtu zubů a unášecího kola, případně rozdíl zubů planetky a pevného kola je ta redukce, liší se v jednom zubu a je vlastně jedno kde tato diferenc v té soustavě je :wink:

Tak jak to máš na třetím obrázku to redukuješ ty otáčky, ty potřebuješ ten šroub napevno spojit s 100z kolem, u Mn80 na těch novějších typech to je vyřešeno uživatelsky přívětivě tak, že reduktor je v jakémsi obalu, který je pevně spojen se 100z kolem. Pokud je spínač sepnut do planetek, otáčky se redukují, pokud je spínač vytažen, vyjede z planetek a díky vnitřnímu ozubení v "obalu" se pevně spojí se 100z kolem a unáší posuvový šroub na přímo.
Vyjmeš tedy to tvoje ozubené kolo mezi planetkami a vložíš tam kroužek, který si vyrobíš, který se nebude dotýkat planetek, bude mít v čele kupříkladu jeden otvor pro šroubek, který svrtáš s tím 100z kolem, kde už bude závit, tak to napevno spojíš, jestli tam pak vyšťoucháš drážku a budeš dávat pero a nebo na obvodu bude zase šroubek M4, který bude zapadat do drážky je jedno. Takhle velmi jednoduše spojíš 100z kolo s posuvovým šroubem. Soustruh máš, tak je to otázka půl hoďky :wink:

Kdybys to chtěl mít jako profík, tak ten kroužek bude mít jen zahnutou tyčku, která bude zapadat do otvoru.v kole 100z, v tom 14mm otvoru pak přímo zalisované pero a jen to vlastně přitáhneš šroubkem v čele posuvového šroubu :)
berni

28. 10. 2015, 7:31

tak hotovo...čas prověří jak kvalitně a na jak dlouho... vyšťouchl jsem drážku, narazil pero a zvolil variantu s napevno červíkem v dílu vsunutém volně do otvoru kola 100z. No a vyvstala spousta dalších otázek :) spojených s točením závitů, protože ted už se to vše vzájemně točí tak jak má, ale ne vše mě jde... což nechám do diskuze k mn80.Obrázek
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“