3-osá fréza nebo 5-osá fréza srovnání
Mohu se zeptat zda máte někdo zkušenost, že použití 5-osé frézy může na 3D objekty zrychlit jejich výrobu a nebo případně zpřesnit? Mluvím teď o objektech, které je možné frézovat i na 3-osé fréze. Nebo je výhoda 5-osé frézy jen v možnosti na jeden krok udělat větší část modelu bez nutnosti rozdělování modelu. Dokáže 5-osá fréza zrychlit výrobu? Mluvím o spíše hobby použití na měkčí materiály ne sériovou výrobu kovových součástek. Jaké mohou být výhody 5-osé frézy, mimo možnosti dělat tvary, které 3-osá nedokáže. Tedy srovnání na objektech, které dokáže i 3-osá fréza, bude v tomto směru mít 5-osá nějaké výhody? Já u 5-osé frézy odhaduji výrazně větší náročnost na přípravu dat a tedy i na ceny sw. Větší možnost nepřesností díky pohyblivému uložení vřetene a možná tedy i menší pevnost. S ohledem na pohyblivost také menší výkon vřetene, kvůli váze.větší nebezpečí nepředpokládaných kolizí s materiálem, ale to by asi mohl odstranit kvalitní (dražší než u 3-osé frézy) sw. Jaké mohou být výhody 5-osé frézy na stejném modelu,k terý by udělala 3-osá fréza. S tím, že 3-osá fréza asi bude vždy tužší konstrukce, bude dosahovat vyšších rychlostí, možnost silnějšího vřetene a dnes už asi i relativně snadného ovládání. Jinak 5-osou frézou nemyslím naklápění a otáčení materiálu, ale otáčecí a naklápěcí vřeteno.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě to, že věc, která se dělá na tříose na několik upnutí, můžu (někdy) na pětiose udělat na jedno. Ušetří to práci s upínáním obrobku a hledáním nového nulového bodu.
Když se dělá obecná tvarová plocha kulovou frézou, dá se naklopit, aby nefrézovala středem (hlavně vodorovné plochy).
Pětiosa bude mít vždycky menší přesnost než jinak shodná tříosa. Je tam prostě víc pohyblivých částí, při využití 4. a 5. osy se víc projeví každá chyba seřízení nástroje a obrobku.
Když se dělá obecná tvarová plocha kulovou frézou, dá se naklopit, aby nefrézovala středem (hlavně vodorovné plochy).
Pětiosa bude mít vždycky menší přesnost než jinak shodná tříosa. Je tam prostě víc pohyblivých částí, při využití 4. a 5. osy se víc projeví každá chyba seřízení nástroje a obrobku.
Aleš Procháska
jde mi spíš o to zda na tvorbu 3D modelů a maket, myslím tím makety domů, makety výrobků, makety strojů atd. se vyplatí řešit již 5-osou frézu, která jak tady již zaznělo bude mít vždy menší přesnost, bude méně tuhá a tedy i v podobné konstrukci nezvládne obrobit tvrdší materiály, které by zvládla 3-osá fréza i když to se dá asi obejít volbou vhodného měkčího materiálu, protože v tomto případě nejsem limitován použitím konkrétního materiálu. Jedná se o přípravu modelů pro architekty a designéry. I když se mi 5-osá technologie velmi líbí pořád si říkám, že model je možné různě rozdělit a připravit i na výrobu na 3-osé fréze, která má zdvih Z osy třeba 150mm a pak poslepovat a přebrousit. Pořád mi to připadá jednodušší na přípravu a ovládání 3-osé frézy, které netvrdím, že je jednoduché, ale myslím, že dnes díky už docela dostupným programům relativně snadno zvládnutelné a mimo jiné pak na 3-osé fréze se snadno udělají přesně i třeba žebra na křídlo. Už se začínají objevovat relativně dostupné konstrukce 5-osých fréz u kterých se natáčí přímo vřeteno, ale obávám se, že ovládání a příprava dat bude velmi náročné a s tím souvisí i podle mého poměrně drahé programové vybavení a tyto náklady a složitost mi připadá, že nevyváží to co 5-osá fréza nabízí zrovna v tomto segmentu o kterém mluvím. Z pohledu architekta a designéra je asi jedno zda je model udělán z více dílů. Ano když 5-osá fréza udělá maketu domu najednou, je to asi velká pomoc, ale je otázka zda příprava a náklady na tuto přípravu (cena software) je opravdu přínosem a nebo je snadnější rozdělit na díly (v tomto případě stěny) a vyfrézovat na 3-osé fréze, což možná bude i rychlejší. S tím, že se bude frézovat opravdu 3D tj. součástí stěny budou vystouplé rámy oken a dveří atd. Uvažuji použití třeba XPS materiál, nebo existují různé pěnové materiály, které se nechají frézovat. Chápu, že pokud má být výrobek z jednoho kusu a je tam nějaký převis kam se prostě 3-osá fréza nedostane a není možnost rozdělení, je to neřešitelné a 5-osá fréza je nutnost, ale kolik takových případů modeláře potká. Máte někdo tedy zkušenost co by mělo případně být důvodem pro koupení 5-osé frézy místo 3-osé když se budeme pohybovat v cenových relacích 170.000Kč 3-osá řádově o velikosti plochy 1200x900mm a zdvihu 150mm a 5-osé řádově okolo 240.000Kč s pracovní plochou o velikosti krychle cca. 500-600mm. Obojí myšleno jen HW frézy bez software. Ta 3-osá bude určitě schopna svojí tuhostí zvládat tvrdší materiály, možná bude dosahovat větších rychlostí, větších přesností, která se ale podle mého bude lišit v desetinách milimetru proti 5-osé. 3-osá má větší plochu, snadněji se bude ovládat, sw na ovládání 3-osé bude stát méně. Vhledem ke konstrukci unese silnější vřeteno běžně 2kW. 5-osá bude mít menší přesnost (ale v řádech desetin možná spíš setin), konstrukce nebude tak tuhá a nebude tedy možné zpracovávat tvrdé materiály, což asi v modelařině, architektuře a designu nevadí, nezvládne tak velké vřeteno tj. tak 1kW. 5-osá fréza udělá většinu modelů najednou. Možná bude umět lépe využívat nástroj, protože si ho umí naklonit vůči opracovávané ploše jak potřebuje, takže očekávám, že různě zakřivené plochy mohou jít rychleji obrábět vhodným typem frézy a výsledek bude hladký, což by se třeba u 3-osé frézy muselo jet křížem, aby se dosáhlo stejného výsledku, což znamená 2x tolik času.
z tvého popisu jasně vyplývá že jsi již nakloněn k 3osce a všechny výhody 5ti osky zmenšuješ.. ale pár poznámek.. nevím kde jsi vzal že bude 5ti oska méně přesná a že bude méně tuhá? to je přeci jen otázkou konstrukce a nemyslím si že kvalitní 5ti oska bude co se týkat tuhosti nějak zaostávat za 3oskou.. co se týká přesnosti tak také není důvod.. vůbec si nezmínil vyložení nástroje a to má na tuhost daleko vyšší vliv.. resp dlouhá vyložená fréza na 3osce, vs krátká fréza na 5ti osce a otáčení obrobku.. (aby jsi se dostal až dolů třeba 100mm vysokého modelu tak ta fréza musí mít 100mm, pokud tam jsou malé rádiusy tak i malého průměru a to se rozklepe vždycky a je upně jedno jestli ta mašina má třeba 5tun a tuhost jak kráva..stejně budeš ubírat desetiny, bude to vidět na povrchu a bude to neskutečně pomalé.. ) takže pro představu když budeš vyrábět 100mm vysokej jehlan o základně rovnostranného trojúhleníku s hranou třeba 50mm tak s rozumnou drsností na 3osce to budeš vyrábět několik hodin a na 5ti osce několik minut, přesnost té 5ti osky bude určitě srovnatelná.. pokud by jsi zvolil metodu, že to budeš dělat na 3ose a různě v náklopeným svěráku to přeustavoval tak se stejně nedostaneš na přesnost té 5ti osky.. a co se týká času obrábění tak rovněž ne.. prostě takovejhle přiblblej jehlan rychleji, levněji a přesněji než na 5ti ose neuděláš.., když budeš dělat jeden kus tak nejsi rozumně schopnej vyrobit ani upínací přípravky pro 3osku..
to jen tak pro zamyšlení, než zavrhneš tu 5ti osku..
pokud uvažuješ o novém stroji v cenách co jsi uvedl.. tak tam možná platí tvé tvrzení o nepřesnosti a tuhosti..ale nelze to brát obecně.. máš pravdu že trošku nevýhoda je programování.. jenže i 5ti osku můžeš programovat hloupě jako 3osku s pouhým třeba i ručním natáčením zbývajících os.. takže v režimu neplnohodnotného 5ti osého obrábění je programování naprosto stejné jako 3oska..
to jen tak pro zamyšlení, než zavrhneš tu 5ti osku..
pokud uvažuješ o novém stroji v cenách co jsi uvedl.. tak tam možná platí tvé tvrzení o nepřesnosti a tuhosti..ale nelze to brát obecně.. máš pravdu že trošku nevýhoda je programování.. jenže i 5ti osku můžeš programovat hloupě jako 3osku s pouhým třeba i ručním natáčením zbývajících os.. takže v režimu neplnohodnotného 5ti osého obrábění je programování naprosto stejné jako 3oska..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
O té přesnosti jsem to tu načal já, ale to jsem ještě nevěděl, že jde o modely pro designéry a architekty, to bych s nějakými dvěma setinami při překlopení z -90 do +90 stupňů nezačínal 

Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ještě k tomu software (CAM), tzv. modul pětiosého obrábění, který se u mnoha CAMů dokupuje za příplatek, je určen pro spojité obrábění, které ale v případě takovýchto modelů nejspíš nebude nutné. Spojité obrábění znamená pohyb ve všech pěti osách současně, například při už výše zmíněném srážení hran válcovou frézou, výrobě zápustek, forem apod. Obrábění, kde se jenom obrobek (nebo hlava, to je totéž) natočí před obráběním do určité polohy, obvykle zvládá CAM v základu.
Já bych vážně přemýšlel o pětiosé verzi, u toho co popisuješ ušetří hodně času s dělením modelu na části, upínáním a výrobou po částech.
Já bych vážně přemýšlel o pětiosé verzi, u toho co popisuješ ušetří hodně času s dělením modelu na části, upínáním a výrobou po částech.
Aleš Procháska
- Martinhora
Kde se dá koupit 5os za 240tis ??
Martinhora píše:Kde se dá koupit 5os za 240tis ??
jestli to není €

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
to jsou takové ty čínské stroječky s otočnou hlavou přes ozubený řemeny.. tuhost asi nula, ale na nějakej polystyren to asi bude fungovat..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
3D tiskárnu mám, ale jde vyrábět pochopitelně pouze z plastu. Pokud je potřeba dřevo, pěna nebo XPS je potřeba fréza. Také tisknout větší model je na 3D tiskárně poměrně hodně časově náročná záležitost. I domek 15x15x15cm (měl teda i vnitřní stěny, schody ..) se tiskl asi 30 hod. Netvrdím, že fréza vyrábí výrazně rychleji, ale pokud se bude dělat větší model, tak je to na 3D tiskárně na nepředstavitelně dlouhou dobu. Navíc frézou pokud se vezme menší nástroj se dá povrch udělat hladší než z 3D tiskárny (když to nesrovnávám s technologií SLA nebo DLP, tak je krok 0,025mm). 5-osou frézu jsem někde viděl v cenách jak jsem psal a bylo to už v přepočtu na CZK. Rozhodně žádné řemeny atd. jak tady někdo psal. Uváděli přesnost okolo 0,04mm a opakovatelnost asi 0,02mm u XYZ os a u těch rotačních přesnost asi 0,04° a opakovatelnost 0,02°. Velikost zpracovatelného materiálu byl asi 500x500x500mm takže ta Z osa jezdila 500mm, což je podle mého hodně a tam se asi projeví tuhost celé konstrukce. Nevím jak jsou na tom s přesností a opakovatelností 3-osé frézy v kategorii do 200.000Kč bez DPH, zda je výrazně vyšší a nebo srovnatelná, ale tuhost bude určitě vyšší. Myslím, že 3D tiskárna je dobrá, ale na některé věci frézu nenahradí a fréza je podle mého rychlejší. Mluvím o 5-osé fréze, 3-osá nemůže moc nahradit 3D tiskárnu, jen pokud by se jednalo o jednoduchý model. Právě, že mi to cenově připadalo již poměrně blízko a proto jsem začal řešit rozhodování zda připlatit na 5-osou frézu a nebo raději jít osvědčenou a jednodušší cestou 3-osé frézy. Připomínám plánované zaměření - modely, design, architektura, formy ... ne primárně zpracování kovu, když tak nějaké hliníkové drobnosti, ale především, pěna, polystyren (XPS), měkčí dřevo, plasty. Prostě si nemyslím, že to rozhodnutí je tak jednoznačné ve prospěch 5-osé frézy. To znamená, že nákupem 5-osé frézy se získává vše co je u 3-osé a k tomu navíc bonus. Ano pokud se budeme bavit o výrazně větším cenovém rozdílu, tak asi ano, ale při rozdílu 50.000-60.000Kč to znamená poměrně slušnou 3-osou frézu a nebo obyčejnější 5-osou frézu viz. parametry výše. Proto jsem se také zabýval náročností přípravy dat pro 3-osou a 5-osou frézu. Rozhodně náročnost přípravy a potřeba znalostí není stejná. U 3D tisku je to dnes poměrně jednoduché, maximálně se zvolí zda se mají vytvořit podpěry nebo ne, ale u frézy a to ani u té 3-osé to zas tak jednoduché není. A s tím je také spojena potřeba dalšího výdaje za SW, který umí data na 5-osou frézu připravit. Také za cenu 200.000Kč se dá pořídit 3-osá fréza s odsáváním a jednoduchým chlazením vřetene.
Chceš odpověď na viruální stroje ,nejdřív budeš muset dodat nějaký podklady (fotky a výrobce) pak se k tomu dá něco říct (ani dva podobné stroje za 3 000 000 nemají stejnou úroveň ).
Co se týče toho tvého obrábění šel bych určitě do 5 os (pro moje obrábění by ta cena byla víc jak 240 000 € dotace nemám tak jedu 3oskou
)
Co se týče toho tvého obrábění šel bych určitě do 5 os (pro moje obrábění by ta cena byla víc jak 240 000 € dotace nemám tak jedu 3oskou

http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ohledně té 3-osé je varianta o které uvažuji od 4isp https://cnc.inshop.cz/inshop/scripts/sh ... uctid=1391
a tu 5-osou musím najít, ale bylo to z profilu. Nicméně stále zdůrazňuji, že neobrábím kov, proto si myslím, že by i tato konstrukce mohla fungovat a splnit požadavky jak na běžný 2D výřez frézou - jak jsem psal třeba žebra z překližky a také 3D model.
a tu 5-osou musím najít, ale bylo to z profilu. Nicméně stále zdůrazňuji, že neobrábím kov, proto si myslím, že by i tato konstrukce mohla fungovat a splnit požadavky jak na běžný 2D výřez frézou - jak jsem psal třeba žebra z překližky a také 3D model.