Najuniverzalnejsia freza

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
novic

22. 10. 2015, 12:08

Nazdar zrejme vam teraz polozim par lahkych otazok teda dufam :D , ja som prestudoval vlakno o frezkach a mam v par veciach nejasno.
Uz davnejsie som zistil ze prestavba vrtacky "druhovyroby" na frezu je blbost a teraz prisiel cas riesit frezu teda snad sa daka postasti ...
Kedysi som vela cital o sustruhoch a vela ludi sa zhodlo ze SV18 je najuniverzalnejsia masinka ktora zvladne snad vsetko navyse nezabere celu dielnu, proste uzasny pomer vaha vykon univerzalnost.
Teraz potrebujem vediet nieco taketo o freze. Ktora je najuniverzalnejsia ? ( Co by som na nej robil ? To co ma napadne na freze cize nejake drazky, zarovnavanie povrchu, prefrezovavanie, vrtanie... vlastne ani ma uz nic nenapada. ) Smerujem k dalsej otazke a teraz mi prepacte moju zvedavost co vsetko zvladne freza alebo aky najtazsi ukon kde je jej hranica ? ( cital som ze tazsie ukony su mozne napriklad len z krizovou hlavou)
Docital som sa ze existuju najstrojarske, konzolove. vyhody // nevyhody tychto strojov ?

O prestavbe na cnc neuvazujem.
Masina by si na seba zrejme niako masovo nezarabala ze by sla 8 hodin denne.
rec je len o starych frezach TOS FA, FN, a ine obdobne stroje

dlhymi textami nesetrite rad si precitam postrehy a typy.
Dakujem
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
vruboun

22. 10. 2015, 7:40

Nejuniverzálnější fréza: válcová čelní s přetaženým jedním břitem pro zanoření do materiálu.
S frézkou ( to je ten stroj pomocí kterého fréza obrábí ) je to trošku jiné kafčo. Za mně nějaká malá nástrojařská frézka. Typ neporadím ačkoliv jsem frézař, jako zaměstnanec prostě dělám k čemu mně přidělí a maličké frézky to nikdy nebyly. A široké možnosti univerzálnosti dělá z jakéhokoliv stroje doplňkové vybavení. Za prvé DOBRÝ svěrák - lépe dva stejné, dělicí přístroj, otočný stůl, nakápěcí stoleček. Vybavení stroje přijde cenově skoro na tolik co stroj samotný.
elbarto

22. 10. 2015, 8:33

Je to podobne, jako kdyz si polozis otazku: "chci si poradne zapi..., ktera baba je nejlepsi ? Zadny kockopes neexistuje. Pro ucely hobbiku je asi nejvhodnesji nastrojarska frezka, kterou pochopitelne chteji vsichni. Resit tema, ktera je nejlepsi bylo mozne v porevolucnich dobach. Dnes nic poradneho k mani neni, stroje maji v pazourach prekupnici a nemuzes si zrovna vybirat. Pri koupi budes spis resit co je mensi a vetsi srot.
A uplne nejvic me bavi dotazy, ktere sem obcas napise nejake jelito: koupim nejakou peknou frezku na CNC forum. To tady koupi vsichni, kdyz budou mit moznost. Za sebe se bi libi FNGJ, bohuzel je cena jako pouzite obrabeci centrum, stav hruza. Casy jsou zle Kamile a uz se pomalu vyplaci kupovat ceske stroje mimo cesko i pri vrazednem kurzu eura.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2015, 10:16

elbarto píše:Je to podobne, jako kdyz si polozis otazku: "chci si poradne zapi..., ktera baba je nejlepsi ?
Ta která je po ruce a záleží kolik toho vypiješ ,po pár velkejch panákách je každá princezna :lol: :lol: :lol:
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2015, 11:23

nejuniverzálnější fréza je pf62

posekáš s ní ,zoráš pole ,maminu vyvezeš na výlet .... https://www.youtube.com/watch?v=mg3m_n9AoJA" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Jimmy

22. 10. 2015, 1:47

Za mě domů určitě nástrojářskou frézku. Typy Deckel FP1, FP2, TOS FN20, FN22, FN25 popř. jejich polské, rumunské, ruské klony.
Příslušenství jak již bylo řečeno. Navíc je fajn třeba rychloběžná popř. obrážecí hlava.
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
Kilovolt
Sponzor fora

22. 10. 2015, 6:21

PAKO.ll píše:nejuniverzálnější fréza je pf62

posekáš s ní ,zoráš pole ,maminu vyvezeš na výlet .... https://www.youtube.com/watch?v=mg3m_n9AoJA" onclick="window.open(this.href);return false;
...šlic od řemenu na zádech opatříš při nepovedeným startu...... :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
novic

22. 10. 2015, 10:23

dakujem za odpovede

velmi mi padla do oka TOS FA2 coz je konzolova... a co som postrehol z fora tak par ludi pisalo ze je mala to by mi ale asi nevadilo, pripadne este FA3 kde su uz aj strojne posuvy stola ( je to tak ci ? )
v com je nastrojova sikovnejsia ako konzolova ? Ked si to porovnam tak naozaj TOS FA2 vypada oproti TOSFN22 ako ked postavim vedla pracky pocitac

s timi cenami je to hrozne aj tu chlapik vedla v meste ma inzerat ze renovuje sustruhy a frezy pytal som sa na neho jedneho kolegu v praci hovori ze on to len natrie precisty a spravy lahku GO takze v podstate clovek moze lahko kupit vymixovany smejd.

Na pf62 si pametam ako to pri nasom plote startoval sused ktory uz mal co to v sebe, startoval startoval a pf62 sa branila ako len mohla, to boli soky take slova co hovoril :twisted: :twisted: :twisted:
C.R.E.A.M
SO 545

23. 10. 2015, 3:42

Ak budes chciet len masinu v TOP stave a fakt v TOP stave bude.
Cena nebude vobec pekna.
aleshonsa

25. 10. 2015, 8:41

Já myslím, že nejuniverzálnější je univerzální frézka. Jaká konkrétně, záleží, kolik máš místa. Jestli málo tak FA2U nebo třeba ruská 6P80 a 6P81. Jestli více tak FA3U nebo RVHP ekvivalent. Ale pozor - FA3U už potřebuje v podstatě prostor 3,5x3,5m (po uvážení prostoru pro posuv stolu, natáčení stolu, dostatečný prostor pro bezpečnou obsluhu). Přesný rozdíl (vyjma samozřejmě rozsahu posuvů) si můžeš zjistit z manuálů na http://www.tumlikovo.cz/download/manualy-stroju/" onclick="window.open(this.href);return false; (je tam na FA2, FA3 a pak na ruské 6P82 a 6P83). Co si pamatuju tak FA2 má tuším jen strojní podélný posuv a nemá náhon pro otočný stůl. FA3 má strojní posuv na všech osách a náhon pro otočný stůl.
Výhody univerzálních frézek oproti nástrojařským jsou:
- Konzolová konstrukce poskytuje daleko větší tuhost než konstrukce nástrojařských frézek. Stejně tak vřetena snesou daleko více.
- Můžeš na ní nasadit křížovou hlavu.
- S pomocí univerzální děličky a příslušné sady kol můžeš frézovat i šikmé ozubení, resp. obecně šroubovice.

Nástrojařská frézka je fajn stroj když chceš vyrábět s vysokou přesností. Řekněme na setiny. Problém ale je, že jestliže třeba FA2 se dá sehnat za 20 - 30 tisíc a FA3 za 30 - 50 a nabídka je relativně bohatá, tak malé nástrojařské frézky jako FN22, FN20, FP1, 675P jsou dost vzácnost. Co se více objevuje, jsou třeba FN32 a FN40, ale to už je zase otázka ceny třeba 70 nebo 80 tisíc a více. Další věc je, že u nás rozšířené nástrojařské frézky nemají, co já vím, nic jako je křížová hlava nebo možnost frézování šroubovic. Výjimku tvoří Deckel FP1, ke kterému existuje příslušenství, jaké můžu s FN22 jen závidět - viz http://www.lathes.co.uk/deckel/index.html" onclick="window.open(this.href);return false; (frézování šroubovic, úhlová hlava, křížová hlava, ...), nicméně když už se ti podaří koupit Deckel FP1, tak příslušenství budeš shánět dost těžko a hlavně dost draho (třeba přístroj na šroubovice a úhlovou hlavu jsem na německém eBay viděl prodávat za ceny jako u nás samotná frézka. Viz třeba:
http://www.ebay.de/itm/Winkelfrasspinde ... Z4hi3dpmWw" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.de/itm/Winkelfraskopf-f ... RYCngsbO_A" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.de/itm/Stoskopf-DECKEL- ... SwiLdWB~Fj" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.de/itm/Gegenhalter-Gege ... uunH8q3goA" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ebay.de/itm/Spiralfraseinric ... Cchg3ki_pw" onclick="window.open(this.href);return false;
Ještě tak ta úhlová hlava se dá řešit nějakým přístrojem, co dělá Narex MTE. Ale musíš mít ISO kužel, nové kolik to stojí netuším, a bazarově jsem to nikdy prodávat neviděl.

Jediné co u konsolových frézek není je možnost nasadit naklápěcí stůl a pak jsem neviděl něco jako je rychloběžná hlava. Obrážecí hlavu můžeš mít i u univerzální (nebo horizontální) konzolové frézky.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
novic

28. 10. 2015, 8:50

Velke Dakujem !
Presne na takuto odpoved som cakal.
Z toho co pisete ste mi potvrdili moje tusenie a to FA2 alebo FA3 je to co hladam
FA2 som videl na predaj za 800 euro co je tak asi 20 000 czk ale nevypada vabne
http://stroje.bazos.sk/inzerat/54248126 ... -FA-2U.php" onclick="window.open(this.href);return false;
FA3 by sa mi do dielne este zmestila
prestudujem si priucku a podla toho sa rozhodnem ci hladat Fa3 alebo Fa2 ale viac sa priklanam k 3ke, zvladne toho o cosi viac a aby som casom nelutoval tie strojne posuvy a vyvod na otocny stol, je pravda ze k vyrobe ozubenych koliecok sa mozno ani nedostanem a budem len zarovnavat nejake blble odliatky zvary a pod ale clovek nikdy nevie a rad sa "poistim".
a hned ked bude doma stat sak nepyta jest :D
Dakujem moc !
Naradie je teda fest drahe sem tam som videl na predaj nejake rucne delicky a ceny cca 300 euro, je to naozaj vela ale co clvoek nespravy....
Tipujem ze aj nakup "obycajnych" celnych a bocnych frez nech mam aspon s cim zarovnavat nebude lacna zalezitost
C.R.E.A.M
aleshonsa

28. 10. 2015, 9:37

Jinak ozubená kola s přímým ozubením jdou dělat i na jiné než univerzální frézce. Akorát pro šikmé ozubení je potřeba spojit děličku s podélným posuvem stolu sadou ozubených kol a pak buďto natočit stůl nebo naklopit svislou hlavu.

Ještě je pak potřeba dávat pozor na jističe, aby příkon frézky utáhly.

Pak bych obecně preferoval ISO upínání (ISO 40 a větší, na ISO 30 se špatně shání trny – bohužel se zrovna používá u křížové hlavy, stejně tak může být problém s ISO 45 - to se objevovalo na nějakých ruských frézkách) před Morse kuželem. Hlavně pozor aby tam nebyla nějaká šílenost jako metrický kužel - to je riziko hlavně u hodně starých strojů. FA2 a FA3 mají standardně ISO 40, ale na přání se tam mohlo montovat cokoliv (hlavně MK4).

Dělička za 300 EUR mi přijde drahá. Zrovna teď někdo inzeruje tuším v Prostějově DU250A za 4 500,-. Ta je zrovna na FA3. I ostatní věci jako otočný stůl atd. se dají sehnat za rozumnou cenu (samozřejmě stále je to řádu tisíců CZK). Nástroje se dají jako nové sehnat ze starých zásob ještě z výroby ZPS Gottwaldov za řekněme 10 - 20 % ceny současné produkce ZPS FN. Samozřejmě současná produkce je o něco lepší, ale rozhodně ne 5 - 10x. Jinou kategorii pak dělají plátkové frézy, ale ty se dají taky bazarově sehnat za rozumné ceny.
Nicméně bohužel je třeba počítat, že nástroje a příslušenství k frézce vyjde minimálně na tolik jako samotný stroj. Ono se to nezdá, ale nasčítá se to. Frézy, upínací trny (minimálně kleštinový upínač alespoň na upnutí stopkové válcové frézy), svěráky (alespoň pevný svěrák), podložky do svěráku, upínky, měřidla, atd. Akorát že u stroje je to jednorázová velká částka, u nástrojů se spíš nakupuje postupně. Jde o to, když se objeví něco za slušnou cenu a jsou peníze, tak to koupit.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

28. 10. 2015, 9:38

Jinak spíš bych řešil funkčnost stroje než jeho vzhled.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pidi

29. 12. 2015, 10:09

zdravím

mohl by zde někdo znalý rovněž nastínit výhody, nevýhody, dostupnost apod. mezi ISO a MK upínáním (co je lepší). Je mi jasné, že metrický kužel už je pasé a sehnat něco bude asi problém, hlavně zřejmě v budoucnu. Děkuji
vruboun

29. 12. 2015, 12:17

ISO upínač povolíš a lehce klepneš a vypadne ti do ruky sám. Stroje s automatickou výměnou mají vždy nějakou variantu strmého kužele, osobně nevím o žádném s morse kuželem. Morse kužel se dokáže zatáhnout natolik, že bývá problém ho z vřetene nebo redukce vykutat. Za mně určitě ISO upínání. Na druhou stranu pokud bych chtěl koupit nějaký stroj na takové domácí žvýkání a byl v dobrém stavu za dobrý peníz s morse dutinou - klidně bych ho vzal a žil s tím co by bylo. Svoji práci by to určitě zastalo. Nástroje s MK budou jistě ještě dlouhou dobu k dostání.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“