Stránka 1 z 3
Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 5:15
od Blein
Zdravím.
Udělal jsem si takový kastrolek na vyčichnutí kořalky po vypálení. Použil jsem mat 17 240, nikoliv 17 349. Teď mi to ale vrtá hlavou zda tu kořalku do něj nalít.
Díky za nějáké info.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 5:21
od Blein
Omlouvám se, trochu jsem se do toho už zamotal. 17 240 je pro potravinářství i tak ale. Píší použití pro pitnou vodu. Neudělá s tím něco ale kořalka o obsahu alkoholu do 70%?
Díky za info.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 7:20
od 4rest
Neboj neudělá. Řešíš trochu 3,1415oviny. Ethanol by měl snahu rozpouštět něco z organiky, slitinám by vadit neměl. Tedy pokud to nebudeš ředit nějakou vápenatou vodou, kdy by se ti na povrchu mohla udělat bílá sraženina. Ale ta bude z pálenky.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 7:42
od fmodel
Blein píše:Omlouvám se, trochu jsem se do toho už zamotal. 17 240 je pro potravinářství i tak ale. Píší použití pro pitnou vodu. Neudělá s tím něco ale kořalka o obsahu alkoholu do 70%?
Díky za info.
to se musí prověřit ,pošli tak dvoulitrový vzorek slivky z toho kastrulku a dvoulitrový vzorek který nebyl v kastrulku já s kamarády provedu důkladnou degustaci,a ještě tě budem opěvovat

Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 7:48
od packa
taky jsem chtěl napsat at poěle vzorky naporovnání

Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 28. 11. 2015, 10:48
od Josef
Prostě do toho kastrůlku nalej velkého panáka a naklop jej a pod tou kořalkou něčím zatop. Nahřej to na cca 60°C a nechej schladnout. Pokud to začne žloutnout, nedejbože hnědnout, tak do toho tu pochutinu nedávej! Jinak na rychlejší "vyčichnutí" páleného ti stačí demižon, nebo jakákoliv smaltovaná nádoba a akvaristické vzduchovadlo. Párkrát to na chvilku zapni a budeš překvapený. Nebo to dělej jako já. Nechám otevřený demižon, překrytý jen řídkým fáčkem, tak tři - čtyři měsíce. Pálenku neředím a dle potřeby odlévám do odměrného válce spočtené množství a doleju teprve vodou na požadovanou koncentraci.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 29. 11. 2015, 7:01
od Blein
Když tam naleji panáka do 145L kastrůlku tak jej ani neuvidím

Chystám se dělat i na nakládání masa na uzení. Tam mat. 17 240 bude naprosto vyhovující, snad jen někdo možná řekne, že dřevěný sud je dřevěný sud.
Kořalku jsem tam nalil, budu chodit poctivě ochutnávat následujících 14 dní a uvidíme. Jinak o bubláku na rybičky jsem již také četl. Asi jej koupím abych to odzkoušel.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 29. 11. 2015, 11:04
od 4rest
U té 17 240 bacha na to, že neobsahuje Molybden, tam bych byl opatrný pokud by jsi to dával do nějakého slaného nálevu, protože to ti na povrchu udělá hnusné skvrny. Pro nakládání masa bych volil radši 17 346, která by měla mít 2-2,5% Mo. Jedná se taky o nerez do chemického a potravinářského průmyslu, ale bacha na to že po svařování nejde vyžíhat.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 5:09
od Vasek
Na odvětrání stačí čtyři týdny s výše zmiňovaným řídším hadříkem. Vyhněte se plastovému vzduchování, pivo nebo víno plast nenaruší, ale vodka a domácí slivovice už ano. Ftaláty sice chuť slivovičky nezmění, protože jsou bez chuti, ale usazují se na tucích které chrání naše vnitřní orgány a čekají na svou příležitost jak nám uškodit- stačí vnitřní poranění!!!
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 5:23
od fmodel
ještě jsem si vzpoměl na ruský letecký mechánoše, kteří tvrdí že když pálenku ve flašce dáme do ultrazvukové čističky(pořádný na palivovové a hydraulické filtry) tak tak se za 10 minut zjemní jako za několik let čekání ,ale nevím v Rusku asi žádná pálenka nepřežije několik let

Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 9:02
od Josef
Nevím, jak v které pálenici, ale u nás v nejmíň v jedné (co vím) mají ultrazvukovou vanu a v té pálenku hned na přání "ostaří". Jak to ostaří ve skleněné flašce v tom ultrazvuku...
Plast a kořalka se skutečně nemají v lásce. Na demonstraci účinu vzduchování používám brčko, ale to trvá několik sekund v max. půllitrovce. Na skutečné vzduchování pak Cu trubku.
Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu. Místo míchání stačí pravidelně odlévat do "servírovací láhve". Pálenka potřebuje kyslík a ten v potřebném množství v tom ultrazvuku nedostane.
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 9:20
od fmodel
Josef píše:
Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat.

Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 10:08
od Josef
fmodel píše:Josef píše:
Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat.

Osvědčilo, neosvědčilo. Víš de je chyba? Máš toho málo!
Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 10:12
od fmodel
Josef píše:fmodel píše:Josef píše:
Nejlepší je přirozené stárnutí klidně půl roku a i déle. Ztratí se max 0,5% alkoholu.
Tak to se neosvědčilo do dílny jezdí kolega kamarád na kole nebo pěšky,a já autem. Za půl roku nemám co ochutnávat.

Osvědčilo, neosvědčilo. Víš de je chyba? Máš toho málo!
tak to mě nenapadlo ,,pán je znalec´´

Re: Použítí mat. 17 240 pro potravinářství (kořalku)
Napsal: 2. 12. 2015, 10:15
od Josef
[quote="fmodel"
tak to mě nenapadlo ,,pán je znalec´´

[/quote]
Jen se uč chlapče, já tady taky věčně nebudu. Ale chtěl bych hodně dlouho...