TOS FN22 přestavba
Získal jsem za odvoz frézku TOS FN22, ročník 1960. Zatím jsem ve fázi čištění a přípravy na přestavbu. V ose X a Y ta přestavba bude poměrně jednoduchá, osa Z bude asi největší oříšek. Zvedá se společně se stolem a osou X nahoru a dolů, takže váha jako hrom a místo pro motor připojený přímo na šroub tam není. Viz foto:
Otázkou je, zda válcové vedení vřetena může frézovat bez aretace z čelní strany frézovací hlavy? Může toto válcové vedení fungovat dlouhodobě, bez toho aby se vydřelo?
Napadá mě to obejít tak, že zvedání stolu v ose Z nechám ruční, např. pro najetí na dotyk k materiálu, nahoru a dolu by sjížděl jen vnitřek frézovací hlavy:
Zdvih hlavy je asi 7 cm, čili víc než délka většiny uvažovaných nástrojů, takže by mi to stačilo.Otázkou je, zda válcové vedení vřetena může frézovat bez aretace z čelní strany frézovací hlavy? Může toto válcové vedení fungovat dlouhodobě, bez toho aby se vydřelo?
než začneš vrtat a řezat do litiny, vyhazovat nepotřebné díly a vůbec dělat nevratné změny, tak se zamysli nad tím, jestli se ti tam vejdou kuličkové šrouby vč. matic a koncových radiálně axiálních ložisek, motory, jak moc je to vyběhané ve vedení
jestli máš kromě počátečního nadšení taky sílu, několik tisíc hodin času a možnosti třeba obrobit všechno, co je třeba pro konverzi
třeba jak na ty kulaté odlitky přiděláš motory
jestli by nebylo lepší tohle prodat a koupit něco už CNC s kleklým systémem
95% práce máš hotových na úplně jiné úrovni
ne že bych chtěl kohokoli podceňovat, ale tohle už tu mnohokrát bylo a asi to vždycky skončilo hromadou šrotu
škoda mašiny a času
jestli máš kromě počátečního nadšení taky sílu, několik tisíc hodin času a možnosti třeba obrobit všechno, co je třeba pro konverzi
třeba jak na ty kulaté odlitky přiděláš motory
jestli by nebylo lepší tohle prodat a koupit něco už CNC s kleklým systémem
95% práce máš hotových na úplně jiné úrovni
ne že bych chtěl kohokoli podceňovat, ale tohle už tu mnohokrát bylo a asi to vždycky skončilo hromadou šrotu
škoda mašiny a času
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Asito není úplně vhodný strojnapřestavbu , ale pokud jsiodhodlán tak by na ten šroub měla jítdole přidělat řemenicea hnát to ozubeným řemenem , převod do pomala bude nutný . A ještě jedna možnost by byla oddělat tu konzoli s maticí a udělat ji novou s rotační maticí a nechat šroub stát.
-
Ahoj, tak jsem myslel, že budu první kdo tu kdy převedl přestavbu FN 22 na CNC a zřejmě tedy nebudu
Řešení pohonu pro zetko tu už padlo, přidám jen obrázky...původně jsem chtěl rovněž realizovat řemen, ale nakonec půjdu cestou pohonu přímo od serva.
Jo jinak nejlépe se na celou přestavbu tohoto vyprdnout a pořídit nějaké cnc mimo provoz a blablabla......, ale to už tu taky všechno padlo a právem, protože je to skutečně jediná rozumná cesta. Předělávat takovýto konvenční stroj je nerozum, na který jsem já přišel až moc pozdě... ve své přestavbě mám spoustu času a kdybych se na to teď vyprdnul, tak by mě to kvůli tomu stráveného času mrzelo, píšu to proto aby sis to ještě rozmyslel něž se do toho pustíš. Radím dobře

Jo jinak nejlépe se na celou přestavbu tohoto vyprdnout a pořídit nějaké cnc mimo provoz a blablabla......, ale to už tu taky všechno padlo a právem, protože je to skutečně jediná rozumná cesta. Předělávat takovýto konvenční stroj je nerozum, na který jsem já přišel až moc pozdě... ve své přestavbě mám spoustu času a kdybych se na to teď vyprdnul, tak by mě to kvůli tomu stráveného času mrzelo, píšu to proto aby sis to ještě rozmyslel něž se do toho pustíš. Radím dobře

Naposledy upravil(a) unclebaker dne 14. 10. 2016, 5:59, celkem upraveno 1 x.
Ahoj, tak pro unclebakera: První i tak asi nebudeš, zde je video FN22 předělané na cnc:
https://www.youtube.com/watch?v=zrAxTdQJYiQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale motor pro Zetko je přimontován místo ručního kola, čili přes převodovku, která má v mém případě pořádnou vůli. Šrouby samotné mám kupodivu skoro bez vůle.
Ten motor zespodu by musel být pořádný a budeš muset pro něj v podstavci vyřezat otvor. Nebo tam plánuješ nějakou přírubu mezi hlavním sloupem a podstavcem?
https://www.youtube.com/watch?v=zrAxTdQJYiQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Ale motor pro Zetko je přimontován místo ručního kola, čili přes převodovku, která má v mém případě pořádnou vůli. Šrouby samotné mám kupodivu skoro bez vůle.
Ten motor zespodu by musel být pořádný a budeš muset pro něj v podstavci vyřezat otvor. Nebo tam plánuješ nějakou přírubu mezi hlavním sloupem a podstavcem?
-
Ahoj, psal jsem prvni kdo tu kdy predvedl, prestavba z videa alespoj co vim tak tu zverejnena neni. Jinak podstavec pujde uplne pryc, misto nej prijde svarenec, motor je 2,2kw, 1500ot. silny bude dost...u tech kuzelovych soukoli v krizovem stole vule je, z toho duvodu jsem to rovnou zamitl.
Staci si precist poradne forum uz se to nekolikrat resilo. Je to totalni nesmysl !! Znicis nejzadanejsi stroj na ceskem trhu a vytvoris paskvil. Stroj dej dohromady, proda se okamzite a za utrzene finance koupis neco daleko modernejsiho na kulickacich k prestavbe.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
moje rec
ted tu resime 2.5t malej soustruh mori seiki s prehistorickym fanucem jeste na derne pasky
ale ten stroj je bratru za 30 000,- Kc a ma vse co cnc ma mit, prestavba systemu na moderni je zde milionkrat popsana
je to daleko primejsi cesta s daleko lepsim a jistejsim vysledkem
ted tu resime 2.5t malej soustruh mori seiki s prehistorickym fanucem jeste na derne pasky
ale ten stroj je bratru za 30 000,- Kc a ma vse co cnc ma mit, prestavba systemu na moderni je zde milionkrat popsana
je to daleko primejsi cesta s daleko lepsim a jistejsim vysledkem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
dopadne to způsobem ,,komu není rady, tomu není pomoci´´elbarto píše:Staci si precist poradne forum uz se to nekolikrat resilo. Je to totalni nesmysl !! Znicis nejzadanejsi stroj na ceskem trhu a vytvoris paskvil. Stroj dej dohromady, proda se okamzite a za utrzene finance koupis neco daleko modernejsiho na kulickacich k prestavbe.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Hans musi mit urcite radost, kdyz vidi jak mu byl jeho zamer zkritizovan..

to jsou životní zkušenosti těch co to dělaj dýl a živí je tounclebaker píše:Hans musi mit urcite radost, kdyz vidi jak mu byl jeho zamer zkritizovan..![]()

-
Jo, jenze jak se rika zivotni zkusenosti nejsou prenositelne 

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
hlavne kolik je tu uspesnych prestaveb konvencnich stroju a nakolik to pak chodi srovnatelne s retrofitem stareho cnc
ja myslim ze dostat to do srovnatelnych parametru je otazka budto na tom nechat ruce nebo v tom zarvat v takovejch penezich ze si muzes koupit stroj novej
ja myslim ze dostat to do srovnatelnych parametru je otazka budto na tom nechat ruce nebo v tom zarvat v takovejch penezich ze si muzes koupit stroj novej
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
ono to nemá smysl, pokud je přesvědčený tak stejně půjde a udělá to.. otázkou je jestli to dodělá a jak to bude fungovat.. plánovaných přestaveb je tady spousty hotová téměř žádná...
ono je potřeba si uvědomit, že cnc chodí uplně v jiném režimu (rychlost posuvu, nesmí mít vůle na matici což u klasiky "nevadí") když tam nacpe kuličkový šroub tak tam na něj není většinou místo (na matici) musí se zvolit menší průměr.. ten se bude u té těžké mašiny ohýbat a bude přetěžovaný a půjde hodně rychle do .., vedení v rybinách bude věčně rozladěné s vůlema, musí se dodělat mazání atd atd..
přestavovat před 10lety proč ne.. ale dnes,když hotové opravdové cncčka jsou za cenu šrotu opravdu nemá smysl..
ono je potřeba si uvědomit, že cnc chodí uplně v jiném režimu (rychlost posuvu, nesmí mít vůle na matici což u klasiky "nevadí") když tam nacpe kuličkový šroub tak tam na něj není většinou místo (na matici) musí se zvolit menší průměr.. ten se bude u té těžké mašiny ohýbat a bude přetěžovaný a půjde hodně rychle do .., vedení v rybinách bude věčně rozladěné s vůlema, musí se dodělat mazání atd atd..
přestavovat před 10lety proč ne.. ale dnes,když hotové opravdové cncčka jsou za cenu šrotu opravdu nemá smysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
přesně kluci jak píšete ,asi to zas bude škoda další mašinky .