ruční ovládání CNC

frewill

8. 12. 2015, 10:55

Zdravím,
Začínám stavět nový řídící systém pro své CNC a potřeboval bych pár rad.
V současné době řídím své CNC Arduinem s GRBL. Drivery mám připojené přímo do Arduina.

Pro nový systém bych pořídil oddělovací desku s paralelním portem pro připojení k PC s Machem.
K oddělovací desce je možné připojit ruční ovladač, který řídí Step-Dir každé osy. Tento ovladač bych si chtěl vyrobit vlastní.
tzn. 2 joysticky pro 4 osy na hrubý posuv a jedeno enkoderové kolečko pro jemný posuv některé z os.
Signály posbírá Arduino a připraví výstup pro oddělovací kartu.

Teď by mě ale zajímalo jak si s tím oddělovací deska poradí, když bude dostávat signály ze dvou míst najednou, jak z ručního ovladače tak i od Macha.
Zvládne to, nebo to děláte tak, že pokud chcete řídit počítačem, tak se ruční ovládání odpojí, a v případě ručního ovládání se odpojím paralelní port?
díky za rady
F
Přílohy
Pddelovaci deska_5axis_04.jpg
RaS

8. 12. 2015, 10:59

ruční ovládání funguje jen v ručním režimu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
frewill

8. 12. 2015, 11:11

To tedy znamená, že musím být mechanicky odpojený od PC, když to budu chtít ručně polohovat. Pokud budu chtít řídit přes PC, tak musím zase odpojit ruční ovladač.
RaS

9. 12. 2015, 6:45

nemusíš nic odpojovat.. každej říídící program ať už linuxcnc, mach nebo i profi systémy mají ruční režim pro ruční polohování ať již mpg kolečkem nebo šipkami a atomatickej režim pro běh programu, zadávání příkazů typu G0 G1... takže když je v režimu auto tak nereaguje na kolečko.. ono by to taky bylo dost nelogický aby ti běžel program a tys hrábnul na kolečko a ono ti to poposkočilo jinam..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
frewill

9. 12. 2015, 8:05

Tomu rozumím, asi se nevyjadřuju úplně přesně. Jde mě ale o funkci této/těchto levných čínských desek, zda dovedou přepínat mezi signálem z ručního kolečka připojeného do vstupu desky a mezi signálem z PC například pomocí nějakého signálu který bude vysílat Mach.
Pokud to deska nepřepíná, pak budu mít vždy na 1 vstupu dva signály - což nemůže fungovat.
Nedělám si iluze o tom, že by deska posílala ruční signál do Machu a ten ho následně zpracoval a vyslal finální signál zpět do desky.

Standardně se to nejspíš řeší tak, že se použije USB řídící kolečko, který řídí přímo Mach.

Nějak to ale fungovat musí, jinak by desky vstup pro ruční řízení neměly. Ještě mě napadlo, že by ruční řízení mohlo poslat signál, který odpojí signál z PC. Mach by poté samozřejmě nevěděl, co se se zařízením děje.
uhy

9. 12. 2015, 8:23

Myslým že sa ti RAS snaží vysvetliť že pokial pripojíš na dosku všetko kam máš a nastavíš správne parametre (vstupy výstupy) riadaci systém (v tvojom prípade Mach) si ostatné zabezpečí sám nemusíš sa starať.
Thomeeque

9. 12. 2015, 8:42

Ahoj, klasická modrá deska ty signály (na schematu Zx) natvrdo míchá*, tady to asi bude podobný. Ono lidí, co tu mají vedle plnotučného řídícího systému ještě nějaké nezávislé manuální ovládání, které přímo samo generuje STEP-DIR signály, asi moc nebude nebo se tu aspoň moc neprojevujou. Já jsem se na něco takového chystal, ale nakonec mi asi taky stačí ovládat manuálně LinuxCNC (často to kombinuju s MDI).

*EDIT: Koukám na to schéma znovu a dochází mi, že pokud dodává manuálního řízení na STEP/DIR pinech dostatečně silný signál v nule i v jedničce, výsledek je, že signál z LPT opravdu efektivně odpojí (přebije ho). Takže to nemíchá, jak jsem psal prvně.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 9. 12. 2015, 11:00, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
frewill

9. 12. 2015, 8:44

uhy píše:Myslým že sa ti RAS snaží vysvetliť že pokial pripojíš na dosku všetko kam máš a nastavíš správne parametre (vstupy výstupy) riadaci systém (v tvojom prípade Mach) si ostatné zabezpečí sám nemusíš sa starať.
OK, omlouvám se asi jsem trošku hnidopich, ale chci mít jistotu, že jsme se určitě 100%ně pochopili,
prosím mějte se mnou stejnou trpělivost, jakou máte s těmi co nedbají vašich rad ohledně tuhosti konstrukce. :wink:

teď jsem akorát dostal informaci od prodejce desky, který popírá že by se stím Mach vypořádal:
Spíš mě to navádí k tomu že ruční ovládání odpojí paralelní port a zcela převezme řízení.

" Ruční řízení přímo z desky se moc nepoužívá. Není to totiž vůbec vhodné. Pokud budete mít připojen Mach3 a budete desku krmit externímy pulzy s ručního ovladače, tak Mach3 o tom nebude vůbec vědět a nebudete vědět kde jste.
Proto se používají ruční ovladače, které dávají pulzy Mach3 a ten je teprve vykonává přes LPT.
Tím jsem také odpověděl na vaší otázku.
Deska to nijak neřeší. "

takže to je 1:1.
RaS

9. 12. 2015, 8:50

A cemu nerozumíš na tom co psal prodejce? Nemůžeš odpojit port a posílat pulzy mimo systém to by nevěděl kde je...resp samozřejme můžeš si dělat co chceš ale nedává to smysl
uhy

9. 12. 2015, 9:02

Dosku samozrejme nepoznám, vychádzal som z predpokladu že je použitá ako rozhranie medzi ručným ovládačom a paralelným portom (dá sa overiť ked máš dosku v rukách).
Avšak podla toho čo viem tieto dosky sú riešené systémom "plug and play" ak dodržíš špecifikácie z dokumentácie bude chodiť bez nejakých velkých špekulácií.
Určite sa budem snažiť pomôcť názorom, objasnením, netvrdím však že mám vo všetkom pravdu tak ma kludne ber s rezervou :)
Thomeeque

9. 12. 2015, 9:20

RaS píše:A cemu nerozumíš na tom co psal prodejce? Nemůžeš odpojit port a posílat pulzy mimo systém to by nevěděl kde je...resp samozřejme můžeš si dělat co chceš ale nedává to smysl
On tomu rozumí, jeho stále jen zajímá, jak se chovají ty desky (jestli pulzy míchaj nebo mezi zdroji uměj přepínat). Zřejmě mu nezáleží na tom, jestli Mach o externě dodaných pulzech bude cokoliv vědět, zřejmě tou dobou Mach vůbec nebude zapnutej.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
uhy

9. 12. 2015, 9:30

Thomeeque píše:
RaS píše:A cemu nerozumíš na tom co psal prodejce? Nemůžeš odpojit port a posílat pulzy mimo systém to by nevěděl kde je...resp samozřejme můžeš si dělat co chceš ale nedává to smysl
On tomu rozumí, jeho stále jen zajímá, jak se chovají ty desky (jestli pulzy míchaj nebo mezi zdroji uměj přepínat). Zřejmě mu nezáleží na tom, jestli Mach o externě dodaných pulzech bude cokoliv vědět, zřejmě tou dobou Mach vůbec nebude zapnutej.
Vychádzal som z predpokladu že doska musí dať nadradenému systému informáciu o tom čo robí (zozbiera vstupy z koncákov, ručného ovládania, stop tlačítko) nasledne na to reaguje nadriadený systém ale nehádam sa predáva sa hocičo :(
Thomeeque

9. 12. 2015, 10:01

LPT mód řízení by neměl na snímaní STEP/DIR signálů z ručního ovládání kapacitu. Navíc počítač umožňuje mnohem efektivnější způsob manuálního řízení. Todle je myšleno spíš tak dát ti možnost hejbat strojem i bez zapnutýho počítače, ekvivalent točení kličkama, polohu hlídat třeba přes DRO (který se k tomu btw. taky prodává).
frewill

9. 12. 2015, 10:09

Thomeeque píše:
Přesně tak, připojení k Machu je alternativa. Frezku používám v dvojím módu, jako CNC a jako obyč frezku s kličkama.
Ruční ovladač by mě měl nahradit kličky, oddělovací deska zpřístupnit možnost připojit MACH, či jiný soft pro paralelní port.
Zvláště až nastane čas, kdy si budu chtít hrát se 4 osou. Tu dnes pořes GRBL ještě nedokážu řídit.

Funkce že ruční ovládání odpojí paralelní port mě vlastně vyhovuje. Důležité je aby deska signály nemixovala, jak psal Tomeeque.
Dotaz jsem nadhodil, protože se mě zdálo, že tato či podobná deska je mezi hobisty hojně používaná, a ruční ovladač stojí také pár kaček, používá se myslím i pro modré desky. Tak jsem předpokládal, že to je snadný dotaz s jednoznačnou odpovědí.
Thomeeque

9. 12. 2015, 10:57

Koukám znovu na to schéma modrý desky a dochází mi, že pokud dodává manuálního řízení na STEP/DIR pinech dostatečně silný signál v nule i v jedničce, výsledek je, že signál z LPT opravdu efektivně odpojí (přebije ho). Takže to nemíchá, jak jsem psal prvně.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“