Pásová píla verzus kotúčová píla
Zdravím, mám otázku na skúsenejších.
Aké sú obecne rozdiely v rezaní na kotúčovej pomalobežnej píle, oproti pásovej píle . Pre plné materiály a pre profily do rozmeru
fí 90 max. 100, na občasné rezanie hoby využitia.. Zaujíma ma aj odolnosť a ekonomickosť pilového kotúča verzus pilového pásu. Samozrejme automatovka a bežné mat. 11 ...-, 12 ...... . Už určitú dobu poškuľujem po nejakom zariadení na delenie mat.( pásovka 115 a pod.) v dielni a vadia mi iskry z rozbrusky a to s ňou neodrežem plný mat. vätšieho priemeru. Na rúrky používam REMS turbo s 225mm kotúčom, ale na plné profily to nie je ono .
Za vaše názory vopred ďakujem, Ovim.
Aké sú obecne rozdiely v rezaní na kotúčovej pomalobežnej píle, oproti pásovej píle . Pre plné materiály a pre profily do rozmeru
fí 90 max. 100, na občasné rezanie hoby využitia.. Zaujíma ma aj odolnosť a ekonomickosť pilového kotúča verzus pilového pásu. Samozrejme automatovka a bežné mat. 11 ...-, 12 ...... . Už určitú dobu poškuľujem po nejakom zariadení na delenie mat.( pásovka 115 a pod.) v dielni a vadia mi iskry z rozbrusky a to s ňou neodrežem plný mat. vätšieho priemeru. Na rúrky používam REMS turbo s 225mm kotúčom, ale na plné profily to nie je ono .
Za vaše názory vopred ďakujem, Ovim.
Ze zkušenosti vím, že v nástrojárnách na dělení nástrojových ocelí se používají pouze pásové pily. To samé u prodejců ocelových jeklů atd.
Klasické kotoučové pily jsem viděl jen na řezání hliníkových profilů a tyčí (do průměru tyče cca 450mm) Víc zkušeností neposloužím. V každém případě v té nástrojárně řešili i ekonomiku provozu a pásovou pilu tam měli 10 let co jsem se tam kolem motal a nevyměnili jí.
Klasické kotoučové pily jsem viděl jen na řezání hliníkových profilů a tyčí (do průměru tyče cca 450mm) Víc zkušeností neposloužím. V každém případě v té nástrojárně řešili i ekonomiku provozu a pásovou pilu tam měli 10 let co jsem se tam kolem motal a nevyměnili jí.
Fakt se omlouvám a raději už mlčim, abych nerušil vaše profesní kruhy.
Casem tady bude desitky vlakem se stejnou otazkou, hledat je lenost, odpovim naposledy 
Snadna odpoved, mam za sebou stejnou cestu. Rezani flexou je opravdu peklo, proto jsem poridil levnou pomalobeznou PKM60. Vyhody ticha a na bezne pizlani, vcetne uhlu jeklu ci trubek idelani. Nevyhody: na plne materialy vetsich prumeru nepouzitelna, drahe kotouce. Pila se zacne klepat a kotouc rekne papa zoubky. Doprodeje Pilany uz nejsou k mani a koutouc ted stoji 3.5k. Tento princip mozna funguje na tech obrich pilach, kde kotouc jede na hydraulickych nohach, stroj vazi tuny a je stabilni.I proto je myslim tato technologie uz opustena a minulosti. Na hobby myslim uplne staci nevykonna RP20 ci podobna, tam neni problem s pilovymi lsity. Je jich hafo na burzach a stoji legraci. Zrovna se ted po nejake v peknem stavu poohlizim
Pasovka pokud nepocitam cinske kramy po marketech ma myslim mimo ceny jen same vyhody. Otazkou je zda cena/vykon neni pro domaci pizlani uz zbytecna. Kotoucova pila tady byla pred par tydny v prodeji. Vypadala ve slusnem stavu a ac ji majitel nakonec rozumne zlevnil na polovinu, stejne se neprodala.

Snadna odpoved, mam za sebou stejnou cestu. Rezani flexou je opravdu peklo, proto jsem poridil levnou pomalobeznou PKM60. Vyhody ticha a na bezne pizlani, vcetne uhlu jeklu ci trubek idelani. Nevyhody: na plne materialy vetsich prumeru nepouzitelna, drahe kotouce. Pila se zacne klepat a kotouc rekne papa zoubky. Doprodeje Pilany uz nejsou k mani a koutouc ted stoji 3.5k. Tento princip mozna funguje na tech obrich pilach, kde kotouc jede na hydraulickych nohach, stroj vazi tuny a je stabilni.I proto je myslim tato technologie uz opustena a minulosti. Na hobby myslim uplne staci nevykonna RP20 ci podobna, tam neni problem s pilovymi lsity. Je jich hafo na burzach a stoji legraci. Zrovna se ted po nejake v peknem stavu poohlizim

Pasovka pokud nepocitam cinske kramy po marketech ma myslim mimo ceny jen same vyhody. Otazkou je zda cena/vykon neni pro domaci pizlani uz zbytecna. Kotoucova pila tady byla pred par tydny v prodeji. Vypadala ve slusnem stavu a ac ji majitel nakonec rozumne zlevnil na polovinu, stejne se neprodala.
Zatiaľ dík za odpovede. Snažil som sa prečítať čo- to o pílach na fóre. (Šak toto fórum čítam aj na dobrú noc, aby som prišiel na normálne myšlienky v noci. Pre nás pánov v rokoch je to zdraviu prospešné.
) Teraz po prvý krát som sa dozvedel rozdiely medzi systémom rezania pás- kotúč z praxe. Ovim

Padacka pro vyrobu jiste smysl NEMA. Donedavna jsem se ji spis smal, nez mi doslo a priznavam za vyrazneho nakopnuti od kamaradu, ze na bezne pidlani hobbika docela staci. Samozrejme pokud clovek neni jitrnicka a nekoupi u prekupnika za desitku. Slusny lidi je prodavaji za 3-4 litry, vuni do bura. Spotrebni material za pusu. Jiste pidla to tyden
Pilky z marketu mi do dilny nesmi. Kdyz vezmu treba Pilouse vypada kalkulate zprvu lacine. Potom si pridam dve rychlosti, chlazeni, stul, atd a najednou je to 20-30 jen to fikne.
P.S. Pokud neco slusneho mate sem s ni Sokolici

P.S. Pokud neco slusneho mate sem s ni Sokolici

*mě se u té rámovky PR20 líbí jedna věc, upnu zpevněnou či kalenou věc a v pohodě jí několikrát říznu ... a to s nákladama 20-30 Kč za lehce otupenej list
na pásovce by to byla asi trochu dražší sranda ( tedy pokud by to vůbec šlo )
na pásovce by to byla asi trochu dražší sranda ( tedy pokud by to vůbec šlo )
Na nekomerční použití skutečně stačí PR20. Dá se koupit v podstatě za cenu šrotu. Ta pila je poloautomatická - když se bude řezat třeba 150mm tyč tak stačí zavést do řezu a pak už u toho nikdo nemusí být. Po dokončení řezu se sama začne zvedat a v horní poloze jí vypne koncový spínač. Akorát je potřeba kontrolovat, že emulze stále teče na list a ne někam jinam. Já to řeším regulací průtoku. Nicméně to je dáno, že tam mam původní hadici - takovou tu kovovou, která se moc nedá přizpůsobit, jak člověk potřebuje. Kdybych tam měl kloubovou tak bych to třeba nastavil, aby to teklo na místo, jak potřebuju. Potřeboval bych, aby to teklo víc ze shora na list a ne spíš ze strany.
Jedinou nevýhodu bych viděl, že mezi listem a čelistmi svěráku je mezera, která určuje, že vždycky z tyčového materiálu zbude delší odřezek. Pila sama o sobě podle mého řeže dostatečně přesně a přesnost řezu spíše ovlivňuje upnutí materiálu - když tam není perfektně vyrovnaná válečková dráha přesně kolmá na rovinu řezu, tak to vždy bude o něco ustřelené a bylo by to i u pásové pily.
Pilové listy se třeba do PR20 dají sehnat nepoužité třeba přes Bazoš do 60,-.
Kotoučovou pilu vidím jako zdroj problémů. Jednak velké kotouče jsou i bazarově drahé (občas se něco objeví, ale jsou to paběrky). A pak je tady problém to co už někdo zmiňoval – vylamování zubů a není i problém roztržení kotouče když na to přijde (třeba v momentě kdy se to kousne). Řezání kotouči vidím jen jako nutné zlo když není zbytí – třeba řezat na horizontce nějakou desku, prořez při výrobě svěrného spoje atd.
Jedinou nevýhodu bych viděl, že mezi listem a čelistmi svěráku je mezera, která určuje, že vždycky z tyčového materiálu zbude delší odřezek. Pila sama o sobě podle mého řeže dostatečně přesně a přesnost řezu spíše ovlivňuje upnutí materiálu - když tam není perfektně vyrovnaná válečková dráha přesně kolmá na rovinu řezu, tak to vždy bude o něco ustřelené a bylo by to i u pásové pily.
Pilové listy se třeba do PR20 dají sehnat nepoužité třeba přes Bazoš do 60,-.
Kotoučovou pilu vidím jako zdroj problémů. Jednak velké kotouče jsou i bazarově drahé (občas se něco objeví, ale jsou to paběrky). A pak je tady problém to co už někdo zmiňoval – vylamování zubů a není i problém roztržení kotouče když na to přijde (třeba v momentě kdy se to kousne). Řezání kotouči vidím jen jako nutné zlo když není zbytí – třeba řezat na horizontce nějakou desku, prořez při výrobě svěrného spoje atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Ing. Aleš Honsa
Na pásové i rámové pile můžeš rozřezat materiál do mrtě, kdežto na kotoučové pile vždy zůstane kus, který už nejde bez rizika nakopnutí rozříznout. Ve škodovácké nářadovně se nová pásová pila zaplatila na prořezech a zbytcích materiálů prý za jeden rok, a to bylo někdy před 25 až 30ti lety.
-
Jak už tu padlo, kotoučovou pilu jen na specifické věci, na domácí řezání všeho co se namane asi ne. Pásovky jsou fajn, ale spíše ty s regulací přísuvu, chlazením a nastavováním úhlů řezu natáčením ramene pily. Osobně mě na dlouhé roky od pásovek odradila pila značky Interkren, to byla asi první značka pod kterou se prodávaly echt západní čínské výrobky, bylo to asi vroce 1994. Vypadala nějak takhle http://www.peddy.cz/index.php?main_page ... GwodXl4MQQ stála něco přes 11000 a byl to neskutečný šmejd. Celá se kroutila, zasekávala se vřezu, praskaly pásy. Přísuv byl vlastní vahou, takže v profilech se musela ručně přizvedávat, na úhly se musel nastavovat svěrák. Potom jsem se setkal se třemi pásovkami Bomar a to je paráda, přísuv se řídí jednoduchým hydraulickým válcem s ručním ventilem a není problém říznout hrubým pásem 1,5 mm pásek nebo profil s 1 mm stěnou nebo 160 mm nerez. Pak ještě znám malého Pilousehttp://eshop.kkservis.cz/pilous-arg105-mobil Na profily a průměry tak do 30 mm je výborný, zvládne i víc, ale chybí chlazení a je to otrava, protože se musí ručně tlačit do řezu. Také přesnost řezu hodně klesá s otupením pásu, který je dost úzký, uhýbá (1mm na 1 cm řezu) a pila trpí. Nastavování úhlů je natočením ramena na pár sekund. Ta PR 20 není špatná, ale je to velká mrcha a hydraulika už často není v kondici, taky stačí třeba teplota v nevytápěné dílně a přísuv se chová nevyzpytatelně. Osobně mám tu nejjednodušší gravitační hopsalku MS 160, stála 2000 a práci také odvede. Plátky jsou za pakatel a nebo jde použít kus vyhozeného pásu. Průměr co se vejde není problém, jen to prostě déle trvá. Aby šly řezat slabé profily mám tam šroub, kterým musím ručně otáčet. Blbé je složité nastavování úhlů a celkově nešikovný svěrák.
Prave na domaci rezani ma kotoucovka smysl. Rezani beznych trukek, pasovin, jeklu i malych kulatin je uplne v pohode !! Pripadne i mekkych matrosku, pokud potom majiteli nevadi hnijici emulze. Problem nastava u plneho matrose od cca prumeru 30mm. To uz je masakr. Jinak se vsim souhlas.
-
REMS Turbo moc neznám, ale pokud splňuje to co uvádí prodejce, tak pak už stačí jen pila na velké věci, kde se většinou neřeší řezání pod úhlem. To bych řekl, že rámová pila splňuje a pominu-li produktivitu, je cena řezu asi nedostižná.