Pujde to? Cvicne jsem zkusil flexou ojet kotouc a na prvni pohled v tom nebyl zadny problem. Ale znamy mi tvrdil, ze ten orovnavaci kotouc velice rychle pujde do kopru.
Pro danou aplikaci nepotrebuju zachovat nejak presny uhel cela steny toho kotouce, jde tu jen o to aby byla rovna - pri brouseni se zabira jen casti steny toho hrnce a tak bude potreba to obcas srovnat. Bojuji tam trochu s mistem i rozpoctem a tohle mi prislo na prvni pohled levne a vyhovujici. Kotouce se budou pri orovnavani tocit samozrejme proti sobe.
Jaky mate nazor na takove reseni?
Orovnavani brusneho kotouce rezacim kotoucem na kamen.
-
No keď to dokáže rezať kameň, prečo nie. Niečo ako viackameňový orovnávač. Bude sa to obrusovať, aj keď si nemyslím že nejak tragicky. Ako plánuješ vyriešiť prísuv tých kotúčov k sebe ? Nakoniec, na rozptýlenie pochybností možeš poexperimentovať so stolnou bruskou a dia kotúčom vo flexke. A uvidíš. Základ je ale kúpiť kvalitný dia kotúč, aby mal vo vrstve aspoň nejaké diamanty. Navyše, výmena tých dia kotúčov bude jednoduchá a nie drahá.
To zelené pred diakotúčom je řehtačka???
To zelené pred diakotúčom je řehtačka???
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Ty kotouce s motory se posouvaji k sobe pomoci krokace, cele to slouzi jako tzv. egalizacni bruska pilovych pasu (srovnava boky zubu po pechovani). Geometrie spicky zubu neumoznuje jine brouseni nez takto (na nic jineho jsem neprisel). Orovnavaci kotouce jsou mirne predsazeny do mista kde uz se nebude brousit, ale kam se da zajet kotoucem pokud nebude ve stroji pilovy pas. Blbe se to vysvetluje - viz obrazek, je to pohled kolmy k plose leveho kotouce.
Zelena rehtacka je vzduchova turbinka - ma slouzit k pohonu kotouce. Jak uz jsem zminil, snazim se to udelat co nejlevneji a tohle mne napadlo po ceste z hospody
Na stroji je uz par vzduchovych pistu takze vzduch je zdarma. Jestli to bude fungovat nemam sebemensi tuseni. Pokud ne, dam tam jednoduse motory.
Jak poznam kvalitni kotouc? To ze jsou tam diamanty pisou vsichni. Mam vybrany tento http://www.kovonastroje.cz/Opracovani-s ... OTECO.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ale je to jen proto ze z toho eshopu uz nakupuju nejake HSS profily.
Klasickemu orovnavacimu diamantu se vyhybam hlavne z prostorovych duvodu - mezera mezi kotouci musi zustat volna protoze se tam vyklapi podavac pri vymene pily. Orovnavac by se musel udelat na odendavani, musel by se zajistit posuv ve 2 osach a to vsechno pro oba kotouce... Takhle kdyz se na displeji ukaze "orovnat" obsluha jen pusti pohon orovnavace a jemne lizne kotouc po predem definovanych krocich - rychle a blbuvzdorne. Pred brousenim se vsechny zuby meri, takze bruska vi kolik ktery kotouc obrousil materialu od posledniho orovnavani a v pripade potreby orovnani da vedet.
Zelena rehtacka je vzduchova turbinka - ma slouzit k pohonu kotouce. Jak uz jsem zminil, snazim se to udelat co nejlevneji a tohle mne napadlo po ceste z hospody

Jak poznam kvalitni kotouc? To ze jsou tam diamanty pisou vsichni. Mam vybrany tento http://www.kovonastroje.cz/Opracovani-s ... OTECO.html" onclick="window.open(this.href);return false;
ale je to jen proto ze z toho eshopu uz nakupuju nejake HSS profily.
Klasickemu orovnavacimu diamantu se vyhybam hlavne z prostorovych duvodu - mezera mezi kotouci musi zustat volna protoze se tam vyklapi podavac pri vymene pily. Orovnavac by se musel udelat na odendavani, musel by se zajistit posuv ve 2 osach a to vsechno pro oba kotouce... Takhle kdyz se na displeji ukaze "orovnat" obsluha jen pusti pohon orovnavace a jemne lizne kotouc po predem definovanych krocich - rychle a blbuvzdorne. Pred brousenim se vsechny zuby meri, takze bruska vi kolik ktery kotouc obrousil materialu od posledniho orovnavani a v pripade potreby orovnani da vedet.
-
Zaujimave riesenie. Hlavne s tou turbinou. Len ci ti to nebude rozfukovat ten brusny prach na sto honov okolo
Mozno sice drahsi, ale o to trvanlivejsi by bol tento typ diamantoveho kotuca, na plosne brusenie : http://www.eprofi.sk/produkt/na-beton-dvojradovy-100-mm" onclick="window.open(this.href);return false;
Su aj lacnejsie aj s trochu menej hrncovym tvarom. Kazdopadne su priamo urcene na orovnavanie ploch a je tam vyrzne viac diamantovej vrstvy.. Otazka je, ci trvanlivost bude vyvazena vyssou cenou a respektive, ci vymena kotucov tvojho typu (ak by bola casta), nevyjde v konecnom dosledku viac (casovo, odstavkami a pod.)
Inak myslim, ze obsah diamantov bude dost priamo umerny cene kotuca. Za 3 € neocakavaj nejake terno. A zrejme bude zalezat aj na pojive, pretoze existuju kotuce na beton, kamen, mramor...

Mozno sice drahsi, ale o to trvanlivejsi by bol tento typ diamantoveho kotuca, na plosne brusenie : http://www.eprofi.sk/produkt/na-beton-dvojradovy-100-mm" onclick="window.open(this.href);return false;
Su aj lacnejsie aj s trochu menej hrncovym tvarom. Kazdopadne su priamo urcene na orovnavanie ploch a je tam vyrzne viac diamantovej vrstvy.. Otazka je, ci trvanlivost bude vyvazena vyssou cenou a respektive, ci vymena kotucov tvojho typu (ak by bola casta), nevyjde v konecnom dosledku viac (casovo, odstavkami a pod.)
Inak myslim, ze obsah diamantov bude dost priamo umerny cene kotuca. Za 3 € neocakavaj nejake terno. A zrejme bude zalezat aj na pojive, pretoze existuju kotuce na beton, kamen, mramor...
stejně si myslím, že orovnávání diamantem bude jednoduší.
planparalelní brusky, jako kdysi v tos holice vyráběné bsbk nebo novější brd měly orovnávání diamantem na rameni, které se zespoda kyvně vsunulo mezi kotouče, které byly na pozici orovnávání (šíře orovnávacího ramene (přes diamanty) minus 2x přídavek na orovnání). po orovnání se rameno orovnávače sklopilo a kotouče, tedy oba vřeteníky, se posunuly na pracovní polohu. pravdou je, že pracovní poloha každého vřeteníku resp. kotouče byla hlídána měřidlem.
planparalelní brusky, jako kdysi v tos holice vyráběné bsbk nebo novější brd měly orovnávání diamantem na rameni, které se zespoda kyvně vsunulo mezi kotouče, které byly na pozici orovnávání (šíře orovnávacího ramene (přes diamanty) minus 2x přídavek na orovnání). po orovnání se rameno orovnávače sklopilo a kotouče, tedy oba vřeteníky, se posunuly na pracovní polohu. pravdou je, že pracovní poloha každého vřeteníku resp. kotouče byla hlídána měřidlem.
-
Tak potom to bude musieť vydržať tak
. Nemyslím si, že by tie kotúče zas až tak rýchlo mizli, predsa len uberajú len mizivé množstvo materiálu. Ale kým to nevyskúšaš...

Určitě ti nedoporučuji kotouče na beton, beton je relativně měkký a cement v něm je velmi jemný. Vyber si spíš kotouč na pískovec. Další mínus je to, že kotouče jsou konstruhované na čelní úběr a při broušení z boku ubývají před očima.
Jarda
No uvidime, dam vedet jak to pujde. Stroj jeste neni hotovy. Kotouce na beton staly cca 80,-/ks takze zadna velka skoda kdyz nepojedou.
Vzduchova turbinka kterou jsem je chtel pohanet fungovala skvele, do te doby nez jsem dal na loziska gumove krytky. Pak uz ne
Musel jsem pouzit motory s reminkem.
Vzduchova turbinka kterou jsem je chtel pohanet fungovala skvele, do te doby nez jsem dal na loziska gumove krytky. Pak uz ne