Ahoj,
nedávno jsem si nechal u truhláře říznout desku pod mazla s tím, že si jí časem ohraním. Pozdějš mě napadlo, že by bylo fajn trochu zaoblit rohy. Zajímá mne:
1. mívají dnes truhláři na zaoblování rohů nějakou mašinku, kterou to fiknou během pár minut nebo je to relativně složitý (musej to dělat na routeru nebo něco podobnýho)?
2. jaký je minimální rádius, aby na to šla dát a spolehlivě držela hrana?
Ď, T.
truhlařina - zaoblení rohů a hranění lamina
Zaoblení hrany u klasického přířezu je triviální a dělá se horní frézkou, rádiusová fréza s ložiskem. Já horní frézku už nemám tak zaobluji na dřevohryzadle. Nahodím frézu s ložiskem a po stole jedu deskou, otázka pár vteřin, jen to seštelování, ale i tak rychlejší jak seštelovat horní frézku za 800.-. U toho tvého přířezu je to trochu jinak protože to chceš hranit a je to dřevotříska, tedy t ložisko bude malinko hopsat po té nerovnosti, zabrousit papírem na klacku. Rádius na ohranění papírovou hranou, tedy žehlička a ruce, bych dal min r5. I tak to bude trochu problematické a výsledek nemohu nijak zaručit. Možnost 2. koupit ABS hranu tř. 2-3mm, nalepit chemoprénem, ořezat a pak šlehnout zase rádius podle té ABS, tedy třeba r2 nebo r3. 3 možnost. Dřevěné lišty příslušné výšky, udělat rámeček okolo přířezu a pak můžeš rádius dělat podle toho co je za fréza s ložiskem při ruce, je to bez olepování a tedy nejschůdnější cesta aby deska nějak slušně vypadal.
http://www.uni-max.cz/obloukove-sablony-acrylic/d/" onclick="window.open(this.href);return false;
šablona a fréza s ložiskem
šablona a fréza s ložiskem
Jj, rohy, takhle nějak:
Ale teda ty hrany by taky nemusely bejt marný, nechám si projít hlavou.
Díky za vaše odpovědi, dobrá finta s tím ložiskem (včera jsem jí obdivoval u praku a vida, užije se i tady
)
T.
Ale teda ty hrany by taky nemusely bejt marný, nechám si projít hlavou.
Díky za vaše odpovědi, dobrá finta s tím ložiskem (včera jsem jí obdivoval u praku a vida, užije se i tady

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
no jo, jsem zase rychleji myslel než četl. Jistě šablona na rohy, ale myslí, že pro čtyři rohy kupovat by asi byl nesmysl, taková šablonka se dá doma říznout a vybrousit z překližky nebo sololitu, na jedno použití dobrý. Ta fréza s ložiskem stojí do kilča v železářství, taková neznačková, uděláš s ní ty čtyři rohy a je vcelku po ní. Ten rádius, to záleží na použití té hrany, pokud to bude ABS tak asi větší pokud nechceš nahřívat horkovzduškou, pokud papírová nažehlovací tak ta se vcelku poddá.
anebo to ofrézovat na vlastním stroji.
třeba takto uchytit a pak jen měnit rohy
lépe jsem to z gauče nečrtnul
anebo to ofrézovat na vlastním stroji.
třeba takto uchytit a pak jen měnit rohy
lépe jsem to z gauče nečrtnul

Možností, jak provést zaoblení rohů je skutečně mnoho. Dříve se to dělávalo tak, že se to předrýsovalo, nahrubo ořezalo na formátovací pile a dobrousilo na brusce - buď diskové, nebo kdo měl, tak použil hranovou pásovou brusku.
Samozřejmě to jde i horní frézkou, ovšem dnes se čím dál víc truhlářů vybavuje CNC mašinkami, poslední dobou - díky vývoji cen- čím dál víc je pětiosých. A je jich tolik, že zatímco dříve jsem servisoval prakticky veškeré truhlářské stroje (pily, hoblovky, brusky atd) poslední roky už dělám jen CNC - a nestíhám
Samozřejmě to jde i horní frézkou, ovšem dnes se čím dál víc truhlářů vybavuje CNC mašinkami, poslední dobou - díky vývoji cen- čím dál víc je pětiosých. A je jich tolik, že zatímco dříve jsem servisoval prakticky veškeré truhlářské stroje (pily, hoblovky, brusky atd) poslední roky už dělám jen CNC - a nestíhám

Olepil bych to celé kolem dokola dřevěnou lištou asi nějak takto:

Celá finta na oblé rohy bude jasná z tohoto obrázku:
a komplet postup je tady: http://www.popularwoodworking.com/proje ... ner-edging" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud ne, tak pouze zaoblit horní frézkou rohy a polepit je, tady je jednoduchý postup:
https://youtu.be/Bm--ug-1Z7k?t=1m" onclick="window.open(this.href);return false;

Celá finta na oblé rohy bude jasná z tohoto obrázku:

Pokud ne, tak pouze zaoblit horní frézkou rohy a polepit je, tady je jednoduchý postup:
https://youtu.be/Bm--ug-1Z7k?t=1m" onclick="window.open(this.href);return false;