3f asymchronak + menic jako levne servo
Resim polohovani na drevoobrabecim stroji, presnost staci +-0,5mm, ale je potreba pomerne velky moment.
Napadla mne myslenka dat tam trapezovou tyc napr. 30x5mm a jako pohon treba 1,5kW 8polovy asynchronak kterych se mi tu vali plno.
Ridil by se frekvencnim menicem kvuli rampam. Na motor bych hodil enkoder a brzdu a cele to ridil nejakym malym MCU.
Je to uplna blbost, mala blbost nebo to muze po vychytani teplotnich pomeru apod. fungovat?
Doposud se to polohuje hydraulikou, ale jsou s tim dost problemy. Rizeni potrebuju vicemene jen joystikem doleva-doprava, ale musi se zastavit po celych cm. Pripadne zadani prime polohy z klavesnice.
Je mi jasne ze servomotor by byl lepsi, ale takhle bych mohl mit komplet pohon za cenu frekvencniho menice ktery koupim nekde na aukru za 2k a usetrene penize muzu treba propit s prateli:-)
Napadla mne myslenka dat tam trapezovou tyc napr. 30x5mm a jako pohon treba 1,5kW 8polovy asynchronak kterych se mi tu vali plno.
Ridil by se frekvencnim menicem kvuli rampam. Na motor bych hodil enkoder a brzdu a cele to ridil nejakym malym MCU.
Je to uplna blbost, mala blbost nebo to muze po vychytani teplotnich pomeru apod. fungovat?
Doposud se to polohuje hydraulikou, ale jsou s tim dost problemy. Rizeni potrebuju vicemene jen joystikem doleva-doprava, ale musi se zastavit po celych cm. Pripadne zadani prime polohy z klavesnice.
Je mi jasne ze servomotor by byl lepsi, ale takhle bych mohl mit komplet pohon za cenu frekvencniho menice ktery koupim nekde na aukru za 2k a usetrene penize muzu treba propit s prateli:-)
Já se setkal s klasikou 0-10V, +-10V, step-dir .. záleží výrobce od výrobce. Tohle je takový nejběžnější. Bacha na připojení enkodéru, je vícero typů komunikace a opět záleží na tom co bude umět polohovací karta. Musíš si pohlídat PPR, max. otáčky enkodéru, někdy rychlost komunikace vs. otáčky atd..
V jedné firmě kam jezdím je to přes profibus (což je další rozšiřující karta do měniče movidrive), do karty pro encoder se zapojuje pouze encoder. Komunikuje do se siemens s7, tedy řs.
Něco ke čtení tady: http://automatizace.hw.cz/frekvencni-me ... us-gateway" onclick="window.open(this.href);return false; jen je tam jako ukázka levnější řada měničů od sewu. Ale myslím si že to je pro tebe příliš univerzální a příliš drahé řešení, ikdyž jestli ti to někdo naprogramuje za pár flašek finský tak to asi vyjde nejlépe
Řízení +-10V se používá hlavně pro rychlostní řízení, ne pro polohovací.
Něco ke čtení tady: http://automatizace.hw.cz/frekvencni-me ... us-gateway" onclick="window.open(this.href);return false; jen je tam jako ukázka levnější řada měničů od sewu. Ale myslím si že to je pro tebe příliš univerzální a příliš drahé řešení, ikdyž jestli ti to někdo naprogramuje za pár flašek finský tak to asi vyjde nejlépe

Řízení +-10V se používá hlavně pro rychlostní řízení, ne pro polohovací.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
myslim ze nenaprogramuje
stalo by to za prd
ten menic v servorezimu si z encoderu bere informace jak o poloze tak o rychlosti
kdyz to budes chtit polohovat externe musis tomu dodat rychlostni zpetnou vazbu aby to bylo v menici presne alespon v rychlostnim rezimu tedy zbavit se skluzu
stalo by to za prd
ten menic v servorezimu si z encoderu bere informace jak o poloze tak o rychlosti
kdyz to budes chtit polohovat externe musis tomu dodat rychlostni zpetnou vazbu aby to bylo v menici presne alespon v rychlostnim rezimu tedy zbavit se skluzu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Tady to takhle funguje: Jsou tam asynchroňáky až 39kW všechny jsou vybaveny brzdou, čidlem a nuceným chlazením. Běhá to hladce v relativně velkých rychlostech přes převodovky po hřebenech. Měl jsem i video, ale to se mi nějak v telefonu poškodilo a nelze přehrát. Je to 15 let stará technologie.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jojo ja to provozuju na 11kW motoru soustruu chodi to i jako C osa ale je tam encoder a resim to prez chytrej menic
ted zkousim vyresit levnejsi variantu u jineho stroje
v linuxcnc udelam ze zavitovaciho encoderu jeste vystup ven kde bude rychlost pro zpetnou vazbu rychlostniho regulatoru v menici
mozna to pujde i digitalne po modbusu
musim zjistit co je mozne vsechno prez modbus nastavovat
polohovou smycku pak bude delat linuxcnc
ted zkousim vyresit levnejsi variantu u jineho stroje
v linuxcnc udelam ze zavitovaciho encoderu jeste vystup ven kde bude rychlost pro zpetnou vazbu rychlostniho regulatoru v menici
mozna to pujde i digitalne po modbusu
musim zjistit co je mozne vsechno prez modbus nastavovat
polohovou smycku pak bude delat linuxcnc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Koukal jsem na ty karty pro encoder a rizeni polohy, stoji mnohem vic nez samotny menic 
Na prvni pohled nevidim zadny velky problem vzit prakticky jakykoliv MCU co se mi vali v supliku napojit na nej encoder a naprogramovat rizeni polohy treba pomoci +-10V do nej.

Na prvni pohled nevidim zadny velky problem vzit prakticky jakykoliv MCU co se mi vali v supliku napojit na nej encoder a naprogramovat rizeni polohy treba pomoci +-10V do nej.
S tim bych se moc nemazal. Je mi jasne ze takhle by to fungovalo lip protoze menic ma lepsi prehled o motoru, ale za tu cenu mi to nestoji. Dam radeji napr o 50% silnejsi motor a porad budu na zlomku ceny tech karet.
Ridil bych to na zaklade udaju z encoderu, proste pokud se bude blizit k zadane poloze zpomali tak aby byl v okamziku jejiho dosazeni schopen zastavit. V pripade rucniho polohovani joystikem vlevo-vpravo bude muset pripadne couvnout. Z plne rychlosti proste nezastavi, ale to bude muset v kazdem pripade. Chci tam mit zminene rastrovani po 10mm, takze se na nejblizsi cely centimetr bude muset umet vratit pokud obsluha neuvolni packu presne tak aby nej motor dojel (coz se nestane temer nikdy).
V prubehu polohovani se zadna operace s materialem neprovadi, proste se nastavi sirka a pak urizne deska. Neni to jako CNC.
Ridil bych to na zaklade udaju z encoderu, proste pokud se bude blizit k zadane poloze zpomali tak aby byl v okamziku jejiho dosazeni schopen zastavit. V pripade rucniho polohovani joystikem vlevo-vpravo bude muset pripadne couvnout. Z plne rychlosti proste nezastavi, ale to bude muset v kazdem pripade. Chci tam mit zminene rastrovani po 10mm, takze se na nejblizsi cely centimetr bude muset umet vratit pokud obsluha neuvolni packu presne tak aby nej motor dojel (coz se nestane temer nikdy).
V prubehu polohovani se zadna operace s materialem neprovadi, proste se nastavi sirka a pak urizne deska. Neni to jako CNC.
Naposledy upravil(a) t256 dne 2. 1. 2016, 2:56, celkem upraveno 1 x.
Napadla mě možná blbost, ale nestačilo by v této situaci jen naprogramovat malé MCU které by jen počítalo otáčky šroubu pomocí např indukčního čidla s nějakým praporkem na šroubu? Protože pokud ti stačí přesnost +-0,5mm pak je to při stoupání 5mm 1/10 otáčky a potřebuješ zastavovat po celých cm, takže bys třeba zadal "ujeď 670mm" a MCU by jen spočítal počet otočení a uvolnil měnič na kterém by byla nastavena velice krátká rampa na zastavení? Kdyby byl šroub přímo na hřídeli motoru, nepotřebuješ (to samozřejmě nevím jak rychle to má jezdit) tak vysoké otáčky pro přejezd a společně s nějakým třením matice by to podle mě zastavilo okamžitě.
No tak nejak jsem to myslel, jestli tam dam encoder nebo indukcni snimac je celkem jedno. Encoder koupim za 300,- na ebay a nemusim nic resit, pulzy si vydeli MCU tak aby odpovidaly poloze.
Jen si nejsem jisty jestli motor bude schopen tak rychle zastavit, i kdyz dam brzdny odpor apod. spis bych rekl ze ne. Otacek budu potrebovat relativne dost. Ted to nemuzu najit, ale mam dojem ze to vychazelo kolem 700ot/min. Je to stroj do vyroby, takze to musi behat.
Ted mne napada, neni to na trapezovy sroub moc otacek?
Jen si nejsem jisty jestli motor bude schopen tak rychle zastavit, i kdyz dam brzdny odpor apod. spis bych rekl ze ne. Otacek budu potrebovat relativne dost. Ted to nemuzu najit, ale mam dojem ze to vychazelo kolem 700ot/min. Je to stroj do vyroby, takze to musi behat.
Ted mne napada, neni to na trapezovy sroub moc otacek?
Záleží taky co je tam za vedení, znám mašinu kde je kluzné vedení, polohovaná část váží dvě tuny a pohání to motor točící se rychlostí okolo 1400ot přes převodovku po hřebenu. Spínání motoru zajišťují pouze stykače, ale díky vedení s velkým třením to zastavuje do 0,6mm.