Indukční snímače - rušení
Zdravím a prosím o radu.
Mám na mašině dvě oddělovací desky z CNC shopu ovládané Machem přes ESS. Koncové a refererenční spínání je proveceno indukčními spínači, které připojí k příslušnému vstupu odělovací desky 12V a mám problémy s jejich rušením. Koncáky občas zastaví stroj uprostřed obráběcí plochy. Jako referenční mám zapojeny indukční snímače do série, na šroubech a na řemenicích a prakticky nikdy mi to nezastaví tak jak má. Ze zoufalství jsem zapojil na referenční piny relátka a teď to chodí dobře, tedy po najetí na snímač na šroubu pokračuje dál až najede na snímač na řemenici a jede zpět dokud z něj nesjede. Relátka ale asi nejsou nejlepší řešení (jsou pomalá). Už jsem vyzkoušel co mi poradil jeden člen fora - dal jsem na ovládaný výstup snímačů odpory 1k7 na zem a za ně ještě sériově diody. Zepšilo se to, ale neodstranilo. Může mi někdo poradit jak to odrušit?
Mám na mašině dvě oddělovací desky z CNC shopu ovládané Machem přes ESS. Koncové a refererenční spínání je proveceno indukčními spínači, které připojí k příslušnému vstupu odělovací desky 12V a mám problémy s jejich rušením. Koncáky občas zastaví stroj uprostřed obráběcí plochy. Jako referenční mám zapojeny indukční snímače do série, na šroubech a na řemenicích a prakticky nikdy mi to nezastaví tak jak má. Ze zoufalství jsem zapojil na referenční piny relátka a teď to chodí dobře, tedy po najetí na snímač na šroubu pokračuje dál až najede na snímač na řemenici a jede zpět dokud z něj nesjede. Relátka ale asi nejsou nejlepší řešení (jsou pomalá). Už jsem vyzkoušel co mi poradil jeden člen fora - dal jsem na ovládaný výstup snímačů odpory 1k7 na zem a za ně ještě sériově diody. Zepšilo se to, ale neodstranilo. Může mi někdo poradit jak to odrušit?
-
Ahoj,
máš tie indukčáky zapojené aj s oddelenou zemou? A je púzdro indukčákov uzemnené?
máš tie indukčáky zapojené aj s oddelenou zemou? A je púzdro indukčákov uzemnené?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Rozvod mám stíněným kabelem s konektorem Canon 9, kde je pro všechny snímače společná zem a 12V z oddělovací desky. Snímače jednotlivých os jsou k rozvodu připojeny stíněným kabelem a také Canon 9 konektory. Všechna čidla jsou namontována přímo na ocelových částech stroje, uzemnění os je jen přes stínění kabelů k servům.
Ten signal zo snimacov ide priamo na optocleny alebo na nejake IO na tej doske? Teoreticky mozes snimacmi rozsvedcoval ledku v optoclene a nim snimat vstup v oddelovacej doske. Tych 12V by som dal cez diodu za nu kondenzator 470uF a az tak napajal snimace. Aby si nezavadzal rušenie do dosky zo snimacov.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nektere levne cinske indukcaky maji problem se signalem sami o sobe
je nestabilni, zakmitava
kdyz je das do serie (napajis jim druhy) tak z toho muze vzniknout pekny prusvih
seriove razeni indukcaku nedoporucuji
je treba mit v systemu dostatek vstupu a resit to korektne
je nestabilni, zakmitava
kdyz je das do serie (napajis jim druhy) tak z toho muze vzniknout pekny prusvih
seriove razeni indukcaku nedoporucuji
je treba mit v systemu dostatek vstupu a resit to korektne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Nejsem elektronik tak mi promiňte laické vyjadřování.
To atlan - vstupy na desce jsou opticky oddělené a má na ně být přiváděno mechanickými spínači napájecí napětí desky (12V). To odrušení bych mohl zkusit. Kondenzátor půjde na zem?
To robokop - snímače mám většinou Balluf, ale je mi jasné že do série to není úplně ono už jen proto že po sepnutí prvním spínačem ten druhý musí nejdříve naběhnout a nevím jak dlouho mu to trvá. Jistěže bych to měl udělané raději korektně vstupů mám dost, ale nevím jak to zapojit. Asi by se musel napsat do Machu nějaký script a to neumím
To atlan - vstupy na desce jsou opticky oddělené a má na ně být přiváděno mechanickými spínači napájecí napětí desky (12V). To odrušení bych mohl zkusit. Kondenzátor půjde na zem?
To robokop - snímače mám většinou Balluf, ale je mi jasné že do série to není úplně ono už jen proto že po sepnutí prvním spínačem ten druhý musí nejdříve naběhnout a nevím jak dlouho mu to trvá. Jistěže bych to měl udělané raději korektně vstupů mám dost, ale nevím jak to zapojit. Asi by se musel napsat do Machu nějaký script a to neumím
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ty scripty se nauc
je to zaklad pri ozivovani systemu
mach a podobne hracky jsou dost pripravene nejake defaultni konfiguraci narozdil od vic profi reseni kde se toho musi nastavovat a psat daleko vic ale stejne
je to zaklad pri ozivovani systemu
mach a podobne hracky jsou dost pripravene nejake defaultni konfiguraci narozdil od vic profi reseni kde se toho musi nastavovat a psat daleko vic ale stejne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Teď jsem si uvědomil že v Machu4 ESS plugin má jako vstup možnost zvolit motor index, ale nevím jak ho používá možná právě k referencování. To by asi stačilo z výstupu druhého snímače uxělat 5 V a použít ho jako index?
Myslím, že rušením to nebude (jak máš v názvu vlákna). Ono rušení je takový fackovací panák, na kterého se vždycky všechno svede, ale většinou je problém někde jinde.P.S. píše:snímače mám většinou Balluf, ale je mi jasné že do série to není úplně ono už jen proto že po sepnutí prvním spínačem ten druhý musí nejdříve naběhnout a nevím jak dlouho mu to trvá.
Co to máš za spínače (NC/NO, PNP/NPN), že píšeš, že po sepnutí jednoho v sériovém zapojení musí napřed naběhnou druhý?
Asi bys měl začít tím, že najdeš třeba pytlík od mouky a tužku, namaluješ na něho zapojení, vyfotíš třeba mobilem a přilepíš to sem (z ohleduplnosti k serveru samozřejmě napřed zmenšíš velikost obrázku, aby robokop neměl vítr v pěněžence hned v lednu).
Případně k tomu přidej ještě fotku fyzického provedení, to občas taky dost napoví.
Začal bych tím, že bych vyhodil všechna "vylepšení" (dodatečné odpory, kondezátory, diody atd.), připojil vždy jen jedno čidlo na jednu vstupní linku a začal testovat.
Teda chyba - před tímhle krokem ještě napřed zjisti katalogové parametry svých čidel (hlavně minimální napájecí napětí) a zkotroluj, jestli tam nejmíň tohle skutečně máš.
Vycházel bych z toho, že čidla Baluf určitě nejsou nepoužitelný šunt. Samozřejmě může být některé vadné, to ale zjistíš tím, že každé připojíš na samostatný vstup.
No a protože to teda asi šunt nebude, tak chyba bude asi spíš na tvé straně - buď je to nějak blbě zapojené (to případně prozradí ten pytlík od mouky), nebo ti to třeba chytá falešné "doteky" od nějakého příliš blízkého kusu kovu nebo třeba jiného spínače atd.
Přikládám zapojení a fotku osy X. To že je to rušením si myslím proto, že když použiju ta relátka tak to chodí spolehlivě, protože ta nepustí na desku žádné rušení od snímačů.
Naposledy upravil(a) P.S. dne 1. 1. 2016, 1:35, celkem upraveno 1 x.
Omlouvám se, jasně že jsem to namaloval špatně opraveno.