software pro plazmu
Našli by se zde na fóru odborníci, kteří by byli ochotni se podělit o zkušenostech s použitím nějakého vhodného jednoduššího softwaru
pro vytváření tzv. pálících plánů pro plazmu a ostatní pálící stroje.
Nejlépe to, co skutečně používají, na internetu se dá najít leccos, ale
dost těžko se v tom orientuje a vybírá.
Předpokládám, že nejsem zdaleka jediný, koho by tyto informace
zajímaly. Děkuji.
pro vytváření tzv. pálících plánů pro plazmu a ostatní pálící stroje.
Nejlépe to, co skutečně používají, na internetu se dá najít leccos, ale
dost těžko se v tom orientuje a vybírá.
Předpokládám, že nejsem zdaleka jediný, koho by tyto informace
zajímaly. Děkuji.
My používáme český WryKrys (www.wrykrys.cz ... dá se stáhnout) nebo já mám ještě demoverzi ProNest v8 ... v angličtině, tam je poměrně super nesting, ale protože to je demoverze, tak chybí výstup pro mašinu).
Jinak mimochodem, WryKrys má nesting dost bídne (skoro žádnej), takže používám "vlastní" soft, kterej generuje jako výstup soubor v nativním formátu WryKrysu ... stačí pak natáhnout, dodělat propaly, můstky a mašle a jede se...
Jinak mimochodem, WryKrys má nesting dost bídne (skoro žádnej), takže používám "vlastní" soft, kterej generuje jako výstup soubor v nativním formátu WryKrysu ... stačí pak natáhnout, dodělat propaly, můstky a mašle a jede se...
Muzes mi prosimte osvetlit par odbornech terminu, at sem v obrazePavelZ píše:My používáme český WryKrys .....
.... a jede se

Napr: nesting,můstky a mašle DIK
Kdo nic nedela ,nic nesku...
Nesting - v podstatě se jedná o problematiku naskládání tvarů (výpalků) na definovaný formát tabule s minimálním odpadem ... dělá se bud ručně dle citu (nic moc, je to zdlouhavé a pěkná otročina) nebo to dělá program
Můstky - při pálení dlouhejch úzkejch pásů z tenčích plechů dochází vlivem nerovnoměrného ohřevu k deformaci výpalku (odpalovaná část začíná uhýbat a ve finále je pás do šavle). To se řeší tak, že se v několika místech se řez přeruší (tím tvar výpalku drží stále tabule) a po dokončení pálení obvodu se tyto přerušení (můstky) odříznou - využívá se to hlavně u pálení acetylenem nebo propanem, ale možná i u plazmy ... záleží na množství tepla dodaného hořákem do plechu (WryKrys má ted modul, kde je přenos tepla do plechu simulován)
Mašle - když má vypalovaný tvar velmi ostré rohy (například úhly 30° APOD.), tak se většinou ta špička odpálí. Proto se dá tzv. mašle - řez přejede dál do plechu, udělá menší oblouček a dál se pokračuje
Můstky - při pálení dlouhejch úzkejch pásů z tenčích plechů dochází vlivem nerovnoměrného ohřevu k deformaci výpalku (odpalovaná část začíná uhýbat a ve finále je pás do šavle). To se řeší tak, že se v několika místech se řez přeruší (tím tvar výpalku drží stále tabule) a po dokončení pálení obvodu se tyto přerušení (můstky) odříznou - využívá se to hlavně u pálení acetylenem nebo propanem, ale možná i u plazmy ... záleží na množství tepla dodaného hořákem do plechu (WryKrys má ted modul, kde je přenos tepla do plechu simulován)
Mašle - když má vypalovaný tvar velmi ostré rohy (například úhly 30° APOD.), tak se většinou ta špička odpálí. Proto se dá tzv. mašle - řez přejede dál do plechu, udělá menší oblouček a dál se pokračuje
Diky uz to chapu. Takze WryKrys a podobne jsou vlastene CAM softy pro rezani plazmou,laserem atd?
Kdo nic nedela ,nic nesku...
O programu WryKrys vím, ale myslel jsem si, že je to profi program za profi cenu. Já jsem téměř dostavěl plazmu, je řízená Machem, něco jsem na ní i cvičně vypálil (program v g kodu mám od Magiho). Doufám, že najdu nějaký jednoduchý program pro kreslení jednoduchých dílů a jejich poskládání na plochu. Možná se pletu a tak snadné to není.
V podstatě kreslení tvarů výpalků je záležitostí CAD softwaru - větinou programy pro přípravu pálení umožnují import dxf formátu, modernější pak zvládnou i 3D formáty.
Programy pro přípravu pálicích plánů však kromě vlastního skládaní výpalků na tabuli umožnují to nejdůležitější, a to je vkládání propalů (lead-in a lead-out), vkládání již zmíněných technologických objektů jako můstky, mašle apod. Dále řeší spojování tvarů, kompenzace dle velikosti trysky apod. Řekl bych, že při pálení plazmou se vyplatí investovat do pořádného programu, nějaký freeware dost těžko poskytne nějaký kvalitní výstup. Alespoň o žádném takovém nevím.
By the way, WryKrys se dá stáhnout a vyzkoušet všechny jeho funkce bez omezení. Jediné, co však nejde, je exportovat g-kód pro mašinu. Ale dobré je, že se nechá ošahat. Ale jak jsem už řekl, ten nesting je tam bídnej (nic proti autorům)
Programy pro přípravu pálicích plánů však kromě vlastního skládaní výpalků na tabuli umožnují to nejdůležitější, a to je vkládání propalů (lead-in a lead-out), vkládání již zmíněných technologických objektů jako můstky, mašle apod. Dále řeší spojování tvarů, kompenzace dle velikosti trysky apod. Řekl bych, že při pálení plazmou se vyplatí investovat do pořádného programu, nějaký freeware dost těžko poskytne nějaký kvalitní výstup. Alespoň o žádném takovém nevím.
By the way, WryKrys se dá stáhnout a vyzkoušet všechny jeho funkce bez omezení. Jediné, co však nejde, je exportovat g-kód pro mašinu. Ale dobré je, že se nechá ošahat. Ale jak jsem už řekl, ten nesting je tam bídnej (nic proti autorům)
Ještě existuje Horma-Cad.
Ten lze stáhnout na stránkách www.gamacontrol.cz.
Verze je plně funkční akorát nelze stejně jako u Wrykrysu a By the way
exportovat na mašinu. Jedna licence stojí cca 8000 Kč.
Pro občasné pálení je to dle mého názoru v celku dostačující softwar. Jeho největší nevýhodou je, že mu chybí nesting.
Ten lze stáhnout na stránkách www.gamacontrol.cz.
Verze je plně funkční akorát nelze stejně jako u Wrykrysu a By the way
exportovat na mašinu. Jedna licence stojí cca 8000 Kč.
Pro občasné pálení je to dle mého názoru v celku dostačující softwar. Jeho největší nevýhodou je, že mu chybí nesting.
díky zkusím to - ale: http://www.gamacontrol.cz/o_firme.html
ja jen aby nevznikl nejaky flame 
By the way není zadny program. Je to anglicky - mimochodem.
tez se pouziva zkratka BTW.
Jinak Wrykrys jsem taky zkousel, kdyz jsem pripravoval nejake rezani na vodni paprsek. Kreslil jsem v Corelu importoval do Wrykrysu a pak jsem 20min upravoval uzly protoze je v hodne mistech nespojil.

By the way není zadny program. Je to anglicky - mimochodem.
tez se pouziva zkratka BTW.
Jinak Wrykrys jsem taky zkousel, kdyz jsem pripravoval nejake rezani na vodni paprsek. Kreslil jsem v Corelu importoval do Wrykrysu a pak jsem 20min upravoval uzly protoze je v hodne mistech nespojil.
export z corela toto bezne dela, zkus illustrator, ten je na toto znatelne lepsi, napr. export do dwg z corela je na nic, neni tam zadna bezierova krivka, vse je prevedeny na kratky usecky.
kdyz to udelas z illustratoru, tak jsou krivky pekne hladky, tak jak si to nakreslis. nehlede na to, ze export z cdr do ai neni spatnej, tak bez znalosti illustratoru se to da z corela udelat. kdyby jsi nemel illustrator, tak posli corel, ja ti to prevedu
kdyz to udelas z illustratoru, tak jsou krivky pekne hladky, tak jak si to nakreslis. nehlede na to, ze export z cdr do ai neni spatnej, tak bez znalosti illustratoru se to da z corela udelat. kdyby jsi nemel illustrator, tak posli corel, ja ti to prevedu
wegac
co nejde silou, jde jeste vetsi silou!
co nejde silou, jde jeste vetsi silou!
AI jsme taky zkouseli. Jak pises je to lepsi,ale ... vzdy je nejake ale.
Import z AI nam delal to ze při složení dvou bezier. krivek se z jedne stala rovná usecka.Takze oblouk byl mirne jakoby ustrihnuty. Nedela to pravda casto ale uz jsme to parkrat prehlidli a sli jsme rezat znovu
Import z AI nam delal to ze při složení dvou bezier. krivek se z jedne stala rovná usecka.Takze oblouk byl mirne jakoby ustrihnuty. Nedela to pravda casto ale uz jsme to parkrat prehlidli a sli jsme rezat znovu
Tak jsme to zkoušeli v llustratoru a nic v corelu to jde ale neni to ono.wegac píše:export z corela toto bezne dela, zkus illustrator, ten je na toto znatelne lepsi, napr. export do dwg z corela je na nic, neni tam zadna bezierova krivka, vse je prevedeny na kratky usecky.
preji krasneho dne nevi nekdo o licencnim klici pro wrykrys ja palim na pierce skorpion a na plazme a chtel bych si delat programi doma protoze u nas v praci to neumi nikdo ani v kancelari predem dekuji