Měření teploty s Arduino

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 1:21

Zdravím,

hledám někoho kdo má zkušenosti s Arduino klonem: http://www.santy.cz/arduino-usb-c15/nan ... h340-i225/" onclick="window.open(this.href);return false;
a byl by ochoten mi na dálku (TeamViewer) nastavit program (pokud existuje) průběžného měření teploty (interval 15 minut) s ukládáním do paměti, tak abych ho mohl občas připojit přes USB k notebooku a údaje přečíst.

Čidla bych chtěl koupit tyto: http://www.santy.cz/senzory-c24/ds18b20 ... allas-i37/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nabídku prosím do SZ i s cenou.

Děkuji
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
Mex

5. 1. 2016, 1:45

martasg1 píše:Zdravím,

hledám někoho kdo má zkušenosti s Arduino klonem: http://www.santy.cz/arduino-usb-c15/nan ... h340-i225/" onclick="window.open(this.href);return false;
a byl by ochoten mi na dálku (TeamViewer) nastavit program (pokud existuje) průběžného měření teploty (interval 15 minut) s ukládáním do paměti, tak abych ho mohl občas připojit přes USB k notebooku a údaje přečíst.

Čidla bych chtěl koupit tyto: http://www.santy.cz/senzory-c24/ds18b20 ... allas-i37/" onclick="window.open(this.href);return false;

Nabídku prosím do SZ i s cenou.

Děkuji
Podpora pro tato čidla je v knihovnách, takže vlastní meření nebude problém.
Ale promyslel jsi celkovou koncepci?
To Arduino se defaultně napájí přes USB. Tak pokud to "občas připojíš přes USB k noťasu", tak z čeho to budeš napájet v mezičase?
A kam budeš ta měření ukládat? Jen do RAM? Pak jakýkoli výpadek napájení je smaže.
Pokud to ale máš dobře promyšlené a tohle všechno máš vyřešené, tak tenhle příspěvek ignoruj.
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 2:03

Moje představa "rychle vymyšlené koncepce":

- koupím SanDuino Nano v.3.0 + vodotěsné čidlo s kabelem 1m (již objednáno i s adaptérem pro SD kartu a tři vodotěsné teplotní čidla)
- koupím 9V baterii

- naprogramuji přes USB MCU
- odpojím USB a připojím 9V baterii na pin napájení 7-12V (toto bude běžný provoz)

- program bude v intervalech 15 minut zapisovat změřenou hodnotu teploty do 1kB eeprom (4 byte x 4 hodnoty/hod x 24 hodin x 2 dny = 768 byte). Životnost eeprom cca 1000 přepisů to je OK, za měsíc už to celé nebudu potřebovat. Nebo na SD kartu.
- program bude také na sériový port (USB) zasílat kontinuálně v cyklu změřené hodnoty ve formátu datum, čas, hodnota
- jednou za den připojím notebook na USB na kterém budu mít nainstalovaný ovladač pro sériový port z USB
- na notebooku zapnu Telnet, který přijme vysílaná sériová data a zobrazí mi je

Nebo koupím rovnou schield pro SD kartu a na tu to bude zapisovat do souboru a tu pak přečtu v PC.

Nic víc nic míň... žádná věda, ale nemám čas se tím zabývat a spěchá to. Proto si raději zaplatím pomoc od někoho kdo to má v malíku.
Osobně umím platformu PIC32, ale to by bylo za podstatně vyšší cenu a čas vývoje pro tak jednoduchou úlohu.
Mex

5. 1. 2016, 2:25

martasg1 píše:Připomínky ke koncepci?
Ani ne.
Jen místo baterky bych tam dal nějaký síťový adaptér, přece jen spotřeba bude kolem 15-20mA.
A hlavně domyslet management času. Jak tam zadat počáteční stav a jak ho uchovat/obnovit při případném výpadku napájení. A taky myslet na to, že přesnost hodin bude taková, že to za den udělá klidně odchylku i deset minut. Ale pokud jde jen o nějaký dohled, tak to nemusí být kritické.
Možná by to přiřazení reálného času bylo snažší udělat až na úrovni toho PC.
picom

5. 1. 2016, 2:30

Hledej arduino datalogger
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 2:42

picom píše:Hledej arduino datalogger
To funguje pouze s vyššíma verzema arduina, je to další investice a navíc už jsem objednal to SanDuino mini.

A protože jsem již nakoupil, potřebuju nyní opravdu pouze člověka co sedne, stáhne potřebné knihovny, naťuká pár řádků do smyčky a na dálku přes TeamViewer mi to do zařízení nahraje. Já mu pošlu odměnu a oba budeme spokojení.

Rady ohledně nákupu a co si kde prostudovat již tedy nepotřebuji - nemám na to čas a potřebuji opravdu pouze človíčka pro kterého je to úkol na maximálně dvě hodiny.
bronek999

5. 1. 2016, 2:59

to arduino ma odber nula cela nic v sleep mode. Na 9V baterku zvladne ist roky.
SD kartu tam nedavaj, zbytocne to skomplikujes ak tam pridat podporu pre FAT32. Ak budes zapisovat priamo do sektorov tak to v PC nemas ako precitat(?).
Zivotnost flash je radovo viac ako 1000 zapisov. Skor by som cakal 100000.
Ale ak to bude stale pripojene na tu 9V baterku tak nemusis s FLASH pamatou nic riesit, staci to ukladat do RAM.
Ma to 2kB ram, takze 1024B buffer a zvysok na samotnu pracu.
Cidlo dava vyssie rozlisenie, takze ta teplota bude na cele stupne?
Cim sa "zresetuje" obsah pamate? Tlacidlom alebo prikazom zo serioveho portu?
Tych 15 minut treba presne alebo relativne presne? Je to taktovane len nejakym krystalom, v sleep mode sa to rozhodi a presnost je v cudu.
Hned si si mohol objednat nejaky RTC obvod za 2$ z baterkou. DS1302Z su na cinamarketoch.

Robil som nejaky projekt s Mega328 + DS18B20. Akurat sa to neposielalo na seriovy port ale odosielalo cez transceiver bezdrotovo.
Akurat ze ja som tam mal jedno cidlo teploty, tak som nemusel po zbernici hladat zariadenia a komunikovat s kazdym zvlast.

PS : Arduino neriesim, programujem v C
Mex

5. 1. 2016, 3:22

bronek999 píše:to arduino ma odber nula cela nic v sleep mode. Na 9V baterku zvladne ist roky.
Jojo. Jenže kromě procesoru tam máme ještě USB/serial chip (zde CH340).

Ten běh několik let na baterku 9V bych rád viděl (teda pokud to nebude baterka poskládaná z článku baterky do traktoru).
bronek999

5. 1. 2016, 5:59

Nestudoval som schemu tohto arduina ale original arduino nano v3.0 ma usb prevodnik napajany z usb. Oddeleny diodou od hlavneho napajania. Takze pri odpojenom usb a sleep mode avr ma najvacsi odber regulator ldo

Na balkone mam dataloger napajany s dvomi AA clankami, step up menicom, 433mhz transceiverom, cidlom teploty vlhkosti a vetra a zhruba dva roky som nemenil baterie.
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 7:17

Děkuji že mi tady zasirate vlakno uplně nesmyslnou debatou :) ja hledam někoho kdo mi to naprogramuje a ne jestli budu do smrti napajet desku z monočlanku nebo atomovyho reaktoru :)
twiister

5. 1. 2016, 9:23

... zkus mcu.cz ... pokud nejsou vsichni v Mexiku ....
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2016, 9:26

A nechces si koupit na ebay hotovej profi teplotni data logger s podporou realneho casu a usb komunikace
Stalo to asi 1500
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 10:17

twiister píše:... zkus mcu.cz ... pokud nejsou vsichni v Mexiku ....
jojo zkusim, už jsem tam dvakrat sehnal poradce na PIC32 když jsem s tím začínal...
martasg1
Sponzor fora

5. 1. 2016, 10:18

robokop píše:A nechces si koupit na ebay hotovej profi teplotni data logger s podporou realneho casu a usb komunikace
Stalo to asi 1500
chci to mit do pátku funkční, než by to přišlo z e-bay tak by to dlouho trvalo...

když nikoho neseženu tak tomu jeden večer obětuju a naprogramuju to sám...
bronek999

6. 1. 2016, 7:46

Ak to chces tak surne a nechce moc cakat tak by sa to malo dat pripojit priamo k PC. Myslim priamo tie teplotne cidla. Nie je to riesenie?

Pripadne k linuxovemu routru s openwrt alebo podobnym firmware. Ale aj pre windows najdes nejaky soft.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“