NUA - 25 vs BN 102 A/B

Odpovědět
majo.0007

13. 1. 2016, 4:27

Prosim o radu mam moznost kupit jednu z tychto 3 brusiek v dobrom stave. Cena je rovnaka prislusenstvo sedi aj tam aj tam.
Ta NUA -25 ma vyklapanie kotuca do stran.
Prosim o radu ktoru z nich?
Chcem to na univerzalne ostrienie vsetkeho co pride. Dakujem.
Bc. Maroš Majchràk
Zbýňa

13. 1. 2016, 7:39

Jestli nemáš problém s místem tak bych šel do BN102B.
majo.0007

13. 1. 2016, 8:55

Miesta je dosť.
Môže sa opýtať prečo?
Ďakujem
Bc. Maroš Majchràk
Zbýňa

14. 1. 2016, 6:05

majo.0007 píše:Miesta je dosť.
Môže sa opýtať prečo?
Ďakujem
Na NUA jsem nedělal, ale vadilo by mi, když neni problém s místem, že je menší, kolikrát mám málo místa i na tý BNce. Můžeš si pak třeba nechat chycenou děličku na jednom konci a na druhej chytit svěráček kvůli nějaký rychlovce, chytit delší hřídel mezi hroty atd. Taky na BNku se objevuje o dost víc věcí (přísluško i díly) a je u přísluška jedno jestli je z A,B nebo C.

Do béčka proto, že má nově vyřešený podélný vedení stolu, který u áčka neni podle mě zrovna ideální a musí se snim pak trošku umět jak pracovat tak vyladit. Dál pak je u béčka možnost doinstalace hydrauliky na posuv, motorově zdvihatelnej stůl (manuální u áčka je taky trochu opruz i když to nemá vliv na funkci), můžeš točit kotouč na obě strany aniž by se musel otáčet vřeteník protože má trochu jiný trny (výhoda pro broušení nástrojů), má na předku odlitku motýlu T-drážkovou plochu a co považuju za jednoduchou, ale třeba pro mě hodně důležitou věc je rovná plocha na odlitku za stolem na motýlu na levý straně. Tu si hodlám mírně bastlířským způsobem dodělat i na svoje áčko, ale na pravou stranu. Taky je novější, takže je šance na menší opotřebení.

Toliko moje poznatky a zkušenosti. Sám mám áčko protože to byl dobrej kup, ale kdybych teďka řešil tvoje dilema, volil bych jak jsem psal. A nebo poshánět céčko a získáš ještě lepší vedení příčnýho stolu, zvládnutější odvod emulze a úplně jinou konstrukci vřeteníku, u kterýho je pěkný, že jde natočit i do svislý polohy. :)
majo.0007

14. 1. 2016, 7:12

Dakujem za nazor.
Ta Nua -25, ma uz tuto moznost naklapania vretenika do stran. Aj pohodlnejsie upinanie brusnceho kotuca maticou, v loziach su kalene valceky vedla seba, brusky BN maju retaz a valceky cca 8 cm od seba. Cize NUA je tuhsia a presnejsia ale mensia.
Zasa bn B ma priamo moznost prilojenia hydrauliky a aj to elegantne zdvihanie vretenika sa mi paci aj vasci posuv o 10cm. Navody v cestine.
A prislusenstva pasunu.
Keby malo to becko naklaapanie vretenika ako ma nua nemam co riesit...
Zide sa velmi pri praci naklapanie vretenika ako ma C?
Dakujem.
Bc. Maroš Majchràk
Zbýňa

14. 1. 2016, 9:54

Občas by se mi to naklopení vřeteníku hodilo a taky jde vysunout nad stůl což je velkej bonus. Ohledně těch tuhostí a přesnosti bohužel nemůžu porovnávat, osobní zkušenost mám s áčkem. Jak jsem psal hodně by mi vadily ty menší rozměry i rozjezdy. Ono stačí dát nějakej nástroj do děličky a natočit jí šikmo nahoru a je i na tý BNce problém. Pak zase dáš na stůl broušení na kulato s univerzálkou proti koníka s hrotem a zase místo docela ubejvá. Na návody v češtině bych se asi moc nevázal, ony ty nástrojovky jsou poměrně jednoduchý stroje oproti třeba frézkám a soustruhům. S hydraulikou to osobně mám tak, že jsem nad něčim špekuloval jenom do doby než jsem na brusce začal pořádně něco dělat, samo že kdyby tam byla tak bych jí i využil, ale nijak zvlášť mi nechybí.
peter1

15. 1. 2016, 3:17

majo.0007 píše:Prosim o radu mam moznost kupit jednu z tychto 3 brusiek v dobrom stave. Cena je rovnaka prislusenstvo sedi aj tam aj tam.
Ta NUA -25 ma vyklapanie kotuca do stran.
Prosim o radu ktoru z nich?
Chcem to na univerzalne ostrienie vsetkeho co pride. Dakujem.
..to si pekne napisal ...univerzalne ostrenie vsetkého čo príde..
sustruh sv18 ,vrtačka
majo.0007

15. 1. 2016, 4:09

Tak uz mam brusku :P
Nakoniec vytiahol NUA 25, zakonzervovanu, zgeneralkovanu a aj origos polske prislusenstvo.
Jednoducho fantazia. Kazal mi to poutierat VDckom a aj namazat.

Cim sa prosim vas dobre odstranuje konzervzcna zlta tuha latka?
A ako poocistovat stitky, napisy a ostatne veci aby ich to ozivilo a zaroven som ich nezoskriabal?
Dakujem.
Bc. Maroš Majchràk
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“