SUI32 posuvy
Za tymi tabulkami niesu otvori na radiace paky posuvov? A lyry sa daju menit, alebo otacat? Moznoze, si trafil na jednoucelovu verziu stroja vyrobenu na zelanie zakaznika. Pravdepodobne na nom robili nejaku operaciu a aby neodborna obsluha stroja nemala co pokazit, tak ho vyrobili bez zbytocnych koliesok naviac, na ktore by sa dalo sahat. Kamos tak kupil krasnu SV18RA ako novu z TAZ Trnava bez konika. Som si myslel, ze ho niekto vzal, ale nebolo to tak. Vsetky sustruhy z tej dielne boli bez konikov. Tak som sa ho spytal ze preco. Ze vraj na nich robili iba jednu operaciu, zarovnavali cela na nejakych suciastkach a aby boli pri nakupe lacnejsie, tak si ich fabrika TAZ objednala bez konikov. Tiez som cumel na jak puk na SU50A ktory vobec nemal zavitovu taznu tyc ani volbu zavitovych posuvov podbne ako ty. Proste nedali sa na nom rezat zavity. Bol to sustruh cisto iba na hrubovanie.
Je to jak říká Fofo. Byly verze soustruhů, které se vyráběly jako univerzální a pak byly jejich odvozeniny označované jako produkční hrotové soustruhy, které z nich vycházely. Mívaly obvykle menší rozsah otáček a posuvů, nebyla tam tažná tyč na závity apod. Zase měly ale třeba systém různých narážek, rychloupínání, variabilní zadní nožové držáky apod. Zkrátka vychytávky, které zefektňovaly výrobu.
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
Tak teraz som to ukazal kamaratovy co je guru na TOS masiny a on mi povedal, ze je to modernizovana verzia SUI32A. Paky na radenie stupani zavitov ma uz z boku nortonky a zvacseny prechod vretenom na 56mm ( od roku 1990 ujednotili modelovu radu SUI na nejaky standard ). Tie paky (koaxialne kolesa) su preto z boku aby sa pri rezani kratkych dlzok zavitov, do rychlosti otacania vretena 400ot/min. , dala lavou rukou reverzovat iba nortonka rovnako ako na SV 18. Ale v praxi to asi nikto nepouziva, kedze kazdy reverzuje cez spojku a hotovo. Inac je to velmi dobry sustruh a ze vraj mas stastie, ani nevies co mas doma za poklad.
Na té fotografii není SUI-32A, ale SUI-32. Od roku cca 1987/88 už měly SUI-32 ovládání posuvů umístěné na boku posuvové skříně a SUI-32 má průchod vřetenem 38mm. V roce 1990 přichází modernizovaná verze SUI-32A, která má také ovládání posuvů z boku. H.