Pulsy Nizke urovne napeti na LPT portu s machem ?

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
martin-zurek

16. 11. 2008, 7:34

Ahoj lidi,

zkousim CNC elektroniku a koukam ze nereaguje vubec, tak jdu po pricinach a osciloskopem tady namerim na LPT portu sice pulsy, ale rozdil mezi L a H je podle mojeho LPT portu asi 0.5 mV !

Nevi nekdo co s tim ?

LPT port podotykam normalne chodi v ostatnich programech jako Willemprog apod bez problemu.

Zkousel jsem to na notebooku, coz zase kvalita tech pulsu stala za prd, ale napetove urovne uplne stejne jako na stolnim PC.

Uz fakt nevim co s tim.
Neda se to nastavit v machu nekde ? ( ASi hloupa otazka )

Rozhodne z toho nedostanu logicky H ( 2.4 V a vyse ....... )

Diky za hlp
m.z.

p.s.: mach mam nove nainstalovany, driver test bez problemu, porty jsou nastavene ok ( jinak by to nic nedelalo :) ) a co se tyce systemu, tak ten je ocesany jen na CNC !

p.s.2: mach3 mam shareware stahnuty ze stranek "vyrobce" bez nejakych cracku ci podobnych blbosti
Mad_BOXs

16. 11. 2008, 7:44

A to měříš s připojenou elektronikou? zkus to naměřit přímo na pinech LPT, bez elektroniky, některé nové porty mají omezení proudu.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
martin-zurek

16. 11. 2008, 7:45

Jasne ze s odpojenou elektronikou .......

---------

Nema nekdo oscilogram, jak maji vypadat pulsy co generuje mach, abych si udelal predstavu.
Vzestupna hrana nevypada zrovna dobre :(

S parmonem jsem to otestil a je tam log 1 jako 4.27V.
Jakmile to zacnu provozovat s machem tak je tam tak okolo 10mV
To tedy fakt nechapu

Kazdopadne musi byt problem v machu, protoze by se prece nechoval LPT port na 2 ruznych pocitacich s ruznymi op. systemy stejne jenom pod machem, ne ?
CZ_Pascal

17. 11. 2008, 9:51

Mozna by pomohlo kdybyste uvedl jakym osciloskopem to vlastne merite. Impulzy z machu jsou pomerne kratke. Pokud je to nejaky levnejsi digital tak s tim muze mit problem. Dale muze mereni znacne ovlivnit pouzity osciloskopicka sonda. Jeji kapacita muze relativne kratke impulzy produkovane Machem "zkratovat" a pak namerite malo. Dale zalezi jestli merite vlastne pulzy pro "STEP" nebo pouze relativne staticke urovne "DIR". Uroven "DIR" zmerite bez problemu i obycejnym voltmetrem. Ono proste nevhodna metoda mereni "umi" velice lehce namerit jine hodnoty nez "ocekavame". Pro to abychom mohli nejak "rozumne" poradit jste uvedl velice malo informaci.
martin-zurek

17. 11. 2008, 10:50

Je pravda ze to neni nejlepsi osciloskop.
BS5010V z www.tipa.eu
10 MHz

Je to analog

Ale myslim ze by to melo stacit snad v pohode na takove mereni ...
Meril jsem step, vsude zhruba stejna hodnota.
siliconbrain
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2008, 11:01

Nepouzivate nahodou osciloskopickou sondu s vestavenym zakoncovacim odporem 50 nebo 75ohm?
--
jrt
martin-zurek

17. 11. 2008, 4:16

Sonda je 1mohm a 25pF, 1:1
sejosef

17. 11. 2008, 5:37

Pročetl jsem toto vlákno a myslím že váš problém může být v tom že máte nastavený LPT port v biosu na ECP nebo EPP (pro obousměrnou komunikaci). Mach sice umí výstupní piny na LPT nastavit jako výstupní i u těchto portů, ale občas to asi nefunguje protože jsem někde na zahraničním fóru narazil na podobný problém. Zkuste změnit toto nastavení na SPP a uvidíte.
martin-zurek

17. 11. 2008, 7:08

To prirozene jsem zkousel take, menit nastaveni LPT portu, ale uprimne si myslim ze to na to ani nemuze mit vliv.
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

17. 11. 2008, 9:59

Dle meho je to kombinace dvou veci - v kazdem pripade nastavte LPT jako SPP - tim se nemuze nic zkazit

A jako druhou vec nastavte v konfiguraci Macha delku STEP pulzu na 20us prestoze vam napovida ze max je 5us. Vetsine lidi se na masinach kvuli tomu ztraci kroky (pokud pouzivaji optooddeleni), protoze ty LPTcka jsou mekke a ten kratky pulz i na 2m dlouhem kabelu dorazi na driver jako silena ozvejkana jehlicka.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
martin-zurek

18. 11. 2008, 2:05

Portem to nebylo, ale zvetseni delky pulzu asi pomohlo.

Slo to zmenit u posledni verze machu max na 15us ..... napsal jsem tam 20 ale prepsalo se to na 15 samo ......

Jinak ten puls je i tak docela dost kratky ......

Optooddeleni pouzivam s PC817, tak doufam ze to bude ok ...

Jak se na to tak koukam ty tem lpt portum docela trva nez "spadnou"

Jinak diky moc za help
m.z.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“