Závit na kleštině
Nikdy by mě nenapadlo, že budu takto v koncích s určením závitu na kleštině.
Koupil jsem krásnou sadu starších kleštin (1,5-13 mm), které pasují až na závit do mé brusky ke gravírce.
Kleštiny podobné jako U2 - pokud to nepletu, takové hodně natáhlé, průměr těla 16 mm.
Je mi to až trapné, po 35ti leté praxi, ale nemám se již čeho chytit. A to byly závity vždy moje doména...
Přejdu rovnou k věci:
Závit má průměr 14,45-14,5 mm a stoupání mi vychází na 1,2167 mm (12z=14,6 mm), úhel závitu je 55°.
Když k tomu přiložím měrky, nebo třeba závitník, tak to nesedí "o parník" a poměřeno to mám fakt dobře.
Poradí mi někdo?
Díky,
Milan
Koupil jsem krásnou sadu starších kleštin (1,5-13 mm), které pasují až na závit do mé brusky ke gravírce.
Kleštiny podobné jako U2 - pokud to nepletu, takové hodně natáhlé, průměr těla 16 mm.
Je mi to až trapné, po 35ti leté praxi, ale nemám se již čeho chytit. A to byly závity vždy moje doména...
Přejdu rovnou k věci:
Závit má průměr 14,45-14,5 mm a stoupání mi vychází na 1,2167 mm (12z=14,6 mm), úhel závitu je 55°.
Když k tomu přiložím měrky, nebo třeba závitník, tak to nesedí "o parník" a poměřeno to mám fakt dobře.
Poradí mi někdo?
Díky,
Milan
Na starejch kleštinách byly často i narosto nenormalizovaný profily, hoď sem foto...
Řešením může být profilová kudla z drátořezu, v normovaným nářadí se na tohle vercajk vesměs nenajde....
Řešením může být profilová kudla z drátořezu, v normovaným nářadí se na tohle vercajk vesměs nenajde....

velký průměr, malý průměr, stoupání (+levý, pravý), úhel profilu - to je všechno, co je k výrobě potřeba. Dělal jsem po vánocích trubku ke kleštinkám, bylo to TR27-20, profil asi 10° (odhadem). Práce to byla na půl dne, protože se mi 4x zlomila kudla. Pak nakonec jsem to musel "zregulovat" zašroubováním kleštinky, je tvrdší, tak si závit dořízla. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Tak já k tomu ještě potřebuji i nastavit soustruh na tohle stoupání! A protože nevím, jak přesně je to mnou změřeno, tak bych chtěl dojít k nějakému závěru, že tomu mohu věřit.almac píše:velký průměr, malý průměr, stoupání (+levý, pravý), úhel profilu - to je všechno, co je k výrobě potřeba. Dělal jsem po vánocích trubku ke kleštinkám, bylo to TR27-20, profil asi 10° (odhadem). Práce to byla na půl dne, protože se mi 4x zlomila kudla. Pak nakonec jsem to musel "zregulovat" zašroubováním kleštinky, je tvrdší, tak si závit dořízla. A.
Doposud je to jen "na vodě"
Jelikož takové stoupání na svém soustruhu (S32) nenastavím, budu asi muset přepočítat kola. Ale potřebuji vědět na jaké stoupání.
A jsme zase na zašátku - co je to za závit...
M
Ty nemáš měrky?
pokud by to bylo 20/palec, bylo by to 1,27mm/ot stoupání
21/palec je 1,2095mm/ot
edit
v sadě měrka 21/palec není
je tam 20 a 22
21/palec je 1,2095mm/ot
edit
je tam 20 a 22
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne, tak měrky s 21 chody opravdu nemám. Ty jo? To bys mě teda překvapil.testone píše:Ty nemáš měrky?
21/palec je 1,2095mm/ot
edit
je tam 20 a 22
Ale já nevím, zda je to 21 chodů.
M
21/1 opravdu nemám, to asi není
jinak já ty stoupání moc neřeším
mám výhodu že jakékoli stoupání naťukám v mm do klávesnice a je hotovo
jestli to nepořešíš sám, tak ti to můžu udělat
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Díky za nabídku, ale snad si nějak poradím. Je to paradox, vždy za mnou všeci chodily pro radu, co je to za závit a vždy jsem si poradil.testone píše:21/1 opravdu nemám, to asi není

Už jsem prohledal všechno, ale stále se nemůžu ničeho chytit. Na kleštinách je vygravírováno F.LORCH, ty kleštiny by měly být model B, ale to vše.
Proč tam takový závit je mi asi nikdo neřekne.
Tady je obrázek kleštin, které se používaly na hodinářských soustruzích firmy Lorch
bing! tak konečně člověk ví, kde je problém. Vychází mi to 21 závitů / 1", odchylka od uváděného stoupání 1,2167 mm (což je 20,87 záv/1") vychází na 4%.Ty drobné se holt budou muset schovat ve větší vůli závitu. Anebo nedělat závit na utahovací trubce tak dlouhý, jen např.6 až 8 závitů. Stoupání závitové tyče na S32 máš kolik? A.Mi_los1 píše:Tak já k tomu ještě potřebuji i nastavit soustruh na tohle stoupání! A protože nevím, jak přesně je to mnou změřeno, tak bych chtěl dojít k nějakému závěru, že tomu mohu věřit.almac píše:velký průměr, malý průměr, stoupání (+levý, pravý), úhel profilu - to je všechno, co je k výrobě potřeba. Dělal jsem po vánocích trubku ke kleštinkám, bylo to TR27-20, profil asi 10° (odhadem). Práce to byla na půl dne, protože se mi 4x zlomila kudla. Pak nakonec jsem to musel "zregulovat" zašroubováním kleštinky, je tvrdší, tak si závit dořízla. A.
Doposud je to jen "na vodě"
Jelikož takové stoupání na svém soustruhu (S32) nenastavím, budu asi muset přepočítat kola. Ale potřebuji vědět na jaké stoupání.
A jsme zase na zašátku - co je to za závit...
M
SN 20, SM 16 B, FN 25
při použití 127z kola na palce, mi vychází další ozubené kolo na 25,6038063 (oz. kolo). Takové se těžko bude otáčet, takže první soudělné (přibližné) mi vychází 128z, dělením nějakými rozumnými převodovými čísly, pro soustruh předpokládatelnými, vychází 64z podělit nortonkou 2,5 anebo 32/1,25. Poděl prostě 128 převodovými čísly, co máš na soustruhu k dispozici. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Ahoj,almac píše:při použití 127z kola na palce, mi vychází další ozubené kolo na 25,6038063 (oz. kolo). Takové se těžko bude otáčet, takže první soudělné (přibližné) mi vychází 128z, dělením nějakými rozumnými převodovými čísly, pro soustruh předpokládatelnými, vychází 64z podělit nortonkou 2,5 anebo 32/1,25. Poděl prostě 128 převodovými čísly, co máš na soustruhu k dispozici. A.
díky za pomoc. Můžeš mi prosím trochu vysvětlit, jak jsi došel k tomu kolu 25,6038063? Já to určitě počítám blbě.
K dispozici mám kola: 25; 39; 71; 80; 80; 96; 100; 113 a 127 + dvojkola 96/26 a 120/26 zubů.
Díky
Ahoj, počítal jsem to takhle: stoupání šroubu je 6mm, použitím kola 127z jedna jeho zubo-mezera vychází na posunutí 6mm/127=0,047244094mm. To je posunutí při použití 1zubového spoluzabírajícího kola na vřetenu. My potřebujeme ale 21/1" (=1,20952381mm), což mi vychází na spoluzabírající kolo 1,20952381/0,047244094=25,6015873 zubů (správně by spoluzabírající kolo bylo (127*25,4)/(6*21) = 25,6015873) Vyhledáš nejbližší vyšší celočíselné a čím jsi to násobil, tím to musíš vydělit v nortonce anebo koly. Je to těžkopádný postup, ale nehledal jsem ten vzoreček v knížkách, jen prostou úvahou (možná i těžkopádnou). 128z vychází, pokud na drobné zapomeneš (zaokrouhlení až na 3. řádu) a počítáš 25,6 * 5 = 128. Kontrolně mi to ale vychází. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Těch 21 chodů je podezřelých - nezměřil jsi to náhodou špatně?Mi_los1 píše:Nikdy by mě nenapadlo, že budu takto v koncích s určením závitu na kleštině.
Přejdu rovnou k věci:
Poradí mi někdo?
Díky,
Milan
Nejjednodušší by bylo to odnést k někomu, kdo má profilprojektor a nebo dílenský mikroskop - jednak by Ti změřil profil a zkontroloval by i těch 21 chodů - podle mě tam nejsou

Kleštiny do do těch deckelů (a jejich klonů) dělal /á) každý kdo má otvor - s 100% jistotou třeba Alexander měl v sortimentu tvar jako ta původní U2, ale jednak s pilou (Deckel type M -5°(!) /45°) ale i s Lowenherzem a nebo s din 513 - klasika pila.
Prostě já bych to oměřil radši pořádně a to bez profilprojektoru nebo mikroskopu neuděláš - jednoduché.