Jak běhá CNC Singular - verze s Airbushem

fotky našich strojů, aneb co máme doma
quak

18. 2. 2016, 9:06

Už před časem jsem tu zmínil o malém stolním CNC které jsem nazval Singular. Je navržen pro modeláře, a "takové to domácí žvýkání" V současné době stavím další 4 exempláře (dva z nich už mají svého majitele), jeden bude bude vyřezávat z překližky a balzy díly na letadélka a lodě. Druhý ponese Airbrush hlavu a bude nanášet přesné vrstvy jakých si látek na připravené podklady tuším nějaké laboratorní či poloprůmyslové použití...

A tady je video, jak to běhá v praxi:

Tož příjemné pokoukání a pokud se to bude líbit, tak palec nahoru potěší :-)
Naposledy upravil(a) quak dne 13. 11. 2018, 3:48, celkem upraveno 2 x.
Thomeeque

18. 2. 2016, 2:32

Pro tuto aplikaci to myslim nemá chybu (pokud to půl roce provozu nebo drobný nehodě nebude potřeba celý znova seřídit - bohužel z toho stroje není vidět mnoho, takže těžko soudit), airbush máš každopádně vychytanej luxusně!
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
quak

19. 2. 2016, 8:27

Thomeeque píše:Pro tuto aplikaci to myslim nemá chybu (pokud to půl roce provozu nebo drobný nehodě nebude potřeba celý znova seřídit - bohužel z toho stroje není vidět mnoho, takže těžko soudit), airbush máš každopádně vychytanej luxusně!
Díky :-) Jeden exemplář běhá asi rok na VŠCHT a zdá se, že drží. Myslím, že by to mělo v pohodě přežít i nějakou tu běžnou bouračku... Je to poháněný řemeny a tak síly které tam působí jsou dost omezené a konstrukce dost tuhá. Ale to se samozřejmě ukáže až k takové situaci dojde... Někdy se samozřejmě člověk diví co všechno lidi dokážou ulomit :-)
4rest

19. 2. 2016, 9:27

Zkušenosti s ročním provozem tohoto stroje jsou asi takovéto:
1) plastová kolečka kupodivu stále drží, ač jsem tomu původně nechtěl věřit, tak to tak je a nejeví známky výraznějšího opotřebení
2) řemeny, které zajišťují pohyb jsou také v pohodě jen u vlastní nástřikové hlavy došlo k výraznějšímu opotřebení řemínku v místě, kde je uchycen a opírá se o jednu hranu (vyřešeno výměnou, která trvala cca 5 minut)
3) vlastní nástřiková hlava je super, hlavní výhodou je, že se do ní vkládají klasické fixírky, což nám vyhovuje (na každý materiál máme jinou), každopádně nutnost vyjmutí, rozebrání a vyčištění fixírky po každém nanášení vrstev má za následek, že se poloha 4-té osy (řídí vysunutí jehly ve fixírce) musí před každým nanášením opět zkalibrovat, tak jak je to vidět na videu
4) kupodivu z toho není ani tak strašný nepořádek, jak jsme se původně obávali

Lze tedy říci, že po roce používání, kdy se s tímto strojkem nanášely katalytické vrstvy a vysokopovrchové uhlíkové vrstvy (vše metodou nástřiku), stroj má odpracováno přes 600 hodin, se jedná o relativně kvalitní stroj pro danou aplikaci. Co znamená relativně kvalitní za ty peníze je to docela dost muziky, kdy vlastní stroj by šel samozřejmě udělat lépe, třeba použít podepřené tyče, nebo 15-ky HIWINy, vyměnit MACHa za GRAVOS ale to v této aplikaci není potřeba a zbytečně by to navyšovalo cenu stroje. Tuhost stroje je pro danou aplikaci dostačující, nepůsobí tam skoro žádné síly, dokážu si takovýto stroj představit i jako "pokreslovač" tišťáků, základ horizontální řezačky horkým drátem (někde jsem jí viděl), vlečný nůž, popřípadě s vysokootáčkovým vřetenem pro frézování měkkých materiálů jako je balza apod. Cokoliv houževnatějšího by asi nebylo vhodné, protože pokud by to mělo drnčit, tak následné vibrace by se přenášely na konstrukci stroje a některé spoje by časem vzaly za své.
Prostě frézování duralu osmičkou frézou s tím nedáte :wink: Taky není moc vhodné použít ultrazvukové míchání barvy, protože celý stroj začne divně vibrovat, takže jsme po cca 20-ti sekundách ultrazvuk odpojili a sundali.

Ohledně nabourání stroje, tak zatím s tím nemáme zkušenosti (nebo o nich alespoň nevím) každopádně díky tomu, že se jednalo o první prototypový kus, tak jsme se pár drobnostem nevyhnuli, které bylo potřeba upravit, popřípadě vyměnit, ale to beru jako odlaďování problémů jako u každého nového stroje.

Jak jsem tedy již psal výše, kdo chce slušný základ pro stroj pro pokreslování triček, tišťáků, vyřezávání samolepek z fólií a podobné aplikace, tak je to dobrý základ. Kdo chce stroj na obrábění a opravdu nechce skončit u modelů z balzy, nebo tvrdého papíru, tak bych mu doporučoval se poohlédnout po něčem jiném. Ještě bych si to možná uměl představit jako 3D tiskárnu, kdy by místo vřetena byla tisková hlava, ale 3D tiskárny mají většinou pevný portál a pohyblivou podložku, jasně RebelII, nebo Průša jsou levnější,ale i ta tisková plocha je menší.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
quak

19. 2. 2016, 1:15

To: 4rest ...
Díky za obsáhlou recenzi :-) Jsem rád, že stroj běhá a že všechno funguje jak má.

Od vašeho prototypu došlo k pár drobným vylepšením: přidal jsem ještě další dvě ložiska k řemínku tak, aby řemínek lépe obepínal řemenici. Vylepšené je i upínání řemínku...

Verze pro modelářské frézování má robustnější osu X a navíc je osa Y poháněna dvěma motory namísto jednoho, které je ve verzi Airbrush a u které se nepředpokládá, že by musela překonávat odpor nástroje při prokousávání se materiálem ...

Verze frézovací se bude v příštích týdnech testovat. Uvidíme kam až se podaří zajít se zatížením :-)
MS

19. 2. 2016, 6:19

Zaujímavé video, dal som ti palec hore :) . Môžete prezradiť aké fixírky sú tam použité?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2016, 6:23

jj ty airbrushe jsem pouzil v jednom projektu na malinko vetsich strojich
da se to prez mezi desku ridit ON/OFF podle predchoziho naladeni polohy otevreni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
quak

20. 2. 2016, 10:10

MS píše:Zaujímavé video, dal som ti palec hore :) . Môžete prezradiť aké fixírky sú tam použité?
Používám Aigrushe Fengda , je to taková čínská kopie IWATA... Dokonce jsem pro jednoho Amíka dělal speciální uchycení pro jeho IWATU. Měl jsem tedy v ruce oba kousky a jsou si velmi velmi podobné ... :-) Jak psal 4rest, tak mají nastříkáno několik set hodin mimo jiné i abrazivních materiálů.
4rest

21. 2. 2016, 9:40

quak píše:
MS píše:Zaujímavé video, dal som ti palec hore :) . Môžete prezradiť aké fixírky sú tam použité?
Používám Aigrushe Fengda , je to taková čínská kopie IWATA... Dokonce jsem pro jednoho Amíka dělal speciální uchycení pro jeho IWATU. Měl jsem tedy v ruce oba kousky a jsou si velmi velmi podobné ... :-) Jak psal 4rest, tak mají nastříkáno několik set hodin mimo jiné i abrazivních materiálů.
No abych to uvedl na pravou míru, tak přes 600 hod má nalítáno celý stroj. Co se týče nanášení nanočástic oxidu iridičitého, který je silně abrazivní, protože jako nosič sloučí suboxidy titanu, tak tam se musí po cca 20-ti hodinách měnit mosazná špička u fixírky a po cca 40-ti hodinách se mění i jehla a po cca 60-ti hodinách se mění celá fixírka. Doba životnosti fixírky je +/- hodinu srovnatelná s ručním nanášením. Hlavní výhoda pro nás je ta, že vrstvy jsou skoro homogenní. 100%-ní homogenity nelze u těchto materiálů dosáhnout, profi mašiny mají ultrazvukem míchaný zásobník a na trysce je další malý generátor ultrazvuku, jednu jsem zkoušel opravit v Buenos Aires a pohořel jsem na nedostupnosti dílů, které by se musely dovézt ze zahraničí (vzhledem k ekonomické situaci Argentiny skoro nereálné). Ten stroj byl poskládaný z akrutátorů od THK a nový měl stát něco kolem 200 000 USD, z toho 80% měl dělat vlastní nanášecí tryska, tak jen pro ilustraci v jakých cenových hladinách se pohybujeme. Důvodem proč ta tryska chcípla, bylo ucpání chlazení, následné přehřátí ultrazvukových generátorů a dále došlo k zapečení trysky nanášeným materiálem. On ten polybenzo-imidazol při té teplotě zpolymerizoval a následně se zapekl. Prostě né jenom v ČR si někdo za těžké peníze pořídí Ferrari a pak do něj lije techničák s ředidlem.

Jinak já osobně moc nevěřím na stroje s řemínkovým pohonem na obrábění, čas to asi fungovat bude, ale pak se "ošoupají" řemínky, trochu se vytahají apod. a pokud na stroji nebudou pravítka, tak to moc přesné nebude. Samozřejmě na frézování +/- půl milimetru to stačit bude (modelařina, ale né jako Martin z Rokycan). Prostě na frézování jsou dle mého skromného názoru vhodné hřebeny, trapézy a kuličkáče. Řemínky jsou ideální pro airbrush, lasery a 3D tisk.
Pokud tomu tak není, tak ať zdejší nástrojařští bohové (Filip, RaS, testone, tumlík, Mirek Gravos) sestoupí z Olympu (vylezou z dílny) a opraví mne.
Naposledy upravil(a) 4rest dne 21. 2. 2016, 9:56, celkem upraveno 1 x.
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2016, 9:45

me prosim na olymp neumistuj :D
zas takovej expert nejsem, jsou tu podstatne vetsi fachmani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
RaS

22. 2. 2016, 7:43

mě taky ne... já nic nedokázal, jen hromada keců a nějaká tvorba na profi stroji.. na olymp vynes toho kdo na domorobo mašince dokáže vyrobit profi výtvor.. takovejch moc není..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
MS

22. 2. 2016, 9:12

quak píše: Používám Aigrushe Fengda ...
Môžeš odporučiť ktorú Fengdu konkrétne si mám kúpiť, aby som ju mohol potom použiť v CNC Airbrush? Chcem sa naučiť najprv striekať ručne.
4rest

22. 2. 2016, 10:45

My používáme BD-134
http://www.airbrush-potreby.cz/store/go ... -BD134-050" onclick="window.open(this.href);return false;
vesměs jsou si podobné, ale s tou 134kou máš 105-ní % jistotu, že se tam vejde.
quak

23. 2. 2016, 9:11

MS píše:
quak píše: Používám Aigrushe Fengda ...
Môžeš odporučiť ktorú Fengdu konkrétne si mám kúpiť, aby som ju mohol potom použiť v CNC Airbrush? Chcem sa naučiť najprv striekať ručne.
Ano ta hlava je vyrobena na míru pro Fengda BD 134 (133) . Jinak kreslení ruční a kreslení pomocí CNC Airbrushe je úplně jiný sport. Já sám jsem rukou nikdy nic nenakreslil, protože prostě kreslit neumím... a tak jsem si na to vyrobil stroj - to mi jde o něco lépe :-) pak v okamžiku kdy máš nějaký obrázek ve vektorech, tak ho můžeš přenést i na libovolný materiál...

Objednal si to asi před rokem jeden zákazník z Brazílie - jen hlavu se třemi tryskami a ti na tom kreslí loga na rohožky ... Větší verze by mohla docela hezky dělat vzory na snowboardy, nebo scateboardy ... aplikací je celá řada...
4rest

23. 2. 2016, 11:04

No ony tyhle fixírky na kreslení moc nejsou, tedy jsou ale člověk musí mít takové průsvitky s výřezy, sestra měla celou sadu k foukacím fixám. Ideální je to na pokreslování modelů, tedy pokud nechce vyrábět maskáčový vzor, ten se s fixírkou (až na německé obrněnce z druhé světové války) dělá blbě.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“