(Ne)bezpečnost brusky

calibos

6. 3. 2016, 9:29

Přeji pěknou neděli,
chtěl bych se poradit stran bezpečnosti stolní brusky, zfunkčnil jsem si stolní brusku 750W 2800ot. kotouče 200mm...
Bruska je stará a nemá (nikdy neměla) boční kryty kotoučů... tak si říkám kdymi mi při tom průměru a točkách někdy kotouč puknul... no prostě myslíte že by bylo radno nějaké kryty pořešit?
Na druhou stranu se mi do brusky nechce nějak neoriginálně zasahovat... ale mám malé děti :)

Děkuji všem za rady z praxe.
Přílohy
bruska.jpg
packa

6. 3. 2016, 9:54

boční kryty určitě a pořádné opěrky taky .
almac

6. 3. 2016, 10:32

no otec (má 40 let praxe) mi vyprávěl, že kotouč nikdy nepraskne, jen pokud se třeba brousí dlouhá tyč, kterou kotouč "odstrčí" a zpětným pohybem ťukne o kotouč. Pak kotouč praskne. Udělej tam radši boční kryty. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2016, 10:47

nezapomeň si na boční vybrání v krytu ,aby i tam jsi mohl brousit
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
calibos

6. 3. 2016, 4:56

Almac: nějak to s tou tyčí nechapu, můžeš to rozvést?

All: OK tak na krytech popremyslim. Jinak opěrky už mám skoro hotové.

Díky všem.
almac

6. 3. 2016, 5:49

když je broušený předmět masivní, tak svojí hmotou může ten kotouč rozbít, když to držíš v ruce a odskočí to, tak třeba nějakou rezonancí, zpětným rázem to může opětovně ťuknout do kotouče a ten může prasknout. Hlavně nesmíš stát v radiální rovině kotouče, aby Tě úlomky nezasáhly např. do hlavy.A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 3. 2016, 7:41

Semotamo se kotouc nekde rozleti
Proste treba s nim pri skladovani nekdo prastil a ma trhlinu

Kdyz nemas kryt je to mazec
S trochou stesti padnes na miste mrtvej
S trochou mene stesti z tebe bude mrzak nebo uslintanej idiot.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

7. 3. 2016, 12:31

robokop píše:Semotamo se kotouc nekde rozleti
Jojo, kryt tam určitě dej.
Ale mimo to dělej i základní prevenci, tj. občas (raději častěji) do každého kotouče (samozřejmě stojícího, ne za běhu) ťukni nějakým kovovým předmětem. Napraský kotouč má výrazně jiný zvuk než zdravý kotouč.
Francotirador

7. 3. 2016, 1:04

Mex píše:Napraský kotouč má výrazně jiný zvuk než zdravý kotouč.
Nešlo by to "výrazně jiný zvuk" blíže specifikovat.
Kotouč o kterém vím, že má prasklinu doma nemám - tak mi vrtá hlavou jak náslech natrénovat :(
Ty které bych mohl hypoteticky vzít jako vzorové, jsou ty, které jsou na brusce nasazeny a zatím se nerozletěly (což možná automaticky neznamená, že jsou zdravé :roll: a bez trhliny).
Trhlina se projeví ihned roztržením kotouče po jeho prvním roztočení, nebo je to otázka času a náhody takže dle Murphyho zákona až ve chvíli, kdy je v dostřelu co nejvíce živého?
Dle literatury kotouč s trhlinou zvoní - no jo jenže mě přijde, že zvoní i každý zdravý kotouč (zřejmě jinak, ale netuším jak jinak :wink: )
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Mex

7. 3. 2016, 1:15

Francotirador píše:
Mex píše:Napraský kotouč má výrazně jiný zvuk než zdravý kotouč.
Nešlo by to "výrazně jiný zvuk" blíže specifikovat.
Talíř a nakřáplý talíř, hrneček a nakřáplý hrneček atd.
Zvoněním bych teda zvuk nakřáplého kotouče určitě nenazýval, je to spíš naopak, zvoní zdravý kotouč.
To se prostě pozná. Základní poznávací znamení je, že každý z těch 2 kotoučů zní jinak (pokud už bych si nepamatoval, jak zní ten zdravý).
Na Youtube jsou videa, kde ty zvuky ukazují, třeba tady: https://youtu.be/52n8_-6cooY?t=55" onclick="window.open(this.href);return false;
r4cv

7. 3. 2016, 2:38

Po namontovaní na brúsku sa nový kotúč najprv roztočí na niekoľko minút pri zatvorených bezp. krytoch. Ak sa nerozletí za cca 5 min, je možné ho orovnať.

Samozrejme je nutná správna montáž. Správne veľkosti prírub a papierové podložky a pod. Dobre to je popísané na stránke tyrolitu.
t256

7. 3. 2016, 3:58

Mi se jednou rozletel kotouc o prumeru 300x10mm, je z toho pekna dira v omitce. Rozhodne nebyl novy, byl na stroji mesic nebo dva. V mistnosti s bruskou po vetsinu casu nikdo neni (nastesti) jede to bez obsluhy, takze netusim jestli to bylo vadou kotouce ci se treba zblbnul posuv nebo neco.
Pak se mi asi pred rokem roztrhl rezaci kotouc na uhlove brusce. Mel jsem asi 3cm hlubokou diru v noze :-) coz bylo ponekud neprijemne. Zajimave ze se roztrhl kdyz nebyl v zaberu. Od te doby nekupuju kotouce v zelezarstvi.
Thomeeque

7. 3. 2016, 4:26

Já tu svojí snad ani nebudu rozjíždět, když to tu tak čtu :shock:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
milan584

7. 3. 2016, 4:36

Mex píše:
robokop píše:Semotamo se kotouc nekde rozleti
Jojo, kryt tam určitě dej.
Ale mimo to dělej i základní prevenci, tj. občas (raději častěji) do každého kotouče (samozřejmě stojícího, ne za běhu) ťukni nějakým kovovým předmětem. Napraský kotouč má výrazně jiný zvuk než zdravý kotouč.
Zkoušet kotouč s keramickou vazbou poklepem kovovým :shock: předmětem může akorát sebevrah.
Zkouška poklepem mj. byla součástí ČSN, ovšem STRIKTNĚ nekovovým předmětem (dřevěnou paličkou) .
Mj, dodnes se to najde v katalozích na kotouče - třeba Tyrolit (bývalé Benátky) to tam má pořád.
Mex

7. 3. 2016, 4:43

milan584 píše:Zkoušet kotouč s keramickou vazbou poklepem kovovým :shock: předmětem může akorát sebevrah.
Zkouška poklepem mj. byla součástí ČSN, ovšem STRIKTNĚ nekovovým předmětem (dřevěnou paličkou) .
Mj, dodnes se to najde v katalozích na kotouče - třeba Tyrolit (bývalé Benátky) to tam má pořád.
No tak to vidíš. Já na to používám s oblibou malý imbusák, který tam mám vedle položený.
Nějak jsem se za ty roky naučil rozlišovat pojmy "poklepat" a "praštit do toho jako hovado".
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“