souosost malých děr na soustruhu

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
chb

15. 3. 2016, 11:57

zkoušel jsem si udělat malou kleštinu - kuželová ploška - válcová - a malá díra

bylo mi jasné, že je třeba vše udělat na jedno upnutí, navrtat střed a pak vrtat.
vrtám HSS vrtáčkem 2,5mm do hloubky 25 mm, následně převrtám na 3 mm.
ale mám problém, neumím a asi ani nemám přesně nabroušený vrták a ten mi v té délce uhne ze středu - prostě kleština pak hází.
(konec vrtání mám pak jako čelo kleštiny)

Jak se to správně dělá ? jiný typ vrtáku ? jiný technologický postup ?
protože amatérsky vybrousit díru 3 mm nebo ji vzít nožem asi nejde.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2016, 3:54

Jde
Hledej noze ph horn
Za jeden ten nozik ale poridis hafo klestin ktery budou vybrusovane
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
testone
Sponzor fora

16. 3. 2016, 5:33

dělej tu kleštinu obráceně
tlustějším koncem ven, budeš pak mít tu díru kratší, méně hlubokou
pro pr. 3 mm di stačí délka sevření cca 10mm
díru na přesno pak vrtej dvoubřitou karbidovou frézou, ne vrtákem
frézu si upni do kostičky železa, kterou dáš do nožovky a předem si do ní nástrojem v univerzálce uděláš díru pro dřík té frézy , zajisti ji třeba červíkem
jestli to není ve stylu "cesta je cíl" nebo nějaká nedostupná speciálnost, tak se na to vys... a kup si hotovou
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

16. 3. 2016, 11:30

ano, cesta je cíl :-)
my amatéři rádi zkoumáme slepé cesty

dobrá připomínka je, že skutečně musí stačit jen kratší upnutí.
Já volil špatné-obrácené upnutí, že současně udělám odlehčení zadní části kleštiny - ale to je blbost, to odlehčení moc souosé být nemusí.

tak jsem si vyrobil jednu křivou a nyní si k tomu koupím jednu broušenou :-) a nebo to možná zkusím znova a lépe :-)

---------------
ještě jsem pátral a narazil na pojem dělový vrták. Jaká je šance si "imitaci" sám vybrousit z nějaké stopky nástroje daného průměru - jak to dopadne ?
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Engineer
Kontaktovat uživatele:

16. 3. 2016, 11:51

Udělej to nožem s přídavkem cca 3-5 stovek a potom to dokalibruj výstružníkem (hlubokou díru nožem prostě při průměru 2,5mm neuděláš válcovou - ke konci jde do kužele ale to nevadí - výstružník to zkalibruje) . Vrtání frézou, resp obecně vrtání koníkem je pro takto přesnou práci na nic ... Musel bys mít opravdu super souosýho koníka se vřetenem a k tomu prakticky bezvůlově uloženou pinolu, jakýkoliv zachvění Ti tu díru rozhodí a výsledek je pak spíš o náhodě než o dobrým postupu.
Předvrtáš to nahrubo vrtákem, zkalibruješ nožem a na přesnej rozměr to uděláš výstružníkem .... chce to ale chvíli poladit i souose upnutej výstružník.
Nůž Ti mohu případně dodat pokud si ho netroufneš vybrousit.
Jinak souhlas s tím, že stačí cca 10-12mm délky upínací části a je lepší to dělat obrácený.
Mi_los1

16. 3. 2016, 12:08

Trojka dírka se dá celkem bezproblémově vybrousit a to fortunkou na soustruhu.
Sám jsem to několikrát aplikoval na kalené 19 452, když jsem právě kleštiny vyráběl.
Postup jsem zde na fóru rovněž konzultoval. Vyráběl jsem tehdy celou sadu, průměry 3-12 mm a broušení před rozřezáním dopadlo perfektně.
Neboj se toho - souhlasím s Testone, dělej to obráceně. Odlehčení může klidně házet.
M
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“