pomoc s výberom stroja

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Tommm

21. 3. 2016, 1:22

Zdravím,
som úplný amatér v tejto oblasti tak sa ospravedľnujem za absenciu znalostí,
chcel by som sa spýtať na dve veci,
prvá je aký typ stroja by sa pre moje účely hodil, koľko by taká mašina stála? nejedná sa o nič profi na koľko na také čosi peniaze nemám, tak povedzme koľko by to stálo ako hobby stroj a koľko ako niečo pokročilejšie?
moje hlavne hobby sú vzduchovky, občas sa mi vyskytnú vzduchovky staršie ktoré nie sú kompletné a zišli by sa mi diely a tak by som potreboval mašinku ktorá by mi ich vedela vyrobiť,
takže práca s prevažne malými dielikmi žiadne metrové kusy ale tak povedzme pár cm, to na začiatok, aký stroj by nato bol vhodný? a čo by stál? neskôr by som rád aj vyrábal vlastné vzduchovky a podobne, takže časom by som možno potreboval aj možnosť vyrobiť niečo čo má povedzme 50 cm, čo by už stála taká mašina? ako materiál by sa frézovala hlavne oceľ,
a druhá otázka je že existuje, respektívne dá sa vyrobiť a použivať niečo ako kopírovacia frézka na kov? proste ako kopírovacia frézka na drevo ale bolo by to na kov? nič obdobné som nenašiel a pri dreve je ponuka široká, tak s akého dôvodu sa to nedá?
ďakujem
almac

21. 3. 2016, 9:01

Tommm píše: ...som úplný amatér...
Ahoj, to jsi tu správně, tady jsme všichni amatéři (od slova AMARE, milovat). Pro Tvoje účely by se hodila jakákoliv frézka, horizontální bývají levnější. Ale i na tu se dá dát třeba i sklopný svěrák, otočený nahoru, a frézuješ už hned jako na svislé. Pročti si fórum "konvenční frézky", tam bude rad "neúrekom" :lol: Ta puškařina, to je už vyšší přesnostní level, aby Tě první výsledky ve frézování hned neodradily :) Hlavně si rozmysli, kam to dáš, protože dotáhnout dom 1 až 2t litiny není legrace (nemá to kolečka, jako třeba auto). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Tommm

5. 4. 2016, 1:17

Ďakujem za odpoveď,
popravde som ale nemyslel tie veľké stroje,
ale skôr niečo praktickejšie a hlavne cnc, to som zabudol dodať, respektívne som to automaticky bral že som na cnc fóre a tak že sa bavíme o cnc mašinách, moja chyba :oops:
niečo som si prezrel a výsledok je ten že som viac zmätený:D na trhu je veľa všelijakých lacnejších ale aj extra drahých strojov, podľa čoho určiť aký typ stroja je pre mňa najvhodnejší,
respektívne aké parametre by mal mať aby sa nestalo že som si zadovážil niečo čo neodpovedá mojím potrebám?
okrem výroby drobnejších súčiastok by som rád aj vyrábal pažby, ťažko odhadnúť aká by mala byť vyťaženosť stroja ale tak radšej mať menšiu rezervu ako mať nevýkonný stroj,
určite nepotrebujem vyrábať jednu pažbu denne, ale povedzme že ako východiskový bod to môžme brať, tak zvládne vyrobiť jednu pažbu na pušku za deň aj hobby mašina, ktorá sa dá kúpiť už za povedzme 2- 3 tisíc euro, alebo nato treba už mašinu ktorá sa pohybuje v desiatkach tisícov eur? kde nájsť nejaké ucelené info kde by boli vysvetlené rozdieli medzi hobby, povedzme polo profesionálnych a čiste profi strojov? aj s cenami lebo popravde peniaze by som dal možno do kopy na nejakú hobby mašinu ale už drahší stroj asi ťažko:(
ďakujem.
chb

5. 4. 2016, 2:38

ptáš se na špatným místě ... toto je otázka víc na ekonoma než na strojaře.
Obecně lze říci
- že čím dražší stroj, tím rychleji a přesněji dokáže vyrábět
- že to nejdražší v celém výrobním procesu je tvůj čas

takže na to jdi obráceně, napřed spočítej kolik ti to přinese peněz, (třeba návratnost za 4 roky) z toho odečti co potřebuješ/chceš na živobytí a za zbytek můžeš kupovat stroje, nářadí a nástroje
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Mex

5. 4. 2016, 2:49

Napřed čti a zorientuje se v problematice.
Podobných dotazů typu "nic o tom nevím, tak mi poraďte co si mám koupit" je tady nejmíň 10 do měsíce.

Dřevěnou pažbu skutečně budeš schopen udělat i na nějaké čínské portálovce kolem 2000 E (třeba nějaký model 6040). Ale budeš muset používat nějaký SW zdrama, protože za CAD/CAM bys klidně dalších 2000 E dal taky.
Ale rozhodně zapomeň na to, že bys na stejném stroji obráběl ocelové součástky zbraně.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“