Maucta. Podařilo se mi takřka za hubičku sehnat velmi pěknou plánšajbu, akorát si drbu hlavu nad tím, jak jí upevnit na vřeteno. Díra uprostřed závit nemá a je válcová, takže vnější závit nebo kužel nee, díry na šrouby na uchycení na přírubu tam taky nejsou, otvor na červíka ze strany jsem taky nenašel. Napadají mne dvě možnosti: buď vrtnout ze strany díru na červa nebo nalisovat do díry s přesahem nějaký trn. Masa na uchycení na vřeteno je tam dost, díra v plánšajbě je průměr 38, závit na vřetenu mám 29. Ale třeba existuje nějaká jiná možnost, jak se tohle upínalo, o které netuším. Poradíte?
A k té lunetě: tušíte někdo, z čeho to může být? Viz obrázek. Dostal jsem to za nějakou práci a uvažuju o tom, že jí říznu nožičky, přidělám podstavec a hodím jí na svůj soustruh. V originále je pro mne moc vysoká a mimo osu. Ale než se pustím do úprav, tak třeba to někdo zoufale sháníte a byla by škoda to takhle nenávratně zlikvidovat (mám možnost koupit něco, co bude pasovat bez úprav, akorát za to dotyčný chce na můj vkus trochu moc). Díky moc.
Jak upnout plánšajbu a prosba o určení lunety
s tou lícní deskou bych to udělal stejně, jako máš připevněné sklíčidlo, dát tam přírubu se závitem a lícní desku připevnit šrouby, do závitů, vyřezaných do desky. Provést také středění na průměr 38.
Luneta, jestli to není z SM 16, má šikmé lože. A.
Luneta, jestli to není z SM 16, má šikmé lože. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Ahoj, já tě nechci zbytečně zrazovat, ale podle přiloženýho metru je ta deska průměr 250 a to je sakra dost jestli to chceš dávat na soustruh který jsi nedávno pořídil. Jako že podle průměru závitu asi jo. Tohle bych nedělal.
Luneta je podle mě určitě z nějaký brusky, ale bližší určení netuším.
Luneta je podle mě určitě z nějaký brusky, ale bližší určení netuším.
Díky za odpovědi, SM 16 to není (viz http://www.nastrojenaradi.cz/luneta-pev ... truh-sm-16). Na nějakou brusku to tipuju taky.
Jo, průměr té šajby je 250. Točnej mám 300, to se vejde
Na malejch Kärgerech byla o tomhle průměru jako příslušenství z výroby. I když pravda, Kärger má trochu silnější vřeteno, myslím, že 33 nebo 34mm. Předpokládám točení na nízké otáčky, tak kolem 300-400 max., hlavně různé dřevěné excentrické nesmysly, potřebuju občas něco upnout mimo osu nebo hranatého a na 3čelisťové univerzále to jde dost blbě, resp. vůbec. Nebo upnout obrobek, nechat stát a Dremelkou chycenou na hlavě na suportu do toho vrtat a frézovat.
Jo, průměr té šajby je 250. Točnej mám 300, to se vejde

jestli máš jen menší soustruh, jestli by teda nebylo lepší si celou lícní desku udělat z oceli, třeba jen ten průměr 200mm, tloušťky třeba 30mm, se čtyřmi podélnými drážkami (protože jak vidím, kameny stejně nemáš) a s připojovacím závitem, co máš na soustruhu (bez mezidesky). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Tak tahle možnost by tu byla taky. Jinak ale kameny k té desce mám, akorát jsem je sundal, protože to celé odbahňuji, tak si říkám, proč to nevyužít. Jasně, je to velký a těžký hovado, takže na tom nemůžu honit otáčky a rychlost, aby se mi stroj nezlámal v půli a neodpochodoval po schodech z dílny, ale když už na tom budu něco robit, tak si na to ten čas udělám 

Jen takový, možná blbý nápad: do šajby po úpravě otvoru (pokud tam tedy zbude dostatek "masa") nalisovat a zajistit proti otočení a vypadnutí pouzdro s vnitřním závitem dle Tvého vřetena a pak to můžeš na svůj soustruh upevňovat stejně jako univerzálu s mezipřírubou. S maximálními otáčkami s šajbou bych byl celkem opatrný, uplatní se totiž docela podstatným způsobem odstředivá síla nevyváženého obrobku, což může mít vliv jak na stabilitu stroje a i přesnost obrábění. Já na své S28 mohu použít šajbu o max. průměru 250mm a s maximálními otáčkami 500/min. Místní odborníci určitě poradí něco lepšího. Lunetu bych taky viděl, že je původně z nějaké brusky a jak píšeš bylo by asi lepší ji zachovat v originále, někomu potřebnému ji prodat a shánět na svůj stroj originální.
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Jak už jsem psal, takovouhle desku bych tam vzhledem k parametrům soustruhu vůbec nedával. Na E2N mám taky předepsanou 250tku a to je hmotnostně a tuhostně úplně jinej stroj. Šel bych cestou výroby nový desky nebo jestli se dobře pamatuju tak zrovna ke zmíněnýmu SM16 byla taková malá sympaťanda.