Stolní multimetr

4rest

3. 5. 2016, 1:45

Vážení a milí,
potřeboval bych radu ohledně nákupu stolního multimetru. V práci sháníme multimetr, který by měl umět měřit klasické veličiny VAC 0-500V, VDC 0-200V, IAC 0-10A, IDC 0-10A, odpor 0-10 MOhm, vše s přesností 0,1%. Nutná je komunikace s PC, je jedno jak, ale preferoval bych RS 232, nebo USB, popřípadě GPIB. Samozřejmostí je nějaký relativně uživatelsky přívětivý software. Cenový rozsah 30 000 - 50 000 Kč. Samozřejmě tyto parametry jsou minimální požadované a pokud bude k mání něco, co bude mít lepší parametry, tak jenom lépe.
K jednotlivý parametrům VAC - v síti je 230/400V AC, VDC - s většími napětími radši nepracujeme (roztoky solí a vysoká napětí nejsou moc dobří kamarádi, tedy ano z pohledu vodivosti roztoku, ale rád bych tady ještě nějakou dobu přispíval na fórum). IAC/IDC pokud by to těch 10A zvládalo dlouhodobě (tím myslím několik měsíců v kuse 3-4) tak jen dobře. Odpor, při 10MOhm již systémem neteče pro nás žádný zajímavý proud (přeci jenom jsme elektrochemici, elektronici se mnou asi nebudou souhlasit, ale to je trochu jiný obor). Vyšší přesnost je samozřejmě žádoucí, ale uvědomte si jaké přechodové odpory má jen obyčejný krokodýlek připojený na zoxidovanou elektrodu. Uživatelsky přívětivý software, je takový, který zvládne používat i průměrně inteligentní osoba po zaškolení, které nebude trvat déle ne 15 minut.

Zatím jsem hodně rychlým přehledem vybral některý z těchto multimetrů:
http://www.keysight.com/en/pd-100000129 ... =CZ&lc=eng" onclick="window.open(this.href);return false;
http://en-us.fluke.com/products/bench-i ... meter.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://en-us.fluke.com/products/bench-i ... eters.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://eshop.micronix.cz/merici-technik ... -8012.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Důvodem, proč vás zde otravuji je ten, že spousta členů se živí něčím spojeným s elektronikou, nebo s elektrotechnikou, tudíž má zkušenosti s podobnými přístroji. Prostě pokud mi někdo poradí něco kvalitního za dobré peníze podobně jako Tomíkovi poradili akuvrtačku Ryobi, tak budu rád. Popřípadě pokud mi někdo napíše ten a ten vybraný neber, je to šmejd v práci jej máme dva roky, nebo naopak v práci jej máme dva roky a nevyskytl se zatím žádný problém, tak tato informace mi taky hodně pomůže.

Předem tedy díky moc všem, kteří obětují nějaký čas, aby mi poradili a předali nějaké informace.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
gnat
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 2:18

Ta přesnost 0,1% na AC rozsazích je opravdu nutná ? Není to jen tak od stolu vymyšlená hodnota, nebo nezaměňujete rozlišovací schopnost s přesností ? To totiž zvyšuje cenu zařízení o 1 řád.

Požadujete kalibraci ? Pokud ano, tak bych se spíše zaměřil na výběr dodavatele a nikoliv přístroje.

10A trvale bych řešil v každém případě pevně připojeným (přišroubovaným) bočníkem co nejblíže měřeného okruhu. Nejde ani tak o tepelné namáhání vestavěného bočníku v přístroji, ale o značně proměnlivý odpor banánkových kontaktů a ochranu měřeného obvodu před přerušením průchodu proudu.
SABLE-2015
4rest

3. 5. 2016, 2:58

Dobře rozlišitelnost u napětí 10 uV a u proudu 100 uA, s přesností u VDC a IDC 0,1% a u VAC a IAC 0,5%.

Kalibraci zajišťujeme přes metrologický institut, každý rok jim posíláme Agilenty, které tu již máme.

Měření 10A řešíme bočníkem 30A/150mV, který je připojený asi 10 cm za zdrojem. Každopádně tohle jsem si nevymyslel a kolegům jsem se tento požadavek snažil marně rozmluvit, takže jsem jej musel taky zařadit mezi nezbytné požadavky.
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 3:04

4rest: Pro jaký účel ten měřák bude sloužit?
4rest

3. 5. 2016, 3:59

Měření v elektrochemické laboratoři, tedy 98% času bude měřit napětí a proud DC. Měření probíhá třeba takto, elektrolyzér s nějakou pokusnou membránou se zapojí a připojí ke zdroji, na zdroji se nastaví konstantní proud a pomocí stolního multimetru se odečítají změny napětí. S tím jak membrána jde do kopru se zvyšuje napětí, nebo se membrána může vnitřně doinicializovávat a potom dochází k poklesu napětí. Tento experiment trvá několik dní až měsíců, málokdo by chtěl stavět továrnu kde nejdražší část technologie vydrží jen pár týdnů. To samé se někdy dělá s konstantním napětím, kdy se potom sledují změny v proudu.
Asi 1% času se bude měřit AC a to jak napětí (někde topíme odporovým drátem s 24-30-ti V DC, no tedy spíše dotemperováváme trubky) popřípadě se měří proudy k různým usměrňovačům apod.
1% času se měří odpor vodivých keramických prášků, kdy mezi dvě elektrody se nasype ten prášek, definovaným přítlakem se stlačí a změří se odpor.
Snad to pro představu bude stačit.
QNX
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 4:47

4rest: jasný. Jak jsem ten tvůj příspěvek četl, tak jsem si říkal, že mám v regále nepotřebej analyzátor/datalogger pro měření 3f sítí. Ale ten nemá připojení do PC, jen záznam na kartu a následý export do Excelu. Taky to má přesnost jen 0,5%. Ale pro dlouhodobá měření napětí, proudu, frekvence, příkonu, účiníku atd. ve třech kanálech by se to použít dalo. ...... no a není to stolní provedení, takže moc požadavků by to nesplňovalo. Kdyby se to přece jen hodilo, tak jsem to hodil do inzerce. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=20530" onclick="window.open(this.href);return false;
gnat
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 5:22

Pokud na to máte dost peněz, tak Fluke je dobrá volba. Agilent nic takového nenabízí ?
Ale na tuhle aplikaci je asi opravdu lepší dataloger. Přijít o data z několikadenního experimentu jen proto, že se v noci Wokna rozhodli restartovat, bych určitě nechtěl.

-- edit:
koukím že minimálně ten vyšší Fluke a ten Hameg umějí záznam na USB flashku. Ten Hameg vypadá dost podobně Rigolům, což by v řadě 3000 nebo 4000 také nebyla špatná volba, pokud to sem někdo vozí. U Rigola vyrábějí dost věcí pro Agilent
SABLE-2015
RaS

3. 5. 2016, 5:47

mimochodem ještě se vyrábí Hameg nebo, už se to jmenuje RhodeSchwarz? cca deset let spadají pod ně a na začátku roku je snad koupili jako komplet.. distributora to tady má a určitě i Rhode by to dodali
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 6:11

gnat píše:Agilent nic takového nenabízí ?
Agilent nabízí, jen se teď jmenuje Keysight :-) Čert aby se v tom vyznal, pro mě je to pořád všechno Hewlett-Packard :-)
Čistě podle značek bych vybíral mezi ním a Fluke, ale bohužel aktuální produkci ani trochu neznám.
Aleš Procháska
4rest

3. 5. 2016, 6:27

Jo tak Hamegů tu máme asi osm, jedná se o tyto typy http://eshop.micronix.cz/merici-technik ... -8118.html" onclick="window.open(this.href);return false;
bohužel poslední jsme kupovali loni v listopadu, tak jaká situace je letos opravdu nevím.
Jinak Hameg z výběru asi vypadne, protože bych k tomu musel zase v LabView dělat soft, sice to má všechny drivery, ale teď jsem trochu moc zaneprázdněn, takže na to ty dva dny nejsou. On totiž Hameg vlastní soft nějak nemá, alespoň mi to dnes tvrdili dva prodejci.
Proto potřebuji relativně jednoduchý software, který připojím na nějaký postarší notebook, který není na síti, aby se nechtěl aktualizovat.
Jinak Agilenty respektive Hp, tu máme asi tři ale jejich problém je komunikace přes GPIB, takže na ně je potřeba GPIB/USB invertor a ten od National Instrumentů stojí okolo 15-ti tisíc.

Měřící kartu nechci, protože než odladím všechny šumy tak je to na týden a na to vážně nemám čas.
(Jinak dnes mi bylo navrhnuto abych se naklonoval, prý alespoň tak 10x, abych mohl být v každé laborce alespoň v jednom exempláři :D )
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

3. 5. 2016, 6:46

za me Fluke
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
t256

3. 5. 2016, 7:18

Mrkni na Agilent 34461A, je to nastupce 34401A cos nalinkoval.
Ja ho koupil a jsem s nim celkem spokojeny. Pokud neco budes chtit vedet, se ptej.
Nema jen GPIB, musi se dokoupit takovy modul za cca $150 a jednoduse zasunout ze zadni strany. Ja to k nicemu nepotreboval.
Ma pripojeni pres LAN a USB, a da se ukladat i na flesku (nezkousel jsem).
Koupil jsem ho u farnellu za cca 22k a myslim ze za ty prachy je to dobra koupe.
10A zvlada, jen nevim jestli neni mereni nejak casove omezene, chtelo by to pocist manual.
Osobne bych to resil taky bocnikem.
vvitty

3. 5. 2016, 8:23

osobne bych uz na GPIB netrval, vetsina meraku to ma jako optional a v zakladu je kombinace USB / ETHERNET. Pro bezne vycitani dat a posilani prikazu to postacuje - ale to asi vite sam. A neni nutne dokupovat option a jeste konvertor GPIB na USB v cene pulky meraku ...
Pokud nejsou limitujici penize tak Fluke, prip. Keysight, alias Agilent, alias HP. Pokud jsou penize problem zkuste se podivat po Rigolu, byvalem to OEM dodavateli Agilentu... zda se ze cast know-how si po rozchodu "ponechali".
4rest

3. 5. 2016, 10:22

Díky všem, GPIB beru pouze jako doplněk, osobně preferuji RS 232, popřípadě USB (ono totiž moc notebooků seriovou linku nemá, samozřejmě speciální DELLy, které byly k mání z plzeňské škodovky je měly, ale ty měly pořizovací cenu cca 2x vysokou oproti normálnímu notebooku ve standardní konfiguraci). Máme tady totiž několik vcelku slušných programů, které lze snadno upravovat, ale ty jsou psané na to GPIB, každopádně jej beru pouze jako vítaný doplněk.

Nad multimetry RIGOL jsem taky uvažoval ale pro mne osobně se jedná o no-name značku, tudíž jsem rád za feedback, že se jedná o slušný produkt. Na ten Agillent ještě kouknu, každopádně vzhledem k faktu, že peníze v této situaci nejsou problém (do 50 000Kč s DPH a základním příslušenstvím) to nejspíše vypadá na to FLUKE. Dodneška vzpomínám jak jsem z přenosného multimetru FLUKE přes optické rozhraní stáhl data za méně jak dvě minuty a konduktometry od WTW to exportovaly přes 3/4 hodiny každý.

Každopádně pokud by do pondělí ještě někoho něco zajímavého napadlo, tak budu velice rád, to jej totiž budu objednávat.
Jinak nejrůznějších METEXů, Uni-T a AllSunů máme v ručním provedení spoustu, takže teď když vyvstal požadavek po něčem lepším a jsou na to peníze tak sháním něco slušnějšího.
Mex

3. 5. 2016, 10:55

Určitě to máte promyšlené, proč to chcete dělat zrovna takhle.
Ale když jsem něco podobného několikrát dělal pro různé zákazníky (taky dlouhodobé sledování a trendování nějakých analogových hodnot), tak se nejvíc osvědčilo tam vrazit nějaký logger, který to zastane za zlomek peněz velkého měřáku. Takže není problém loggerů nasadit víc najednou.
Ten velký měřák se pak případně použije jen pro kalibraci nebo kontrolu, ale nemusí být blokovaný dlouhodobým měřením.
Teď zrovna něco podobného dělám pro jednoho zákazníka (dlouhodobé sledování vibrací). Používám na to desku ADuCino, což je malá deska stylu Arduino, ale s procesorem od Analog Devices, který má na sobě mimo jiné 24-bit AD převodníky a další pěkné periferie, přitom stojí pár korun (koupeno od Amteku, zdejšího distributora Analog Devices).
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“