Zdravím přítomné.
Přihlásil jsem se na toto fórum s žádostí o pomoc.Sestavil jsem doma malý stolní samodomo soustruh z koupeného torza.Celý ten "ansábl" má dost "much" které bych chtěl postupem času vychytat.Jako první bych chtěl vyřešit pohon.Abych se vyhnul bastlení nějaké převodovky,sehnal jsem z druhé ruky frekvenční měnič Hitachi řady J100.Provedl jsem základní zapojení(napájení,motor) a pokusil se vlézt do menu a nastavit základní věci.problém je v tom,že v menu dle manuálu chybí několik posledních položek a především nenašel jsem způsob jak měnit parametry.Motor nelze spustit tlačítkem start,stačítkem stop lze zastavit.Takže momentálně jej používám tak,že mám propoj na pomocné svorkovnici a motor zastavuju stáhnutím potenciometru pro ovládání frekvence nadoraz.Byl jsem upozorněn uživateli na audiofóru,že měnič by měl být stále zpanut,že vypínání mu škodí.Jenže při zapnutí nejen že svítí displej,ale hlavně se stále točí ventilátor.
Pokud má někdo zkušenosti s tímto typem měniče a je ochoten pomoci,budu mu vděčný...
Pomoc s nastavením frekvenčního měniče
Na webu je spousta manuálů k měničům řady J100, např.
http://www.lighthouseplcs.com/Catalogs/ ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://prom-electric.ru/media/hitachi-j100e5-manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Parametry se mění tak (jak jsem tam vyčetl), že mačkáním FUNC přecházíš mezi jednotlivými parametry, šipkama měníš a dalším stiskem FUNC to zapíšeš.
To, že nereaguje tlačítko RUN je normální, máš to nastavené na spouštění externím kontaktem. To snadno přenastavíš jak potřebuješ. I když to spouštění externím signálem bývá v praxi docela šikovné, u CNC to spouští počítač, u ručního stroje můžeš mít u mašiny jenom spínač, kdežto měnič je někde schovaný před šponama a řeznou kapalinou. Stejně tak je fajn mít vytažený externí potenciometr pro ovládání otáček.
Že nesmíš měnič vypínat je kravina. Samozřejmě ne 100x za den ho vytahovat za chodu motoru ze zásuvky, ale tlačítka RUN a STOP bez obav používaj. A po práci samozřejmě měnič vypni natvrdo.
http://www.lighthouseplcs.com/Catalogs/ ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://prom-electric.ru/media/hitachi-j100e5-manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Parametry se mění tak (jak jsem tam vyčetl), že mačkáním FUNC přecházíš mezi jednotlivými parametry, šipkama měníš a dalším stiskem FUNC to zapíšeš.
To, že nereaguje tlačítko RUN je normální, máš to nastavené na spouštění externím kontaktem. To snadno přenastavíš jak potřebuješ. I když to spouštění externím signálem bývá v praxi docela šikovné, u CNC to spouští počítač, u ručního stroje můžeš mít u mašiny jenom spínač, kdežto měnič je někde schovaný před šponama a řeznou kapalinou. Stejně tak je fajn mít vytažený externí potenciometr pro ovládání otáček.
Že nesmíš měnič vypínat je kravina. Samozřejmě ne 100x za den ho vytahovat za chodu motoru ze zásuvky, ale tlačítka RUN a STOP bez obav používaj. A po práci samozřejmě měnič vypni natvrdo.
Díky za reakci.Manuál samozřejmě mám.Problém je právě v tom,že tlačítka nereagují.Tlačítkem Func vyvolám menu,začnu na F1.Tam nic,tato položka zobrazuje hodnoty.Přejdu na další položku a pokud zkouším měnit hodnotu šipkami tak se nic neděje.Nelze dostat ani do submenu na nastavené dalších parametrů.Zkoušel jsem nějak aktivovat reset a software lock,ale nic se neděje.Předpokládám nějaký propoj na pomocné svorkovnici.Ovládání externím propojem by mi nevadilo,ale musím sehnat tlačítko které po zmáčknutí přeruší okruh,protože přerušený nebo natrvalo zapojený okruh nereaguje.
Vypadá to, že měnič je uzamčen proti neoprávněným změnám parametrů. Zkus kontaktovat technickou podporu: http://www.aef-hitachi.cz/technicka-podpora-aef/" onclick="window.open(this.href);return false; určitě Ti poradí. Před několika lety jsem potřeboval poradit s měničem SJ300, bylo to vyřešeno telefonicky během chvíle 

Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Soustředil jsem se na software lock,nicméně na unlock je potřeba změnit položku A 84 která je přístupná v advanced settings pod položkou základního menu F14.Moje menu bohužel končí na F10.V manuálu byly i napsané propojena pomocné svorkovnici,některé jsem zkoušel,ale bez úspěchu.Opravdu nevím co dělám špatně a jak na to...
Jestli správně chápu tabulku na straně 13-7 (112) hitachi-j100e5-manual.pdf, jeden z input terminálů 1-5 může bejt nastavenej na funkci SFT (sw lock input), ten je případně potřeba vyřadit (odpojit od PV24), ale na to bys teda asi už narazil..Anti píše:Soustředil jsem se na software lock,nicméně na unlock je potřeba změnit položku A 84 která je přístupná v advanced settings pod položkou základního menu F14.Moje menu bohužel končí na F10.V manuálu byly i napsané propojena pomocné svorkovnici,některé jsem zkoušel,ale bez úspěchu.Opravdu nevím co dělám špatně a jak na to...
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino