tak jsem se po zhruba dvouměsíční odmlce (pouze čtení) vrátil zpět na fórum. Odmlka vznikla právě tím, že jsem stavěl garáž, abych měl kam dát soustruh a frézku a mohl se vrátit na tohle fórum a zaplavovat vás všechny mými dotazy. Konečně je vše pod střechou a zapojené a hned tady několik dotazů je:
1. v manuálu na můj soustruh (WMW DL3, jinak to samé jako je Karger DL3 a v podstatě inspirace pro náš SV18R - jsou si velice podobné) uvádějí, že do převodovky se nemá dávat olej, ale 2 a 1/4 kila vazelíny (uvádějí Getriebefett Calypsol RWA)

2. Do čerpadla na mazání vřetena uvádějí olej Pintsch-Spezialol H12. Hledal jsem nějaký dnešní ekvivalent, ale moc jsem nepochodil. Nemáte někdo představu co tomu dneska odpovídá?
Vím, že téma mazání a druhů oleje se tady už probíralo hodněkrát a v podstatě mám představu co bych tam měl asi nalít, ale pro jistotu se ptám, jestli to náhodou někdo nevíte přesně. Jinak motorovým olejem 15W-40 asi nic nezkazím ne? Vřeteno je na kluzných ložiskách, takže princip uložení jako klika spalovacího motoru, tudíž takový olej by to měl s přehledem dát. Možná by mohl být ještě trochu řidčí, aby dobře stékal zpět do čerpadla, vezmeme-li v úvahu, že se ten systém neohřeje tak jako spalovací motor a olej nedosáhne na teploty kolem 100 stupňů.
3. Na propláchnutí - vyčištění systému mazání vřetene použít proplachovací olej, nebo jak říkají v manuálu petrolej, soustruh pustit na nejmenší otáčky na 15 min. a pak nalít normální náplň?
O víkendu se na to plánuju vrhnout, tak teď na rychlo sháním rozumy.
Díky za rady.