Zadost o doporuceni ATC vretena

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Georgo_K

18. 5. 2016, 3:49

Dobry den,

Davam dohromady tatikovi cnc frezku a vetsina veci je uz vyresena jen si porad lamu hlavu s vretenem. Tatik vyrabi pro nemce seriove zakazky takze pozadavek je na ATC.

Na masine se moc nesetri, vlastne je to masina od pana Mullera z nemecka.

Ted k veci...

Ma zde nekdo zkusenosti s cinskymi ATC ? Pozadal jsem zde pana Lubose, jelikoz ma kontakt v cine a muze proverit kvalitu, ale osobni zkusenost je k nezaplaceni. Pozadavek je na BT30 nebo podobnou normu a 3-5kw. Vlastni zde nekdo cinske ATC nebo s nim prisel do styku a ma zkusenosti ?

Z vreten mimo cinu se mi do hlavy zavrtava vreteno od firmy Mechatron z nemecka. Pan muller na svych videich s nim pracuje i s nerezem a je to nadhera ( rad bych aby nase cncko zvladalo i nerez ). Ale malinko jsem utrel slinu nad cenovkou 5600€.... HSD vretena jsou jen o trosku levnejsi, co jsem slysel jsou hlucna a nejsou chlazeny vodou. Takze by samozdrejme byla lepsi nejaka levnejsi varianta... Rozpocet je cca 50-100tis.

Dost se bojim koupit vreteno v cine...

Jsem laik a nemam nijak velke znalosti v dane problematice, a tak bych rad poprosil zdejsi. Za jakekoliv info budu rad.

Dekuji
Martinhora

18. 5. 2016, 4:01

Mám Teknomotor 3.8 kW ISO30 a naprostá spokojenost. Perfektně vyvážený, tichounký. Ale je to vzhledem ke krouťáku použitelný tak do 12mm nástroje. Mám to na výhradně dural. Na nerez tyhle vysokootáčkový vřetena nebudou vhodný. Viz. http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=18217 Cenově by ses do toho ale vešel ....
Georgo_K

18. 5. 2016, 4:26

Dekuju, co koukam na strankach vyrobce tak krivku kroutaku to ma jen trosku slabsi nez mechatron ale je to " jen " max na nezelezny kovy. Vim ze resim problem ktery se tu omyla v dost tematech ze je to problematicky, jediny reseni co jsem zatim nasel je ten mechatron...

Jinak teda pane mas to uplne nadherny, nejak podobne bych to chtel dotahnout ale je to dlouha cesta... Velkej strach mam uz jen z manipulace s odlitkem...

Dekuju za reakci, tvoje vlakno urcite aspon 3x proctu :D

Pokud bych se smiril s nezeleznejma kovama tak bych sel asi touto cestou, ale stale doufam :D

https://youtu.be/W8QRZvVonXk" onclick="window.open(this.href);return false;
Martinhora

18. 5. 2016, 7:20

A nepoptával jsi vřeteno co vyrábí Muller? Když jsem byl u Markuse naposled, tak mi ho ukazoval. Je to ATC ISO30 s externím pohonem servem - to už by bylo i na závitování. Vypadalo poměrně bytelně, ale víc info k tomu nemám ..... Já používám malé nástroje, takže potřebuju točky.
Andrew

16. 10. 2016, 2:47

Rád bych oživil toto vlákno s dotazem, zda někdo nemá reálné zkušenosti s podobnými vřeteny jako je toto: https://www.aliexpress.com/item/1-8KW-A ... .26.93HN3u" onclick="window.open(this.href);return false;
či tohoto: http://www.zetek.ru/en/products/servo_t ... iquid_air/" onclick="window.open(this.href);return false;

Delší dobu přemýšlím o předělání stroje na ATC a tyto vřetena mě zaujali především tím, že mají stejný průměr jako originální vřeteno a nebylo by tak nutné dělat úplně nové uchycení. Prakticky by se jen přehodilo a dodělalo pneumatické ovládání a držák nástrojů na pracovní desce (velmi zjednodušeně řečeno).
Zároveň bych se chtěl zeptat, jak jsou ve vnitř dělaná, jelikož mě mate, že oba typy mají dva vstupní otvory pro tlakový vzduch pro uvolňování a uchytávání držáku. Předpokládal jsem, že provedení je podobné jako u jiných ATC, tedy talířové pružiny a používá se vzduch pouze pro uvolnění/přetlačení talířových pružin, proto mě příjde divné ty dva vstupy.
Obecně předpokládám, že tenhle typ vřetene nemá žádné el. ovládání (pouze spínač přítomnosti držáku) a vše s řešení elektropneumatickými ventily ovládány přes řídící systém.
U větších a dražších vřeten jsem již viděl pneumatické rozvody uvnitř a tam předpokládám se již vše řeší jen signálově s jedním tlakovým přívodem, což je už jiný koncept.
Zde tedy bude potřeba pravděpodobně nejlépe 5/2 cestný ventil, který buď přivádí tlak jedním vývodem a druhý vývod je propojen s atmosferou (vypouštění) a nebo opačně a tedy jedním relé(zapnutu/vypnuto) se přepíná mezi uchycením a vysunutím držáku nástroje. Další tentokrát již obyčejný elektropenumatický jednocestný ventil by byl pro zapínání ofuku držáku při výměně nástrojů. Poslední přívod k "vzduchovému těsnění " proti nečistotám by mohl být trvale připojen například jen přes trvale nastavený redukční prvek, pro omezení spotřeby vzduchu a jeden ventil napojený na trvalé přivedení vzduchu při zapnutí stroje, aby se nespotřebovával vzduch, když je stroj vypnutý.
U toto vřetena od italského výrobce ElTE to je vesměs jasné, jelikož mají pro uchycení a vyjmutí nástroje stejný tlak 7bar. Horší už to je u toho číňana kde uvádějí dva odlišné tlaky pro uchycení a uvolnění nástroje, a i jiné tlaky pro ofuk nástroje pří výmněně a pro "vdzduchové těsní" proti nečisotám, což by vyžadovalo náročnější vzduchotechniku a více regulátorů tlaku.
Rád bych tedy poprosil, zda by se mohl k těmto mým domněnkám vyjádřit někdo kdo již má některé praktické zkušenosti ? Případně navrhnout nějaké podobné vřeteno s průměrem 80mm, které pokud možno lze uchytit hodně blízko kleštině, jelikož prostoru na Z není mnoho.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“