SU 32 - uvedení do provozu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
biker_john

30. 5. 2016, 11:45

Ahoj pánové. :)

V pátek jsem si konečně dovezl soustruh, bohužel ale není kompletní - vůbec tam nemám šroub příčného posuvu, ani kolečko s převodem, kterým se ovládá. Soustruh byl používán jako jednoúčelový a namísto tohoto posuvu tam byl namontované táhlo, které umožňovalo posun tam a zpět cca 15mm a nic víc - asi to bylo na rovnání nějakých ploch v sériích. Několik let stál odstaven, bude to fuška ho dát do kupy, ale po mechanické stránce by snad měl být v pořádku, dělaly se na něm pouze mosazné hlavice.

Nevěděl byste někdo prosím o SU 32 na díly nebo jak to vyřešit jinak? Snad by šlo předělat z nějakého jiného soustruhu...

Zbytek snad nějak rozchodím, elektrikáře mám domluveného, ale chybějící příčný posuv mi přijde jako zásadní problém. :?

Díky za jakékoliv tipy či rady, jak to rozchodit. 8)

Přikládám 2 fotky: http://bikerjohn.rajce.idnes.cz/Soustruh/
salus

30. 5. 2016, 12:06

Tak ahoj nový člene tohoto fóra. Sice mě to asi nepřísluší, protože i já jsem zde doposud nováčkem :D . Ten příčný posuv snad půjde nějak řešit, ale jen se zeptám, podle fotek tam nemáš koníka, to jsi ho sundal před přepravou nebo ho vůbec nemáš? To by možná mohl být zásadnější problém, protože soustruh bez koníka je jen takový "polosoustruh" :(
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
biker_john

30. 5. 2016, 12:23

Díky za přivítání! :)

Koník mám, sundal jsem ho, ale s ním je to taky trochu složitější - není s pinolou, ale pouze s pákou na ruční posuv. Do galerie na rajčeti jsem přidal fotku ještě z původního místa uskladnění, kde je to vidět a také původní řešení posuvu. Mám koník z jiného typu soustruhu, tak snad půjde také předělat.

No nebude úplně jednoduché ho rozchodit, ale zase se mi líbil velikostně, nepotřebuji do dílny nic velkého, krámů už tam mám dost. :D
pitíčko

30. 5. 2016, 12:38

to vypadá na nějaký DODO dokončovací SU32, ve větším provedení, než se tu diskutovalo jinde. :)

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=78&t=20473" onclick="window.open(this.href);return false;
Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
biker_john

30. 5. 2016, 12:49

Tak tak..ty mosazné hlavice se jen nasadily na unašeč, který je místo univerzály a koníkem se přitlačily a zajistily. Mimo toho posuvu a pákového koníku se zdá kompletní, bohužel ale bez příslušenství. :? Práce na něm bude a snad ho dám do kupy, ale myslím si, že na to moje domácí kutění by měl postačit.
almac

30. 5. 2016, 12:56

SU 32 je taky jeden z řady vhodných "garážovek". Já to říkám stále, že ČR je země, kde z každé druhé garáže kouká soustruh. Odkud jsi ho na tom traktoru vezl, snad ne až z Poličky, z muničky? :lol: A jak probíhalo skládání? A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
biker_john

30. 5. 2016, 12:59

Vezl jsem ho asi 12 km z práce a skládání OK - byl na paletě, tak jsem si ho sundal nakladačem, co doma máme (UNO 180). :)

Co tedy s ním, aby chodil :?:

Jo a jinak do Poličky s traktorem taky OK, nedávno jsem tam byl pro dolomit na louky. 8)
almac

30. 5. 2016, 1:55

biker_john píše:Co tedy s ním, aby chodil
musíš si zahrát na inženýra, tj. vdechovatele života (do strojů) :lol: to je pravý smysl slova inženýr, IN GENIE.
Ale vážně: přísuvový šroub, matice, pouzdro s ozubeným kolem, to je to, co přísuvu chybí, aby se pohnul ručně a pak taky i strojně. Ozubené kolo na pouzdru Ti asi musí někdo udělat, dělal bych to pouzdro z materiálu 12 050 zušlechtěného, aby to nebylo úplně měkké. Přísuvový šroub a matici jsem jako výkres dával do tématu SN 20 (pohledej výkresy pro inspiraci). A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2016, 3:25

biker_john píše:........... bohužel ale není kompletní - vůbec tam nemám šroub příčného posuvu, ani kolečko s převodem, kterým se ovládá.....

Já vždycky říkám: ať je to dodrbané, dotlučené, ale ať to je kompletní, ať tam ty zásadní díly jsou všechny, zlomené, ohlé, ale ať tam jsou, aby se to dalo podle toho udělat.
V manuálu máš jednak kinematické schéma a taky řez suportem, kde ten šroub i kolo na něm jde krásně vidět i v kinematickém schématu, je tam Tr 18x3L, náhonové kolo je 10z modul 2,5 kolo je naháněné kolem 38z v témže modulu
pokud nenajdeš nějakého lidumila, který to má , nebo měl vytažené a oměřené, tak si to budeš muset poskládat z toho výkresu, průměr šroubu znáš a podle toho markantu, případně podle průměru toho bubínku by to neměl být zas takový problém dokreslit, délka by měla jít změřit i na nasazeném šroubu, šroub podle řezu je dělený na dva díly :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
biker_john

31. 5. 2016, 7:49

Já vím, že nekompletní je vždycky problém, ale zamlouval se mi hlavně rozměrově a cena byla příznivá.

Manuál jsem již studoval, co mi chybí vím, ale vyrábět se mi to úplně nechce. Ideální by bylo to někde sehnat, což je bohužel asi nepravděpodobné. :|

Nenašel by se tu prosím nějaký lidumil s SU32, který by byl ochotný nechat mě to oměřit a omrknout, jak psal tumlik?

Předem děkuji, pokud se nějaká dobrá duše najde! :)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 5. 2016, 2:39

biker_john píše:.........a cena byla příznivá.
No to je právě u těchto očesanců hodně ošidné, pokud si to nejseš schopný vyrobit sám, případně pokud to nepůjde sehnat z nějakého šrotu, tak se obávám, že jenom v té ose dvojdílný šroub, matice, domeček, nonius, dost zahučíš :roll: Podobně koník, pak příslušenství, příruby, univerzálky co taky není za babku a ještě je po tom sháňka a modlit se ať alespoň ložiska vřetene jsou cajk, to je pak další dvacka jen za ložiska ve vřeteníku
Já vím, že se to blbě poslouchá/čte, ale takhle to chodí :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
echt

31. 5. 2016, 4:58

* jako první věc je potřeba neprodleně zastavil korozi !!! pak můžeš řešit něco dalšího (ps. to se nedělá tak, že to zabalíš do igelitu ... ]
salus

1. 6. 2016, 5:00

biker_john píše:Nenašel by se tu prosím nějaký lidumil s SU32, který by byl ochotný nechat mě to oměřit a omrknout, jak psal tumlik?
Zkus kontaktovat člena "honzahorka" ten měl SU32 kompletně rozhozený, a různě všechno oměřoval, třeba Ti bude ochoten poradit, fotky z jeho rozborky jsou zde: http://honzahorka.rajce.idnes.cz/Soustr ... 060724.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
biker_john

1. 6. 2016, 5:32

Díky za reakce! :)

Tumlikovi: Chápu, že to takhle chodí a souhlasím. Že bude problém s tím příčným posuvem jsem počítal, koník půjde opravit. Příslušenství bohužel žádné, ale univerzálky mám 2, přírubu jednu (jiných rozměrů, ale aspoň bude něco na výměnu nebo prodat a koupit). Aby byl zbytek v pohodě se modlím, ale kdybych se ho neujal, tak by tam stál dalších x let a pak by šel tak maximálně do hutí. :|

Echtovi: Nevím, na co tím narážíš, ale pokud na tu strečovku na té jedné fotce, tak takhle byl soustruh x let uskladněn (ne mnou).

Bu_buovi a salusovi: po okolí mám rozhozené sítě po známých, kteří se v tomto prostředí vyskytují a o členovi honzahorka vím - narazil jsem na něj na fóru nasetraktory.eu, kde jsem mu psal, bohužel ještě neodpověděl. K němu to mám 40 km, takže pokud by se ozval a byl ochoten pomoci, bylo by to úplně ideální! 8)
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“