12V Motorek s integrovanou zpětnou vazbou.
-
Dobrý den, měl bych dotaz.
Opravuji si svou filmovou kameru a potřebuji vytvořit plošné zapojení (DPS), které by mi hlídalo stejné otáčky na motoru. Motor mám 12V Canon motor, který tvoří z poloviny motor a druhé poloviny alternátor (generátor), kterým se dá hlídat, aby dával stále stejné napětí, pokud dávat nebude tak (DPS) musí zrychlit či zpomalit motor. Zdá se to jednoduché, ale jelikož nejsem zrovna z oboru elektro-inženýr, tak nevím co s tím. Nevím jaké součástky a v jakém zapojení...
Zkrátka, potřebuji vyrobit obvod, kde budu moci měnit pět stupňů rychlostí otáček motoru, tak že každá rychlost musí být hlídána zpětnou vazbou od motoru. (Zpětná vazba je již zabudovaná)
Tady jsem udělal jednoduché schéma jak bych to potřeboval... Muže to být s procesorem ale i bez. Originál, který v kameře byl je již nefunkční, ale motory fungují víc než bezvadně. Původní zapojení bylo bez jakýchkoliv procesorů. A tlačítka na zvíšení framerateu (tedy otáček motoru) byl jen přepínač různých odporů v elektrickém okruhu.
Pomuže mi prosím někdo?
Děkuji
Opravuji si svou filmovou kameru a potřebuji vytvořit plošné zapojení (DPS), které by mi hlídalo stejné otáčky na motoru. Motor mám 12V Canon motor, který tvoří z poloviny motor a druhé poloviny alternátor (generátor), kterým se dá hlídat, aby dával stále stejné napětí, pokud dávat nebude tak (DPS) musí zrychlit či zpomalit motor. Zdá se to jednoduché, ale jelikož nejsem zrovna z oboru elektro-inženýr, tak nevím co s tím. Nevím jaké součástky a v jakém zapojení...
Zkrátka, potřebuji vyrobit obvod, kde budu moci měnit pět stupňů rychlostí otáček motoru, tak že každá rychlost musí být hlídána zpětnou vazbou od motoru. (Zpětná vazba je již zabudovaná)
Tady jsem udělal jednoduché schéma jak bych to potřeboval... Muže to být s procesorem ale i bez. Originál, který v kameře byl je již nefunkční, ale motory fungují víc než bezvadně. Původní zapojení bylo bez jakýchkoliv procesorů. A tlačítka na zvíšení framerateu (tedy otáček motoru) byl jen přepínač různých odporů v elektrickém okruhu.
Pomuže mi prosím někdo?
Děkuji
-
Takže toto? Je to finální zapojení? https://www.youtube.com/watch?v=xDAhumlvz14" onclick="window.open(this.href);return false;
Díky
Díky
-
A vy by jste věděl o nějakém vylepšeném zapojení?
Nechci bejt rypák, na regulátoru motoru z pračky si spusta lidí nabila hubu a tohle je prakticky to samé. Akorád ten motor kamery musí jít mnohem plynuleji, než ten pračkovej, ale zase je tam jenom malé napětí. Pokud tazatel nemá znalosti elektroniky, tak to nikdy nedá dohromady. Tady to nebude o tom stáhnout z netu schema a obrázek DPS a nějak to zbastlit a bude to fungovat. Optimální by asi bylo hodit do placu návrh konkrétních požadavků a k tomu samozřejmě i cenu, kterou je ochotnej za to zaplatit. Třeba se najde někdo, kdo se do toho pustí.
-
Sice nejsem z elektro fakulty jako je ČVUT a podobně, ale pokud je zmíněné jednoduché schéma z videa dostatečné, tak nemám problém si jej sestavit. V Eaglu se člověk naučí raz dva, dělat podobný způsob jako je litografie na desku dovedu také. Vývojka plus chlorid železitý. S konkrétníma součástkama jsem si nechal poradit... Pájku mám, tak jako nepajivé pole ke zkoušce. Zítra si jdu vyzvednout balíček součástek do GM-ka, tak uvidím zda mi to bude či ne fungovat. Pak kdyžtak vystavím podobnou zakázku na výrobu. =)
-
http://www.gme.cz/tl072-dip8-texas-instruments-p311-013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.gme.cz/pt10vk100-p112-054" onclick="window.open(this.href);return false;
+ dioda (proti přepolování)
http://www.gme.cz/pt10vk100-p112-054" onclick="window.open(this.href);return false;
+ dioda (proti přepolování)
-
Ten motor je jen na 12V a nemyslím že má nějakou extra spotřebu, vše je následně zpřevodované. Byl mi doporučen ČVUT studentem, tak snad ví očem mluví...
-
Tak jsem se ho ptal znovu... Prý je to jak říkáte, ale potom tedy to schéma je jen teoretické... Jak obejít onen problém prosim?