Vie mi niekto vysvetliť, ako začať s tabuľkou nástrojov.
Pre predstavu mám 3 nástroje a jednu sondu. (hodnoty sú vymyslené)
Dĺžka sondy je 105mm od čela vretena
nástroj č.1 l=90mm
nástroj č.2 l=85mm
nástroj č.3 l=101mm
keď pomocou sondy nameriam nulu v smere Z, koľko zadám aktuálnu pozíciu? (TOUCH) môžem dať 5mm? Dosiahnem výšku vretena od obrubku 100mm, a ku stovke by som mohol korigovať všetky nástroje?
Ak by fungovalo vyššie uvedené, ako vyzerá zápis v programe?
momentálne tam mám:ň
(T1 D=16. CR=0. - ZMIN=-12.5 - FLAT END MILL) =====korekcia -10?
(T2 D=8. CR=0. - ZMIN=-21. - FLAT END MILL) =======korekcia -15?
(T3 D=25. CR=0. - ZMIN=-21. - FLAT END MILL) ======korekcia +1?
Tabuľka nástrojov a dĺžkové korekcie
to jsi to za ty dva dny ještě nevyzkoušel? podle mě je to správně, já to ale dělám obráceně, nedávám korekci k dotekové sondě, ale k pevné sondě na stole, která je vysoká třeba 50mm.. pak vezmu třeba 3 nástroje u všech nastavím korekci 0 prvním najedu na sondu a vynuluju Zko s korekcí 0, přepnu korekci na 2 nástroj najedu na sondu a Zko mi ukáže třeba 30 tak přímo tohle číslo zadám jako korekci pro nástroj 2 atd pro všechny nástroje.. + třeba i pro tu sondu..
výhoda tohohle je v tom, že kdykoliv jakejkoliv nástroj najedeš zase znova k pevné sondě na stole a nejsi závislý na obrobku.. např budeš frézovat jehlan připravíš si nástroje podle tvého postupu a najedeš si vršek kvádru (polotovar jehlanu) vyhrubuješ to a už nebudeš mít v Zku pořádnej rozměr na kterej se chceš zaměřit a budeš potřebovat další nástroj protože jsi ten jeden co jsi měl naměřenej urazil.. tak budeš muset komplikovaně hledat zase nějakou plochu od které se odrazíš a přičítat/odčítat další hodnotu rozdílu v Zku.. když to uděláš na pevnou sondu máš to hned a kdykoliv cokoliv stejné..
výhoda tohohle je v tom, že kdykoliv jakejkoliv nástroj najedeš zase znova k pevné sondě na stole a nejsi závislý na obrobku.. např budeš frézovat jehlan připravíš si nástroje podle tvého postupu a najedeš si vršek kvádru (polotovar jehlanu) vyhrubuješ to a už nebudeš mít v Zku pořádnej rozměr na kterej se chceš zaměřit a budeš potřebovat další nástroj protože jsi ten jeden co jsi měl naměřenej urazil.. tak budeš muset komplikovaně hledat zase nějakou plochu od které se odrazíš a přičítat/odčítat další hodnotu rozdílu v Zku.. když to uděláš na pevnou sondu máš to hned a kdykoliv cokoliv stejné..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ja chcem kontrolovať dĺžku nástrojov tiež na stole. Držiaky nie je problém kúpiť a pripravím si napr. 10 nástrojov. Ale aj tak začínam tou sondou. ALebo ideš nejakou frézou na dotyk?
So strojom to ide pomaly, je aj iná práca, 2 týždne som čakal na 16 žilový kábel pre ručný ovládač a pod.
Zatiaľ sa zoznamujem s CAMom a už som aj frézoval jeden prípravok. Zatiaľ to mám podelené na jednotlivé operácie a korekciu si robím zmenou výšky Z. Viem, že to nie je správne, preto sa pýtam, ako na to.
Zásobník ešte musí počkať, ale nástroje by som už mal prednastavené.
Otázka, ktorou som mal asi začať:
tie korekcie sa nastavujú pre každý program v CAMe, alebo si to pamätá stroj a vie, že č.1 je fréza XX s dĺžkou YY?
EDIT: teraz pozerám, že ty hovoríš o stole stroja a ja o montážnom stole s držiakom upínacích trnov.
Asi budem musieť poriešiť aj sondu dĺžky nástroja.
So strojom to ide pomaly, je aj iná práca, 2 týždne som čakal na 16 žilový kábel pre ručný ovládač a pod.
Zatiaľ sa zoznamujem s CAMom a už som aj frézoval jeden prípravok. Zatiaľ to mám podelené na jednotlivé operácie a korekciu si robím zmenou výšky Z. Viem, že to nie je správne, preto sa pýtam, ako na to.
Zásobník ešte musí počkať, ale nástroje by som už mal prednastavené.
Otázka, ktorou som mal asi začať:
tie korekcie sa nastavujú pre každý program v CAMe, alebo si to pamätá stroj a vie, že č.1 je fréza XX s dĺžkou YY?
EDIT: teraz pozerám, že ty hovoríš o stole stroja a ja o montážnom stole s držiakom upínacích trnov.
Asi budem musieť poriešiť aj sondu dĺžky nástroja.
v camu se vůbec nemusíš starat o délkovou korekci nástroje, to můžeš nechat na linuxcnc.. vyplníš si tabulku s korekcemi a pak dáš jen výměnu nástroje a už to pojede podle korekce daného nástroje.. dokonce ani nemusíš měnit nástroje v zásobníku a dokonce nemusíš ani měnit nástroje vůbec.. stačí přepisovat jeden parametr přímo v gkodu.. já třeba mám jednu závitořeznou kompenzační hlavu a když mám výrobek kde jsou třeba 3 velikosti závitů, tak mám 1 nástroj a 3 korekce pro stejnej nástroj, nasekám tam pauzu udělá jeden závit hodí pauzu vyměním závitník (ve stejném nástroji) pustím načte si jinou korekci a udělá další závity atd.. takže třeba pro nástroj č. 10 můžu mít délkovou korekci třeba 10,35,158 a jen to změním v gkodu
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
no ten program poupravíš hned na začátku, to už přece víš jaké potřebuješ nástroje.. a pak to jen spustíš..