kokila na odlévání kulky

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
berni

3. 7. 2016, 12:34

prosím o diskusi nad tím, jak za pomocí mn80 a obyč frézky vyrobit formu podobnou této (zda-li vůbec)...Obrázek případně jsem našel i kus vyrobný nejspíše jako sendvič pomocí různě silných plíšků a různým průměrem díry...Obrázek
berni

3. 7. 2016, 12:52

https://www.youtube.com/watch?v=2ERbCJG5tD8" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=gCh2TkMDcEo" onclick="window.open(this.href);return false;

nějakou inspiraci jsem našel... jít na to tedy výrobou nástroje jž ve tvaru vyráběné kulky?
bobik

3. 7. 2016, 2:07

To ti nestačí výběr kleští, co se dají koupit?
http://www.zbrane-dave.cz
berni

3. 7. 2016, 8:31

:c)) i sama cesta může být cíl, ne?? :c)) ... jinak ogiválů v .50 zrovna moc nemá (i když jasný že nějaké ano ) pokud si chce člověk pohrát s šířkou mazacích žlábků a celkovou hmotností... a k mému dotazu, nemyslel jsem formu na dva kusy, stačí pouze na jeden..
bobik

3. 7. 2016, 9:07

Jeden kolega střelec to vyráběl tak, že kokilu sestavil z různě silných plechů, které zkolíkoval. Pak mu stačilo vyjmout plechy na mazací drážky a vyvrtat a vystružit větší průměr, pak doplnit plechy na mazací drážky a vyvrtal menší průměr. Nebo spíše do kompletně sestavené kokily vyvrtal malý průměr, pak vyjmul plechy na drážky a převrtal díru na vetší průměr. Jeho střely měli špičku s vrcholovým úhlem vrtáku, ale to nevadilo, na 25m sázel z perkusáku jednu desítku za druhou a díry v terči byli jako vystřižený.
berni

4. 7. 2016, 10:43

jasný, tento postup mne taky napadl, inspirován druhým obrázkem výše...ale jak ty plechy rozpůlit tak, aby vznikla dělitelná forma (a kulka nebyla zploštělá o chybějící matroš na řezu)...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2016, 11:09

berni píše:jasný, tento postup mne taky napadl, inspirován druhým obrázkem výše...ale jak ty plechy rozpůlit tak, aby vznikla dělitelná forma (a kulka nebyla zploštělá o chybějící matroš na řezu)...
Prostě je nechat vypálit už rozpůlené. A současně s tím vypálit upínací přípravek (plechové kolečko) s předvrtanými děrami pro šrouby a kolíky, na který by se upnuly ty plechy, které by se musely ještě dál soustružit.
Aleš Procháska
sisi

4. 7. 2016, 1:10

berni píše:jasný, tento postup mne taky napadl, inspirován druhým obrázkem výše...ale jak ty plechy rozpůlit tak, aby vznikla dělitelná forma (a kulka nebyla zploštělá o chybějící matroš na řezu)...
Možná by pomohlo nejprve říznout a pak vrtat. :D
Krása pomíjí, blbost je věčná
berni

4. 7. 2016, 6:39

:c)... tak sice v něčem natvrdlej jsem, ale toto mne napado, že lze prvně seskládat půlené a poté vrtat (a dle ých představ ne dvěma ale třema průměry, poslední žebro chci menší jako navedení do vývrtu). Já dotazem na dělení reagoval na bobikovo příspěvek, kde o půlených plíšcích nebyla zmínka... to pálení také pěkné, ale rád bych to co padlo v úvodu, tj. pomoci si pouze se stroji co mám doma... rozhodl jsem se jít cestou výroby pomocí soustruhu- nůž ze zakaleného kusu oceli předem obrobené v podobě a průměru kulky, 2/3 obroušené a tímto udělat do předem předvrtaného bloku hliníku ze dvou polovin drážky (je mě jasné že naporvé to asi nevyjde, odlitek nebude přesně rozměru nástroje...ale vzhledem k tomu že chci mít žebra postupně se zvětšující, mohu první dvě udělat trochu větší a tyto potom následně zkalibrovat protažením přes vyvtranou díru o přesném průměru v přípravku)...
bobik

4. 7. 2016, 9:34

Když si připravíš z těch plechů dvě poloviny do kleští, pak stačí důlčíkem se trefit do dělící roviny sevřených půlek (sám tam sklouzne, jestliže tam budeš mít trochu sražení), pak se vrták chytne a pojede pěkně rovnoměrně v obou polovinách. To sražení pak odfrézuješ.
pavlaxy

5. 7. 2016, 10:19

Odlej hladké válečky s vrcholovým úhlem vrtáku .../ogivál bez drážek
nabrousit kulovou frézu více do špičata -ukaž vzor brusiči ...
na dřevěné desce přitlač hrubý pilník na váleček a otiskni seky dokola na válcovou plochu ..
do olova to jde parádně ...
máš geniální mazací drážky podle zvoleného pilníku ...
vyzkoušeno i na zkalibrování válečků-ogiválů
je to už přes dvacet let co jsem aktivně střílela perkus ...
:D :P
vypadá to ošklivě ale funguje to
mimochodem "breneke" je také váleček :mrgreen:
berni

6. 7. 2016, 11:02

teda, to koukam ( i na to jak siroky zajem a kuteni vseho druhu mas ci melas ;) ).. A nezanasela se hlaven? Preci jen toho matrose v dotyku s hlavni je vic, nez v pripade vodicich krouzku a mazani zase min. A co rotace? nebyl rozdil oproti klasickym vodicim krouzkum, neutrhlo se to? No mohu vyzkouset, zni to jednoduse... prozatim mam hotovy polotovar noze v profilu kulky s drazkami... zakalim a zkusim dvema kouskum hliniku a predvrtanou dirou vnutit jeho tvar...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 7. 2016, 1:58

berni píše::c)... tak sice v něčem natvrdlej jsem, ale toto mne napado, že lze prvně seskládat půlené a poté vrtat
No tak se nezlob :-) Ono se takhle z příspěvku nepozná, jestli dobře víš o co jde a ptáš se jen na nějaký detail, nebo jestli jsi si právě dnes koupil svůj první pilník :-)
Aleš Procháska
pavlaxy

6. 7. 2016, 9:07

Netrhá a nezanáší ,snese to i různé slitiny ze zbytků co nasbíráš a přetavíš...
Mazání je alchimie co si uvaříš ...
lůj , sádlo ,vosk ,vazelína co je po ruce ...
místo flastru krupička z druhé prachovnice ...
každá hlaven je jiná a má svůj limit ...
terčové jsou drahé ,a jde o to co chceš a co je cílem...
pro mne zábava a společenská událost zastřílet si i z vypůjčených a nedostupných zbraní ...
:D :P
bobik

7. 7. 2016, 11:48

Ta krupice mi zaujala. To se jako na dávku prachu nasype stejná dávka polohrubé mouky a utemuje střelou? A nemůže dojít k tomu, že se prach s tou moukou částečně promíchá a sníží se nedefinovatelně výkon zbraně?
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“