Kondenzátor 400V 2700uF
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Nemáte někdo kodan 400V2700uF , vývody šroubovací, průměr 75mm délka 100mm?
Řeším problém s driverem pro vřetenový motor který občas při rozběhu vypadne na přetížení a zatím jsem zjistil že tento kondenzátor by se podle manuálu měl
měnit co 5 let. Testerem jsem naměřil že má cca o 10% nižší hodnotu ( cca 2350uF). Nemusí to být tím ale nechce se mi ho hned za 2 litry kupovat když nevím zda to tím je.
Řeším problém s driverem pro vřetenový motor který občas při rozběhu vypadne na přetížení a zatím jsem zjistil že tento kondenzátor by se podle manuálu měl
měnit co 5 let. Testerem jsem naměřil že má cca o 10% nižší hodnotu ( cca 2350uF). Nemusí to být tím ale nechce se mi ho hned za 2 litry kupovat když nevím zda to tím je.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
No jo , když pak už nějak nevím co zkusit. Driver jede normál ale má občas problém s roztočením. Obecně při rozběhu jsou velké špičky které by měl částečně brát ten kodan. Pokud by to nebylo tím mohl by být načatý IGBT modul případně optorny co ho budí. Novej IGBT modul je za 3 litry. Bohužel se to na stole nedá nějak moc testovat, motor z mašiny jednoduše nevyndám a zatím jsem neřešil jak je driver řízený ( ale předpokládám že klasika analog).
Je ještě nějaká možnost že by ten kodan byl v háji i když ukazuje tuto kapacitu?
Je ještě nějaká možnost že by ten kodan byl v háji i když ukazuje tuto kapacitu?
IQ156
IQ156
Tak jsem ho trochu oměřil
R 0.021ohm
Z 0.665 ohm
L na 100hz -1058uH
připojil jsem ho na zdroj 51,9V
cca 3 vteřiny po odpojení na něm bylo napětí 43.8V což je podle mě docela málo nebo je to v normě?
R 0.021ohm
Z 0.665 ohm
L na 100hz -1058uH
připojil jsem ho na zdroj 51,9V
cca 3 vteřiny po odpojení na něm bylo napětí 43.8V což je podle mě docela málo nebo je to v normě?
IQ156
IQ156
Nevím jak a čím jsi to měřil ale jestli jen nějakým multimetrem, tak to nemá moc velkou vypovídací hodnotu. Tohle by bylo optimální změřit nějakým kvalitním RLC můstkem který umí měřit činitel jakosti Q.
U tohohle kondenzátoru by se Q mělo pohybovat někde mezi hodnotami 10 až 30. Z vlastní zkušenosti si ale myslím, že to tím kondenzátorem nebude pokud má kapacitu v rozmezí +/- 10% nominální hodnoty.
Obzvlášť když je to tak veliká kapacita na tak veliké napětí.
U tohohle kondenzátoru by se Q mělo pohybovat někde mezi hodnotami 10 až 30. Z vlastní zkušenosti si ale myslím, že to tím kondenzátorem nebude pokud má kapacitu v rozmezí +/- 10% nominální hodnoty.
Obzvlášť když je to tak veliká kapacita na tak veliké napětí.
Měřeno tímhle
http://www.pinsonne-elektronik.de/media ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.pinsonne-elektronik.de/media ... Manual.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
IQ156
IQ156
To jsem nekoukal ale ted jsem to zkoušel znova a odpojil jsem zdroj na svorkách ( předtím jsem ho jen vypnul a to způsobilo to částečné vybití).Ted kodan po odpojení krásně drží napětí tedy bych řekl že je to v pořádku. Co jsem koukal do různých shopů tam tam udávají toleranci dokonce 20%. Takže problém bude asi jinde 

IQ156
IQ156
Hlavně tam nepřipojuj nic paralelně jak ti tady někdo radí, jestli si to nechceš odpálit úplně 
Tyhlety měření i "speciálníma" přístrojema jsou k ničemu. V dynamickém provozu se chová kondenzátor jinak.
A navíc záleží i na frekvencích apod.
Vezmi si třeba ten zdroj pro Index co jsem opravoval - všechny kondenzátory kamarád proměřil velmi drahým testerem a že jsou OK i na ESR.
Přesto jsem je všechny vypájel, nakoupil ve Farnellu nový, zapájel a už zdroj funguje bezproblémově.
V tvém případě je to na 99% někde prohřátej spoj, studeňák nebo špatný kontakt - hlasí ti to přeci overcurrent ne?
Začal bych prověřovat kolem měřícího obvodu.
Kdyby to byl kondenzátor tak by odešli usměrňovací obvody z důvodu přetížení právě špatnou kompenzací kondenzátorem. Lidi uvažujte přeci
Je to ta samá závada proč mě jednou šel a pak zase nešel driver serva 1,5kW. Také to hlásilo často overcurrent.
Nakonec to byl opálenej optočlen blbě umístěnej pod chladičem. (ne odpálenej
prostě jen usmažený nožičky a tišťák)
Jak je to starý? Rok výroby? A značka?

Tyhlety měření i "speciálníma" přístrojema jsou k ničemu. V dynamickém provozu se chová kondenzátor jinak.
A navíc záleží i na frekvencích apod.
Vezmi si třeba ten zdroj pro Index co jsem opravoval - všechny kondenzátory kamarád proměřil velmi drahým testerem a že jsou OK i na ESR.
Přesto jsem je všechny vypájel, nakoupil ve Farnellu nový, zapájel a už zdroj funguje bezproblémově.
V tvém případě je to na 99% někde prohřátej spoj, studeňák nebo špatný kontakt - hlasí ti to přeci overcurrent ne?
Začal bych prověřovat kolem měřícího obvodu.
Kdyby to byl kondenzátor tak by odešli usměrňovací obvody z důvodu přetížení právě špatnou kompenzací kondenzátorem. Lidi uvažujte přeci

Je to ta samá závada proč mě jednou šel a pak zase nešel driver serva 1,5kW. Také to hlásilo často overcurrent.
Nakonec to byl opálenej optočlen blbě umístěnej pod chladičem. (ne odpálenej

Jak je to starý? Rok výroby? A značka?
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík 

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Tady bych nesouhlasil
Jde o kondik DC meziobvodu
Tj. o stridave deje tam nejde
Zadna kompenzace se nedeje
Narazovy proud pro nabijeni je osetreny v AC casti a i kdyby nebyl
Mustky maji obrovske pulzni pretizeni radove v kiloamperach
Standardne se pouzivaji low ESR varinty kondiku ktere jsou na tohle taky dost brutalni.
Nemyslim ze by se melo neco stat
Spis to byva dost poddimenzovane co se kapacity tech kondiku tyce.
Staci zacvicit s napajecim napetim a shorej dc spinaci prvky na vystupu z duvodu kolisani napedi na dc meziobvodu
U jinych kondiku samozrejme souhlas
Jinak ta chyba spis poukazuje na jiny problem.
Jde o kondik DC meziobvodu
Tj. o stridave deje tam nejde
Zadna kompenzace se nedeje
Narazovy proud pro nabijeni je osetreny v AC casti a i kdyby nebyl
Mustky maji obrovske pulzni pretizeni radove v kiloamperach
Standardne se pouzivaji low ESR varinty kondiku ktere jsou na tohle taky dost brutalni.
Nemyslim ze by se melo neco stat
Spis to byva dost poddimenzovane co se kapacity tech kondiku tyce.
Staci zacvicit s napajecim napetim a shorej dc spinaci prvky na vystupu z duvodu kolisani napedi na dc meziobvodu
U jinych kondiku samozrejme souhlas
Jinak ta chyba spis poukazuje na jiny problem.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
s tim ze je blbost ho dat paralelne k tomuhle
kdyz je to kondik DC meziobvodu, tak jsem psal proc si myslim ze to je bez rizika
byt to jiny kondik tak tam jsou ruzna rizika ktera se vetsinou nedaji ani odhadnout a nebylo by to dobre
kdyz je to kondik DC meziobvodu, tak jsem psal proc si myslim ze to je bez rizika
byt to jiny kondik tak tam jsou ruzna rizika ktera se vetsinou nedaji ani odhadnout a nebylo by to dobre
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)