T.Andrlik píše:Osobne bych to delal z kulatiny (120mm?) a ty rohy nechal "radiusové"
Tim by se vyroba zjednodusila.
No popravdě řečeno se mi nezdá že by zrovna ty rohy byly nějaké velké zesložitění, ale nejsou to "styčné plochy" takže bych takovou změnu v klidu akceptoval
T.Andrlik píše: Oba dva kusy delat spolecne, potom jen rozpichnout.
Ano, před absolutní přesností má přednost stejnost obou dvou kusů
martasg1 píše:Stejně by mě zajímalo jak bude někdo měřit R40 +0.04 -0.00 když se to celé rozřízně a tím pádem se to pohne?
Ano. Změřím to velice jednoduše -> padne to na to vřeteno krásně suvně aniž by to vaklalo a muselo se to šprajcovat stahováním
Předpokládám že se napřed udělá ta lochna a až pak se to řízne - a potom je mi vcelku jedno že to kousek i propruží ale při stažení kolem válce to pak sedět bude.
martasg1 píše:Nebo středění R40 na 0.01? Fakt to pak změříš?

Ano, pokud ten střed bude na každém kuse jinde tak nikdy neustavím vřeteno do kolmice bez nějakých podkládacích harakiri.
Přesnější tolerance měla především za cíl poukázat že na tomto rozměru vcelku záleží
Nemyslím, že by zrovna 1 stovka v této velikosti součástky byla pro dospělé CNCčko problém.
Když se to napřed vyhrubuju a pak objede načisto aniž by se s kusem hýbalo mezi jednotlivýma operacema tak to přece musí sedět aniž by výrobce cokoliv musel měřit
(pouze bude asi potřeba přehodit upínky tak aby byl v průběhu přehazování upínky kus stále fixován a "neutekl" kousek jinam)
Na domácím strojku kterej pruží pod jedním kgf o desetinu to samozřejmě problém je.
(zajímavé, že p Andrlík začal konstruktivně přemýšlet o výrobě a problém v tom zas takový neviděl a aniž by bylo nutno mu něco říkat hned věděl že by bylo fajn udělat oba kus zároveň a docílit tak důležitou stejnost obou kusů)
Pokud se vícero lidí shodne že některé tolerance ve výkrese jsou "šou-stopper" tak je milerád prodiskutuju a dohodnem postup takový aby to bylo vyrobitelné, ale stále plnilo svůj účel bez kompromisu.