Karbidove platky

Odpovědět
Laco19

10. 1. 2009, 3:20

Otec mi podaroval ze vaj karbidove platky, mal to niekde v sufliku uz riadne dlho.
Ked som to dostal do ruky, je to sacok plny pravouhlych hranolcekov o rozmeroch 9,2 x 6,3 x 24,55mm, nemaju ziadnu dieru, material je magneticky, cierno-ocelovej farby, je nezvyklo tazky a je to dost tvrde - na bruske sa to neda takmer vobec obrusit.
Co to je? Da sa to nejako pouzit na sustruzenie?
Dakujem za rady skusenejsich :wink: .
Avenger

10. 1. 2009, 3:26

Něco takového mám doma (kdysi jsem to dostal z nějaké vrtné korunky). Je to nějaký průmyslový diamant (dobře to ryje do skla).
Laco19

10. 1. 2009, 3:30

Avenger píše:Něco takového mám doma (kdysi jsem to dostal z nějaké vrtné korunky). Je to nějaký průmyslový diamant (dobře to ryje do skla).
Moze byt, kedysi davno u otca robili sudruhovia z madarska prieskumne vrty. Len sa mi tie hranolceky zdaju male, na Discovery pouzivali hladaci ropy vacsie kusy :wink: .
H4N$

10. 1. 2009, 3:39

Na soustružení to můžeš použít, ale budeš si muset pořídit držák do kterého to upneš. Kdysi dávno se to i pájelo. Dnes se používají držáky kam se tyhle destičky upínají malou upínkou a nebo se u upichováků nasouvají a drží samosvorně. Taky se to dneska povlakuje pro zvýšení otěruvzdornosti.
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se najde iniciativní blbec, který neví, že to nejde a udělá to.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2009, 4:23

Laco19 píše:Otec mi podaroval ze vaj karbidove platky, mal to niekde v sufliku uz riadne dlho.
Ked som to dostal do ruky, je to sacok plny pravouhlych hranolcekov o rozmeroch 9,2 x 6,3 x 24,55mm, nemaju ziadnu dieru, material je magneticky, cierno-ocelovej farby, je nezvyklo tazky a je to dost tvrde - na bruske sa to neda takmer vobec obrusit.
Plátků existovala spousta druhů, některé se už nepoužívají. Tyhle by mohly být do upichováku, já mám jeden podobný na plátky 4 x 7 x 16 (zhuba, měřil jsem to skládacím metrem). Materiál je těžký proto, že obsahuje wolfram, tvrdý proto, že je to karbid wolframu, magnetický proto, že je to karbid wolframu v kobaltové matrici. Dokonce je to i elektricky vodivé.
Aleš Procháska
Laco19

10. 1. 2009, 5:02

prochaska píše:
Laco19 píše:Otec mi podaroval ze vaj karbidove platky, mal to niekde v sufliku uz riadne dlho.
Plátků existovala spousta druhů, některé se už nepoužívají. Tyhle by mohly být do upichováku, já mám jeden podobný na plátky 4 x 7 x 16 (zhuba, měřil jsem to skládacím metrem). Materiál je těžký proto, že obsahuje wolfram, tvrdý proto, že je to karbid wolframu, magnetický proto, že je to karbid wolframu v kobaltové matrici. Dokonce je to i elektricky vodivé.
Je to aj vodive.
Niekedy v buducnosti to snad na nieco puzijem.
Dakujem vsetkym za odpovede.
Bob
Kontaktovat uživatele:

10. 1. 2009, 5:06

Další využití těchto plátků je, jako závaží na konec křídla modelu letadla
pro příčné vyvážení, zpravidla když je motor válcem do boku :wink:
Rosta
Laco19

10. 1. 2009, 6:06

Bob píše:Další využití těchto plátků je, jako závaží na konec křídla modelu letadla
pro příčné vyvážení, zpravidla když je motor válcem do boku :wink:
Rosta
Na vyvazenie lietadiel synovia puzivali 10 korunove mince, od noveho roka podla zakona budu musiet pouzivat EUR :wink: .
Odpovědět

Zpět na „dalsi“