Po zhliadnutí YT ohladom brúsenia (hlavne nagulato, resp. do diery) mi stále nie je jasná jedna vec - chcem napr. tyč fí 16 obrúsiť na fí 15.80 na dĺžke dajme tomu 50mm, kotúč fí 50, hrúbka 7mm, otáčky a posuv neriešim teraz... Ale predsa (PODĽA MŇA - možno sa mýlim) keď začnem brúsiť na začiatku tej tyče, tak kotúč má nejaký rozmer, ktorý sa brúsením postupne zmenšuje, hovorím o priemere. Čiže teoreticky (?) na začiatku brúsenia mám tyč obrúsenú na tých 15.80, ale čím idem ďalej, tak sa priemer kotúča zmenšuje => priemer tyče sa zväčšuje. To znamená po 50 mm bbude mať tyč dajme tomu 15.85 (čísla vymýšlam).
Doteraz som brúsil s dia kotúčikmi, ktoré sa až tak moc "neobrusovali", a hlavne len niekoľko milimetrov, ale teraz by som chcel na väčších veciach skúsiť korund atď.
Ako sa to rieši? Je to tak vôbec? Možno sa zamýšlam nad niečim, čo sa nestane, neviem, zatiaľ len teoretizujem.
Lebo neviem si predstaviť ako to napr. merať... Sú na to nejaké finty? Alebo prípadne nejaká príručka - teoriá brúsenia.
Obrobok je vo vretene sústruhu, točí sa na min otáčky a namiesto nožovky mikro suportová brúska napríklad, alebo malá priama brúska.
(a áno, ja viem, že na súsutruhu by sa nemalo brúsiť

)
Za každú radu ďakujem, P.