výběr dopravce z číny

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Martin1976

22. 8. 2016, 8:53

Zdravím,
Přátelé,měl bych dotaz ohledně volby dopravce když mě číňan posílá balíček,napřed jsem odjednával z Ebay servomotor a komunikoval jsem s přepravní službo DHL a teď jsem objednával výkonovej tranzistor a pro změnu komunikuju s přepravkou TNT,to si volí číňan,nebo si to rozebírají přepravky mezi sebou?
Domlouval se někdo třeba s Číňanem na ebay čím by to chtěl poslat?DHL mě dalo na výběr jestli si chci vyřídit proclení sám,nebo to mají udělat za mě,ale TNT to začalo řešit samo od sebe a narážím s něma na samej problém,poslední teď v průběhu psaní tohohle dotazu kolik tranzistor váží čisté váhy atd..,tak jí říkám že to má napsaný na balíčku,ale to je hrubá váha zase ona na to,že chce čistou :x a já na to jak to mám vědět,mohl bych zvážit ten zhořelej,ale ten mám doma a tam nejsem,no děsný dotazy,navíc si ty přepravky účtujou za vyřízení peníze a sice konkrétně u TNT 2,5% z částky cla a daně,minimálně však 340kč.
Napsaly taky že je potřeba vyřídit a poslat vše do 5 dnů,jinak posílají zásilku zpět,tak jestli bych to vůbec stihl poslat a oblítat do 5 dnů v případě vyřizování mnou samotným.
Můžete se tu podělit o vaše zkušenosti?
aleshonsa

23. 8. 2016, 1:30

Tak to je divné. 1x až 2x do roka posílám ze skladu Shipito v USA zásilku nejčastěji přes DHL. Teď naposledy jsem použil TNT. Jsou to třeba bedny o váze 80lbs a vždycky je v tom třeba 20 - 30 položek (nahromaděný nákup za poslední 1/2 rok od eBay prodejců z USA), většinou průmyslové věci (vakuové díly pro kolegu, pro mě strojařina), sem tam nějaký textil, boty, atd. Clo si nechávám dělat od nich a takovéhle kraviny jako čistá hmotnost jednotlivých věcí po mě nikdo nikdy nechtěl. Jediné co jim posílám je tabulka co v tom je s popisem a cenou a k tomu doložené faktury z PayPal. Stejně tak jsem se nikdy nesetkal s nějakým časovým ultimátem. Já jim to ale posílám vždy obratem na vyžádání, nebo dokonce v předstihu hned po odeslání zásilky z USA, protože to mam vždy vše předem připravené (už vím, co budou chtít).

Akorát jednou, tak 2 nebo 3 roky nazpět se mi stalo, že dodatečně po proclení a doručení chtělo DHL na žádost celníků hmotnost nějakého ventilátoru, co jsem posílal. Tak jsem jim to zvážil.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
elbarto

23. 8. 2016, 6:53

Tohle vubec neres, to proste nevyresis. Objenavam toho pomerne dost, prevazne China a Taiwan. Kazda zasilaka je loterie. Driv se DHLka chovala trosku jako paseraci, potom mozna dostala od EU pres prsty (cista moje spekulace) a vsechno je jinak. Pokud ti TNT uctuje 340 je to jeste lacine, DHLka ma minimum 550. Nejdriv poslou sms, kde se dotazuji zda chces ci nechces clit. Pokud napises NE, prijde dalsi, kde te upozorni, ze papiry ti NEdaji v elektronicke podobe a mas si dojet pres celou republiku pro papirovou deklaraci. Me vzdy pisou Ostravu. Navic je to jedno, protoze ve finale to stejne procli at je odpoved ANO ci NE. Navic DHLka spolkla tragickou PPLku. Priplatim si za DHL coz je dnes nekdy uz vyssi castka nez vlastni zbozi a doveze to PPl v neoznacem aute. Na Aliexpressu se tento rok vyrazne omezily moznosti dopravy. DHL, FedEx ci TNT jsou u nekterych prodejcu pouze na vyzadani. Duvody bych hrozne rad znal. Obcas mi prijde, ze na Aliexpresu uz nakupuje tolik lidi, ze Cinan to zacina mi slusne na haku. Stale casteji chodim na Alibabu coz je sice stejny vlastnik serveru, ale v soucasne vice zbozi. Bohuzel tady jsou ceny zdlouhava licitace. Co jen trosku cenove jde beru z ebay.de. Pripadne u nevnejsiho zbozi, kde dokazu ozelet ztratu ChinaPost.
Martin1976

23. 8. 2016, 7:28

No já moc nechápu jak můžu uvést úplný a přesný popis zboží který jsem ještě neobdržel,nebo jsem povinen znát přesně co jsem objednal?Natoš znát váhu.Se servomotorem jsem neměl problém,šli s ním papíry kde byl asi pro ně dostačující popis včetně ceny,ale tohle?Jak mám ženské vysvětlit co je to tranzistor,napřed jsem uvedl IGBT modul s přesným označením typu,no to v žádným případě neprošlo,to jsem zase řešil s pánem že mu to nic neříká,tak jsem napsal usměrňovací můstek,výkonový tranzistor a termistor v jednom pouzdře a na to volala zase paní,jestli je to teda tranzistor tak kolika watový a přesnou čistou váhu a taky kolik stál v dolarech,přitom jsem posílal ofocenou platbu paypal,no už je to proclený,nevím jak to tam zmastily,ale doplácím 787kč,což je docela dost při ceně modulu zhruba 1900kč.
Akorát se omlouvám,nevím kde jsem na to přišel,ale nejedná se o dopravce TNT,ale FedEx.Řešil jsem to v rychlosti a panice,tak jsem se ani pořádně nepodíval.
Martin1976

23. 8. 2016, 9:09

Jo u toho DHL mě to sedí kolem 550kč jsem taky doplácel,motor stál asi 7700kč a doplácel jsem 1900kč celkem,ale při 1900kč doplácet 787kč a to mají být lacinší než DHL mě teda nejde na rozum,by mě zajímalo jak k tomu baba přišla,napsaly mě že informace o výpočtu celního dluhu vám zodpovíme na tel.č. ....,ale po těch telefonátech nemám nejmenší chuť tam volat.
Díval jsem se teď podrobně na ebay a v dopravě uvádí asi 5 přepravek,tak jedině přístě napsat konkrétní s kterou nejsou problémy jak jste psaly TNT a nebo DHL,ta mě přišla též docela dobrá a buď se číňan chytne a nebo to udělá posvém.
Tak mě to přišlo asi o 280kč "+ naše pošta" laciněji jak od naší firmy,tak zvažuji jestli to stálo zato.
vvitty

23. 8. 2016, 9:58

I s DHL je problemu dost... naposled jsme si k procleni vymenili tolik papiru (blbosti jejich kancelarske krysy, ktera nerozlisuje formulare) ze bych za tu dobu dojel na celniky sam i s vyplnenim papiru. A za to si rekli o 550.- Druha zasilka totez a tim jsem s nima skoncil.
Naproti tomu FedEx naprosto profesionalni pristup, poslali papiry od zasilky, vzali si papiry ktere potrebovali navic, proclili, dorucili...

PS: Ano, opravdu pro procleni musis znat nektere udaje o zasilce. Nejlepe prepravce rovnou poslat kod zbozi z celniho sazebniku, oni to tam proste musi nekam zaradit. Kdyz budou chtit hmotnost tak lze pouzit i "kvalifikovany odhad". Opet to zadavaji do deklarace a jde o to aby pri dodatecne kontrole (coz muze byt klidne treba za pet let...) nevypadnula nejaka nesrovnalost typu "200 elektromotoru o celkove vaze 100g", jinak te celnici pozadaji o vysvetleni...
aleshonsa

23. 8. 2016, 11:51

Martin1976 píše:No já moc nechápu jak můžu uvést úplný a přesný popis zboží který jsem ještě neobdržel,nebo jsem povinen znát přesně co jsem objednal?
Tomu nerozumím. Vždyť přeci víš, co objednáváš. Je samozřejmě zajímá technický popis. Tj. že je tranzistor typ ten a ten, parametry (výkon, proud, napětí) takové, jestli je to provedení s kovovým pouzdrem atd. Jestli má tranzistor černé nebo modré pouzdro nebo ne je jim jedno. Pro určení cla to musí nějak dohledat v nomenklatuře.
Stejně tak když to budou boty, tak je bude zajímat, jestli jsou to zimní, nebo kotníkové, nebo nějaké jiné, jestli jsou kožené, atd.

Tady spíš jde o to, že jestli se nepletu tak clo se vyměřuje jen u zásilek s vlastní hodnotou nad 150 EUR. A u zásilek nad asi 30 EUR se vyměřuje DPH. Už přesně nevím, protože u těch velkých beden jsem vždy hodně přes limit a mohlo se to i za tu dobu změnit. Pro DPH si myslím přesná specifikace není až tak důležitá, protože skoro vše je v běžné sazbě. Takže dotyčné asi měla v prvé řadě stačit faktura, aby se zjistilo, jestli je to do 150 EUR a pak jestli je to vůbec něco co má nárok spadnou do snížené sazby DPH (protože to jestli je to tranzistor na 10W nebo na 100W to asi rozhodovat nebude, ale rozhoduje to, jestli je to jestli je tranzistor nebo kniha) a pak už se v tom dál nepatlat.
Další věc je, že dle mého hmotnost jednotlivého zboží hraje roli až když je v zásilce víc různého zboží a podle toho se pak určuje podíl na přepravním nákladu pro ten daný konkrétní kus. Jestliže je to jen papírový pytlík s polstrováním kde je jedna věc tak bazírovat na přesné hmotnosti vlastního jednoho jediného předmětu obsaženého uvnitř je nepochopitelná pakárna. Jak jsem psal, po mě to nikdo nikdy nechtěl a vždy si to určili nějak sami. Nevím jak.

Je možné, že u zásilek z Číny prudí mnohem víc než u těch z USA, protože je to věčně samý podvod s hodnotou zboží atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Martin1976

23. 8. 2016, 1:27

Co se týče tranzistoru,tak jsem myslí někde četl že se bere jestli je to z barevných kovů atd.. zkrátka že chtějí hmotnost aby vypočítaly hmotnost podle sazebníku skrz barevný kovy,ale já nevím jakej je podíl barevnýho kovu na tom tranzistoru a plastu a vevnitř je ještě jakejsi gel atd..,takže tím myslím že nemůžu znát přesně zboží a tím že jsem jí řekl že zásilka má 400g hrubé hmotnosti a tak ten IGBT modul může mít 200-300g,tak ona si může představit cokoliv,že je to celé z mědi,nebo z plastu. A když koupím třebas nějakou součást kuchlýho stroje,motor s nějakým pojezdem,tak váhu znát určitě nebudu dokud mě to nepřijde do ruk.
Zřejmě záleží jak informace doplní posílající strana a pak na těch úředníkách.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 1:31

ja teda nevim jestli se neco nezmenilo
ale uplne normalne je na elektro komponenty clo 0%
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Hověz
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 2:20

chlapy, muzu dat kontakt na firmu co dela import i vycleni tzn. ze se o dopravu vubec nestarate a jen cekate az prijde domu balik. kteda kdyby byl zajem. vozi to proes tnt
sco_27

23. 8. 2016, 2:54

Hověz píše:chlapy, muzu dat kontakt na firmu co dela import i vycleni tzn. ze se o dopravu vubec nestarate a jen cekate az prijde domu balik. kteda kdyby byl zajem. vozi to proes tnt
Robia aj Slovensko?
Hověz
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2016, 3:05

odkudkoliv cokoliv kamkoliv, pro nas vozi veci do ruska co je problemove uplne v pohode takze vi co a jak.
sco_27

23. 8. 2016, 3:17

Hověz píše:odkudkoliv cokoliv kamkoliv, pro nas vozi veci do ruska co je problemove uplne v pohode takze vi co a jak.
Tak ak môžem, poprosím kontakt do SZ. :) Dík!
vvitty

23. 8. 2016, 3:53

Martin1976 píše:Co se týče tranzistoru,tak jsem myslí někde četl že se bere jestli je to z barevných kovů atd.. zkrátka že chtějí hmotnost aby vypočítaly hmotnost podle sazebníku skrz barevný kovy,...
Houby, s barevnymi kovy to nema co delat...
Komunikaci s temito uredniky usnadnuje znat celni sazebnik (ke stazeni na webu celni spravy), tam si dohledat prislusnou polozku a poslat to prepravce. U tranzistoru je vhodne specifikovat ztratovy vykon. U IGBT si nejsem jist zda to jeste lze deklarovat jako transistor nebo uz jako ostatni polovodicove zarizeni, ale ve vysledku tam stejne neni zadne clo...

PS> Ze deklarantce nic nerikaly pojmy jako IGBT, to se nediv. Tobe taky moc nebudou rikat zkratky CIF, EXW, EORI...
Martin1976

25. 8. 2016, 7:57

Tak mám modul doma,sice se dopravce ani neobtěžoval dát vědět kdy to přiveze,ale hlavně že to přišlo.
Nakonec i platba sedí,21% dph + těch jejich minimálních 340kč= 787kč,clo se na to nevztahovalo.
Jen mě vrtá hlavou že já doplácel u DHL 1900kč při koupi servomotoru za zhruba 7600kč,tak jen DPH dělá zhruba 1600kč+jejich poplatek 550kč a clo už se na to asi taky vtahovalo,tak to bylo nakonec docela málo,nevím kam jsem dal ty papíry od zásilky,tam to bude určitě rozepsaný,tehdá mě to nezajímalo,byl jsem rád že ho mám doma a hurá do testování,ale teď bych se mrknul.Vím že poplatek 550kč tam byl 100%.
No co už,začnu pořádně počítat jestli se to vyplatí z číny.
Ještě bych měl dotaz ohledně toho celního sazebníku,stáhl jsem si něco co mě google našel,na začátku je napsaný Všeobecná pravidla pro interpretaci Harmonizovaného systému,tak nevím či je to ono.
Tam je to rozepsaný v tabulkách,je tam toho teda požehnaně.
Bude stačit když bych si to příště vyhledal sám v tabulce a nadiktoval dotyčnému pouze číslo pod kterým se to nachází,případně pod jakým názvem to má hledat?
Je tu nějaký KN kod a potom TARIC kod,tak třeba jsem našel _Univerzální motory na střídavý i stejnosměrný proud_KN dod: 8501 10 91 TARIC kod 00/80,celní sazba pro 3 země 0.
Co z toho teda použít a znamená to že se na zboží clo nevztahuje když je tam celní sazba pro 3 země 0?
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“