Martin1976 píše:No já moc nechápu jak můžu uvést úplný a přesný popis zboží který jsem ještě neobdržel,nebo jsem povinen znát přesně co jsem objednal?
Tomu nerozumím. Vždyť přeci víš, co objednáváš. Je samozřejmě zajímá technický popis. Tj. že je tranzistor typ ten a ten, parametry (výkon, proud, napětí) takové, jestli je to provedení s kovovým pouzdrem atd. Jestli má tranzistor černé nebo modré pouzdro nebo ne je jim jedno. Pro určení cla to musí nějak dohledat v nomenklatuře.
Stejně tak když to budou boty, tak je bude zajímat, jestli jsou to zimní, nebo kotníkové, nebo nějaké jiné, jestli jsou kožené, atd.
Tady spíš jde o to, že jestli se nepletu tak clo se vyměřuje jen u zásilek s vlastní hodnotou nad 150 EUR. A u zásilek nad asi 30 EUR se vyměřuje DPH. Už přesně nevím, protože u těch velkých beden jsem vždy hodně přes limit a mohlo se to i za tu dobu změnit. Pro DPH si myslím přesná specifikace není až tak důležitá, protože skoro vše je v běžné sazbě. Takže dotyčné asi měla v prvé řadě stačit faktura, aby se zjistilo, jestli je to do 150 EUR a pak jestli je to vůbec něco co má nárok spadnou do snížené sazby DPH (protože to jestli je to tranzistor na 10W nebo na 100W to asi rozhodovat nebude, ale rozhoduje to, jestli je to jestli je tranzistor nebo kniha) a pak už se v tom dál nepatlat.
Další věc je, že dle mého hmotnost jednotlivého zboží hraje roli až když je v zásilce víc různého zboží a podle toho se pak určuje podíl na přepravním nákladu pro ten daný konkrétní kus. Jestliže je to jen papírový pytlík s polstrováním kde je jedna věc tak bazírovat na přesné hmotnosti vlastního jednoho jediného předmětu obsaženého uvnitř je nepochopitelná pakárna. Jak jsem psal, po mě to nikdo nikdy nechtěl a vždy si to určili nějak sami. Nevím jak.
Je možné, že u zásilek z Číny prudí mnohem víc než u těch z USA, protože je to věčně samý podvod s hodnotou zboží atd.